ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Στρατηγικής : Δύναμη και Πονηριά
Σήμερα η δύναμη είναι αυτή που προσελκύει περισσότερο τους ιστορικούς.
Του Δημήτρη Μιμή
Τον 8ο αιώνα π.χ. ο Όμηρος εκθέτει την στρατηγική που ακολούθησαν οι Έλληνες ενάντια των Τρώων και που αυτή βασίζεται στη δυαδικότητα.
Στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια μας απεικονίζει τον πόλεμο μέσα από δύο βασικούς χαρακτήρες. Τον Αχιλλέα που είναι ο ήρωας της δύναμης, τιμή για κάθε στρατιώτη και τον Οδυσσέα, ήρωα της πονηριάς.
Σήμερα, η δύναμη είναι αυτή που προσελκύει περισσότερο τους ιστορικούς. Το τέχνασμα (πονηριά) σπάνια εκλαμβάνεται ως μέρος της στρατηγικής.
Ας θυμηθούμε τον Δούρειο Ίππο στην Τροία αλλά και τον Πολύφημο στην Οδύσσεια. Δύο τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες και ξεπέρασαν επιτυχώς τα εμπόδια. Τέτοιες τεχνικές σήμερα δεν χρησιμοποιούνται και μάλλον έχουν ξεχαστεί.
Οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων και μέχρι το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας χρησιμοποιούσαν μεθόδους πονηριάς. Έκτοτε αυτά κληρονομήθηκαν από τους Οθωμανούς κατακτητές και χρησιμοποιούνται από τους σημερινούς Τούρκους.
Θυμάμαι καλά, αν και έχουν περάσει 37 χρόνια, τον καθηγητή μου Ν.Σ., στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και Βυζαντινολόγο, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος έλεγε ότι οι Τούρκοι είναι κληρονόμοι των Βυζαντινών και φυσικά εννοούσε την πολιτική, συμπεριλαμβανομένων και των μηχανορραφιών των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Οι Τούρκοι μας έλεγε προετοιμάζουν σήμερα αυτό που σκέπτονται να υλοποιήσουν μετά από 100 χρόνια. Και σ΄ αυτό δεν είχε άδικο. Αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 οι Τούρκοι προετοίμαζαν αυτά που βλέπουμε σήμερα και τ΄ αποτελέσματα των τακτικών αυτών δεν έχουν έρθει ακόμα.
Εμείς οι Έλληνες γνωρίζοντας αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε την πονηριά για ν΄ αντιμετωπίσουμε τον επιτιθέμενο.
Τις προηγούμενες μέρος ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, επισκεπτόμενος τη χώρα μας έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της φίλης Τουρκίας. Μετέφερε τις επιθετικές θέσεις της χώρας του, σε Ελληνικό έδαφος και εμείς δεν απαντήσαμε.
Απ΄ όσα είπε, θα σταματήσω μονάχα στο θέμα των παραβιάσεων. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, θίγοντας το θέμα των παραβιάσεων εκ μέρους της Τουρκίας στον Τούρκο πρωθυπουργό, αυτός απάντησε ότι και οι Έλληνες κάνουν παραβιάσεις αλλά σύνδεσε το θέμα και με την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, παίρνοντας την απάντηση από τον ¨Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
Οι Τούρκοι, χρησιμοποιώντας την πονηριά, θεωρούν ότι οι Έλληνες κάνουν παραβιάσεις, σε ελληνικά νησιά που αυτοί θεωρούν γκρίζες ζώνες. Προσπαθούν να παγιώσουν καταστάσεις και θέσεις, έτσι που μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα να φέρουν το θέμα προς διαπραγμάτευση. Τέτοια θέματα υπάρχουν πολλά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που δεν παίρνουν άμεσες απαντήσεις και που θα τα δούμε μετά από καιρό να βγαίνουν στην επιφάνεια. Για παράδειγμα το θέμα της Αγιάς Σοφιάς είναι το πιο πρόσφατο θέμα. Με όλα αυτά δεν θέλω να πω ότι οι Έλληνες δεν γνωρίζουν τι πράττουν οι φίλοι μας Τούρκοι και ότι δεν προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Όμως η κοινή γνώμη τα γεγονότα τα εκλαμβάνει αρνητικά διότι θα ήθελε μια απάντηση που θα ικανοποιούσε τον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Πέρα από τη δύναμη που διαθέτουμε ας χρησιμοποιήσουμε στη στρατηγική μας και την πονηριά ως μέσο αυτής και δεν θα χάσουμε.