Φόρος και στην άσκηση;

Αντικίνητρο η επιβολή τελών στο στάδιο της Ελευθερίας και το ΕΑΚΗ

Αγαπητό Cretalive,

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα η οποία διεξήχθη στις 28 χώρες της Ευρώπης στο χρονικό διάστημα από 23 Νοεμβρίου έως και 2 Δεκεμβρίου του 2013 και στην οποία συμμετείχαν 27919 πολίτες αναδείχθηκε το συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό ποσοστό Ευρωπαίων της τάξης του 41% ασκείται μια φορά την εβδομάδα ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 59% δεν ασκείται καθόλου έως ελάχιστα .

Ουραγοί στην υιοθέτηση της φυσικής δραστηριότητας σαν στοιχείο του τρόπου ζωής τους φαίνεται να είναι οι χώρες της νότιας Ευρώπης και ειδικότερα η Βουλγαρία με 78% η Μάλτα με 75% η Πορτογαλία με 64% η Ρουμανία και η Ιταλία με 60% και τέλος η Ελλάδα με 59% .

Σε αντιδιαστολή οι πολίτες των χωρών της βόρειας Ευρώπης παρουσιάζονται σημαντικά περισσότερο δραστήριοι καθώς φαίνεται ότι το ποσοστό αυτών οι οποίοι αθλούνται η κάνουν σπορ μια φορά την εβδομάδα φτάνει το 70% Σουηδία 68% στη Δανία 66% στη Φιλανδία ,58% στην Ολλανδία .

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των αποτελεσμάτων είναι και οι πολιτικές δημόσιας υγείας τις οποίες εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των χωρών οι οποίες έχουν να κάνουν όχι μόνο με συστάσεις όσο αναφορά την υιοθέτηση ενός περισσότερου υγιεινού τρόπου ζωής αλλά και με μέτρα ενθάρρυνσης για την συμμετοχή σε δραστηριότητες άσκησης δημιουργώντας χώρους όπως πάρκα, στάδια, παιδικές χαρές, χώρους κολύμβησης όπου οι πολίτες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται με ασφάλεια στην εκτέλεση της επιθυμητής για αυτούς άσκησης .

Στη χώρα μας παράπλευρη επίπτωση των παραπάνω αρνητικών επιδόσεων είναι τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και υπέρβαρων ενηλίκων αλλά και παιδιών στο γενικό πληθυσμό σε ποσοστά τα οποία ξεπερνούν το 19,6 % του πληθυσμού σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ στην έκθεση του 2015 καθώς και τα αυξημένα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων 

Το αντιφατικό στην δικιά μας περίπτωση και ειδικότερα στην πόλη μας το Ηράκλειο το οποίο και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή όσον αφορά τον πολεοδομικό του σχεδιασμό ( αν υπάρχει) είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν χώροι άσκησης όπως θα περίμενε κάποιος σε ένα αστικό πληθυσμό ο οποίος σύμφωνα με την τελευταία απογραφή και μετά την διαμόρφωση των Καλλικρατικών δήμων φτάνει τους 173,933 κατοίκους αλλά δημιουργούνται και αντικίνητρα για την συμμετοχή του πληθυσμού σε δραστηριότητες τα οποία έχουν να κάνουν με την ακαταλληλότητα των δημόσιων χώρων αλλά και με την επιβολή τέλους χρήσης για τη χρήση τους .

Ειδικότερα αναφέρομαι στην αρνητική πρωτοβουλία της επιτροπής διαχείρισης του ΕΑΚΗ της πόλης μας να επιβάλει για την μεν χρήση του σταδίου της Ελευθερίας τέλος 2 ευρώ και για τη χρήση του κολυμβητηρίου 5 ευρώ εκτός της συμμετοχή των αθλητών προς τα σωματεία .

Το παραπάνω τέλος (γιατί περί τέλους πρόκειται ) αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες . Σε όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις ήθελαν να περιορίσουν τη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος η υπηρεσίας επέβαλαν ένα τέλος σε αυτό . Η επιβολή ενός τέλους 4 λεπτών στη χρήση της σακούλας περιόρισε σημαντικά τη χρήση της και η επιβολή αυξημένων φόρων στα καύσιμα περιόρισε την κατανάλωση τους κ.α

Καθώς οι Έλληνες αποτελούν τους πιο βάναυσα φορολογούμενους πολίτες της Ευρώπης πληρώνοντας άμεσους και έμμεσους φόρους για ότι υπάρχει και κινείται καθώς και για αυτά που θα υπάρξουν (προκαταβολή φόρου ) και έχοντας παροχές Αιθιοπίας προσωπικά απαιτώ να έχω δωρεάν πρόσβαση στους χώρους άθλησης, η συντήρηση των οποίων θα γίνεται από τους φόρους τους οποίους πληρώνω. Δεν αποτελεί λογικό επιχείρημα ότι πρέπει να  ξαναπληρώνω για τη συντήρηση των χώρων για ένα αγαθό το οποίο πρέπει η πολιτεία στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής και της πολιτικής δημόσια υγείας να το παρέχει αφειδώς στους πολίτες της με το σκεπτικό ότι θα αμβλύνει την πίεση στο σύστημα δημόσιας υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς θα βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού .

Η συντήρηση των χώρων του ΕΑΚΗ αποτελεί ευθύνη της πολιτείας η οποία επιτέλους θα πρέπει να βάλει προτεραιότητες στο που θα επενδύσει το πλεόνασμα, σε μετακλητούς και επιδοματάκια σε παρατρεχάμενους ή σε μέτρα με τα οποία θα υπάρχει ωφέλεια στον γενικότερο πληθυσμό. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει ο κάθε οργανισμός όπως σχολεία πανεπιστήμια κ.λ.π.να αρχίσει να χρεώνει επιπλέον τέλη για τη χρήση των υπηρεσιών τους .

 Τουτουδάκης Νίκος Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Διευθυντής Γυμνασίου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ