Ανάπτυξη τουρκικών πολεμικών πλοίων ανάμεσα σε Κάρπαθο και Κάσο

Newsroom
Newsroom

Μονάδες του τουρκικού στόλου συγκεντρώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κάσου όπου ιταλικό πλοίο πόντισης καλωδίων πραγματοποιεί έρευνα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Σχηματισμός τουρκικών πολεμικών πλοίων αναπτύχθηκε στην θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κάσου όπου πραγματοποιεί έρευνες ιταλικό πλοίο καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτή την ώρα γίνονται κινήσεις σε όλα τα επίπεδα από το ΥΠΕΞ για την αποσυμφόρηση της κατάστασης που έχει προκληθεί νότια της Κάσου και της Καρπάθου. Στην περιοχή πραγματοποιεί έρευνες ιταλικό σκάφος για την πόντιση καλωδίου και σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έχει στείλει πέντε μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που παρακολουθούν από μακριά ενώ στην περιοχή βρίσκονται και δύο σκάφη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Οι έρευνες του ιταλικού σκάφους πραγματοποιούνται με βάση ελληνικές NAVTEX τις οποίες εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός από ένα σημείο, το οποίο βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα έξι μίλια από την Κάρπαθο. Η Τουρκία με δική της NAVTEX είχε δηλώσει πως το σημείο αυτό αποτελεί μέρος τουρκικής υφαλοκρηπίδας και άρα ο συντονισμός πρέπει να γίνει με τις τουρκικές αρχές. Έτσι, έστειλε στην περιοχή τα πολεμικά πλοία προκειμένου να εμποδίσουν τις έρευνες.

“Στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων” – Το μήνυμα Μαρινάκη
Προς το παρών, δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια παρεμπόδισης των εργασιών, αναφέρει η ΕΡΤ, και είναι σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ένταση και να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει και αφέλεια. Από εκεί και πέρα, στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», σχολίασε ο κ. Μαρινάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

 

φωτογραφία από αρχείο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ