ΠΟΛΙΤΕΣ
Ψηφιακή αναβάθμιση ή ... υποβάθμιση;
Διαμαρτυρία για την απένταξη από το πρόγραμμα της «Ψηφιακής αναβάθμισης ΜΜΕ της Περιφέρειας Κρήτης»
SHARE:
Αγαπητό Cretalive,
Με μεγάλες προσδοκίες και πλατιά χαμόγελα είχε υποδεχθεί ο επιχειρηματικός κόσμος του νησιού το πρόγραμμα της ψηφιακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε προκηρύξει η Περιφέρεια Κρήτης το Μάρτιο 2020. Τα χαμόγελα έγιναν ακόμη πιο πλατιά όταν τον Ιανουάριο 2021 ανακοινώθηκε υπερδιπλασιασμός του προϋπολογισμού της δράσης, από 4,0 εκ. ευρώ σε 18,5 εκ. ευρώ, προκειμένου να επωφεληθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων από τη συγκεκριμένη δράση, με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου να επιβραβεύουν αυτή την ενέργεια.
Η υλοποίηση όμως της δράσης εξελίσσεται σε εφιάλτη για δεκάδες επιχειρήσεις καθώς εκ των υστέρων αλλαγές στον οδηγό υλοποίησης από την ΕΥΔ Περιφέρειας Κρήτης, έχει οδηγήσει ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα είχε ποσοστό επιδότησης 100%, να αποτελεί την αιτία απώλειας σημαντικής ρευστότητας και κίνδυνο για τη βιωσιμότητα πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Επιχειρήσεις που υλοποίησαν το επενδυτικό τους σχέδιο ακριβώς σύμφωνα με τις αναλυτικές δαπάνες που περιγράφονταν στην γνωμοδοτική ένταξης που τους είχε σταλεί από την Αναπτυξιακή Κρήτης, το φορέα που έχει αναλάβει την παρακολούθηση της δράσης, περικόπτονται λόγω αλλαγών που δόθηκαν στη δημοσιότητα τέσσερις (4) μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης των πρώτων επιχειρήσεων που εντάχθηκαν στη δράση και μόλις 1,5 μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης για την πλειονότητα των εγκεκριμένων επιχειρήσεων και αφού η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε υλοποιήσει το σύνολο των δαπανών.
Πολλές είναι οι περιπτώσεις, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που λόγω περικοπής δαπανών, οι οποίες περιλαμβάνονταν στο εγκεκριμένο τεχνικό τους παράρτημα, απεντάσσονται λόγω μείωσης του προϋπολογισμού των επενδυτικών τους σχεδίων κάτω από το ελάχιστο επιτρεπτό όριο των 5.000 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η αυθαίρετη και εκ των υστέρων περικοπή δαπανών, δημιουργεί εκ του μηδενός, δυσκολίες στη ρευστότητα και κίνδυνο για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων του νησιού.
Με αφορμή τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, προτείνεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων να μην έχει ως στόχο την άνευ λόγου τιμωρία, αλλά την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
* Ένας Phd ελεύθερος επαγγελματίας στα όρια του brain drain…
Σας ευχαριστώ