ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στουρνάρας: Θα προτείνω προσφυγή στον ESM για φθηνό δανεισμό - Δεν είναι μνημόνιο
«Βασικό σενάριο με ύφεση 6% το 2020 και ανάπτυξη 5,5% το 2021» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας - Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια - Η στιχομυθία με Δραγασάκη για το α' εξάμηνο του 2015
SHARE:
Σε περιβάλλον αβεβαιότητας θα κινείται η εθνική και παγκόσμια οικονομία εως ότου βρεθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τόνισε ότι το βασικό σενάριο στην παρούσα φάση προβλέπει ύφεση 6% για το 2020 και ανάπτυξη 5,5% για το 2021.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιων Οργανισμών και Τραπεζών εξήγησε πως «πρόβλεψη δεν μπορεί να κάνει κανείς εφόσον δεν υπάρχει εμβόλιο. Μόνο σενάρια μπορούν να γίνουν. Η ΤτΕ προβλέπει ύφεση απο 4,5% εως 9,5% για το 2020. Το βασικό σενάριο είναι στο 6%. Για 2021 προβλέπουμε ανάπτυξη 5,5%. Οι εκτιμήσεις βεβαίως αλλάζουν. Κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται στοιχεία οι προβλέψεις θα αλλάζουν. Σήμερα όμως το εύρος είναι αυτό που σας είπα».
Πέραν αυτών τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» δεν αρκεί το πρόγραμμα Ηρακλής και πως «απαιτούνται παράλληλες παρεμβάσεις» καθώς και νέος πτωχευτικός και νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας.
Επιπροσθέτως, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το πρωτογενές έλλειμμα για την τρέχουσα χρονιά υπολογίζεται στο 2,9% για να αναστραφεί η κατάσταση την επόμενη χρονιά με επίτευξη αντίστοιχου πλεονάσματος.
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως «Δεν μπορούμε να μετρήσουμε σήμερα τον κίνδυνο. Γι' αυτό και κάνουμε σενάρια. Αν δεν βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται. Τα πρώτα στοιχεία Μαΐου είναι ενθαρρυντικά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπου καταργείται lockdown υπάρχει ανάκαμψη και τζίρος μεγαλύτερος απο τον αντίστοιχο της ίδιας περιόδου».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «κλειδί» για την πορεία της οικονομίας αποτελεί η απόδοση του τουρισμού: «Σε όρους ΑΕΠ ο τουρισμός – δεν υπάρχει στους εθνικούς λογαριασμούς άλλα αποτελείται απο τομείς εστίασης ξενοδοχεία κ.λπ. – όλα αυτά έχουν συμβολή 8 με 8,5% στο ΑΕΠ. Η ΤτΕ κάνει έρευνες συνόρων. Πέρυσι καταγράφηκαν 18,5 δις ευρώ έσοδα αλλά την ίδια ώρα είχαμε και εκροές καθώς και οι έλληνες ταξιδεύουν σε άλλες χώρες. Το σημαντικό είναι να δούμε την άμεση επίπτωση όπως μετράται από τους εθνικούς λογαριασμούς ή τις έρευνες συνόρων».
Πέραν αυτών, τόνισε ότι τα μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πριν την πανδημία, η εθνική οικονομία κατέγραφε εξαιρετική πορεία καθώς «ήταν σε αναπτυξιακή τροχιά απο το 2017 με ρυθμό 1,7%. Το 2018 και 19 επιταχύνθηκε σε 2,9% και η πρόβλεψη για το 2020 ανερχόταν περίπου στο 2,4%».
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η αντίδραση της Ε.Ε. κινείται σε σωστή κατεύθυνση καθώς «Η ΕΚΤ κινήθηκε πρώτη με πρωτοφανή τρόπο. Γίνονται επαναγορές πάνω απο 1 τρις κρατικών ομολόγων. Η Ελλάδα απέκτησε πρόσβαση και συμμετέχει στις επαναγορές χρέους που σχετίζονται με την πανδημία. Πέρα απο την ΕΚΤ φαίνεται ότι κινείται συνολικά και η ΕΕ. Η γαλλογερμανική συμφωνία πολύ σημαντική. Ποσό 500 εκατ ευρώ παραχωρούνται ως επιχορηγήσεις».
Επιπρόσθετα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι τράπεζες είναι «απόλυτα καλυμμένες» και τόνισε ότι οφείλουν να «να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες».
Τέλος, για την επόμενη ημέρα τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει
- Να αξιοποιήσει το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
- Στα Δημόσια οικονομικά απαιτείται προσεκτική διαχείριση.
- Δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη καμία λύση για φθηνό δανεισμό
- Οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να είναι μόνιμες αλλα να καταργούνται όσοι υποχωρεί η πανδημία ώστε το 2021 να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς
- Οι τράπεζες ξεκίνησαν με κεφαλαιακή επάρκεια 17,5% αλλά και απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν εμπόδιο για την επόμενη ημέρα και για την ανάπτυξη. Ο Ηρακλής καλύπτει κόκκινα δάνεια 32 δις ευρώ που σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα πρέπει να υπάρξουν και άλλα παράλληλα εργαλεία.
- Πρέπει να υπάρξει σύγχρονο πλαίσιο φερεγγυότητας και νέος πτωχευτικός νόμος.
- Εκσυγχρονισμός προστασίας πρώτης κατοικίας και νομίζω το επεξεργάζεται η κυβέρνησης
- Λύση στο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Την εξαετία, η κεντρική τράπεζα με ενεργητική παρουσία διοικητή στο διοικητικό συμβούλιο ΕΚΤ χάραξε την ενιαία νομισματική πολιτική που χαρακτηρίστηκε από πρωτοβουλίες για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.
Το τελευταίο διάστημα συνέβαλε στην διαφύλαξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όταν κυβερνητικές ενέργειες κλόνησαν την σταθερότητα. Μεταγενέστερα σταθεροποιήθηκε η κατάσταση.
Η χώρα αποκτούσε με βήμα στθερό βαθμούς ελευθερίας. Δυστυχώς η συνεχιζόμενη πορεία ανακόπηκε από τον κορωνοϊό. Η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει οικονομικές συνέπειες και φαίνεται ότι το κάνει με επιτυχία. Ο θεσμικός ρόλος της ΤτΕ αποκτά σημασία. Ανεξάρτητα θα συνεχίσει να τον επιτελεί.
Ευελιξία στους οικονομικούς στόχους το 2021
Ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών τόνισε ότι στόχος της ΤτΕ είναι “να εξασφαλιστεί πως η ρευστότητα και η χαλάρωση των κανόνων θα μετουσιωθούν σε πιστωτική επέκταση εντός του έτους” ενώ εκτίμησε ότι και το 2021 θα υπάρξει ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο ίδιος για την αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων” υποστήριξε την λύση της δημιουργίας bad bank επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες για την δημιουργία της έχουν ωριμάσει και σε επίπεδο Ε.Ε.
“Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Κανείς δεν μπορούσε να υποθέσει ότι θα υπάρξει γαλλογερμανικό σύμφωνο. Αρα και η δημιουργία bad bank θα μπορούσε να είναι πιθανή. Αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα όπως κάνανε οι σκανδιναβικές χώρες ο μόνος τρόπος είναι η bad bank. Πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες. Προσπαθούμε να διερευνήσουμε όλους τους κανόνες κρατικής βοήθειας εφόσον βέβαια συμφωνεί και η κυβέρνηση”.
Ο ίδιος σημείωσε δε ότι “όταν το 2015 έθεσα στον SSM την δημιουργία bad bank μας είπαν να πάρουμε πρώτα τα λεφτά απο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και μετά να ανοίξουμε την συζήτηση. Τώρα υπάρχουν περισσότερα ευήκοα άτομα”.
Πέραν αυτών, υποστήριξε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου δεν θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Η χειρότερη στιγμή της κρίσης το πρώτο εξάμηνο του 2015
Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών επανέλαβε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν η χειρότερη στιγμή της οικονομικής κρίσης ενώ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “δεν ήταν ανέφελη η συνύπαρξή μας”.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015 ανήλθε σε 86 δισ. ευρώ. “Τα 86 δις ευρώ προέρχονται απο τις εκτιμήσεις δημοσίου χρέους πριν και μετά. Η εκτίμηση του Δεκεμβρίου 2014 και του Αυγούστου 2015. Η εκτιμήσεις είχαν απώλεια 86 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια με την πολύ πιο λογική πορεία η απόσταση μειώθηκε αλλά δεν εξαλείφθηκε. Μπορούμε να δούμε πως πήγαν οι καταθέσεις τα σπερεντς κλπ. Αν δείτε τον πίνακα καταθέσεων και σπρέντς αυτό το εξάμηνο θα διαπιστώσετε ότι ήταν το χειρότερο απο την έναρξη της κρίσης. Βεβαίως και στην συνέχεια βελτιώθηκαν τα πράγματα”.
Σε εκείνο το σημείο ο κ. Ιωάννης Δραγασάκης σχολίασε: “Εγώ θέλω να διαλύσω την νιρβάνα ότι πριν ζούσαμε τέλεια και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα διέλυσε. Δεν αμφισβητώ τι έγινε το 2015 - βεβαίως με την δική μας ερμηνεία των γεγονότων. Αμφισβητώ ότι τέλος του 2014 όλα ήταν καλά”.
Ανταπαντώντας ο κ. Στουρνάρας είπε: “Δεν λέω ότι όλα ήταν ρόδινα πριν και όλα μαύρα μετά. Όμως ας τηρήσουμε την αριθμητική. Το πρώτο εξάμηνο 2015 επέφερε πολύ μεγάλο κόστος που βελτιώθηκε μετά. Αυτή είναι η αλήθεια”.
Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση πραγματοποιείται προκειμένου τα μέλη της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής να τοποθετηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να ανανεώσει την θητεία του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ. Είχε προηγηθεί η ομόφωνη έγκριση του επαναδιορισμού απο την γενική συνέλευση της κεντρικής τράπεζας στην οποία μετέχουν και μέλη διορισμένα απο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα προτείνω προσφυγή στον ESM για φθηνό δανεισμό
Απαντώντας στον δεύτερο κύκλο ερωτήσεων ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι τα δεδομένα για την εκτίμηση της ύφεσης συνεχώς αναπροσαρμόζονται εξηγώντας πως “πλέον από το τραπέζι έχουν φύγει οι εκτιμήσεις περι ύφεσης στο 20%”.
“Συνεχίζω να είμαι αισιόδοξος” τόνισε.
Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η πιστοληπτική γραμμή που είχε προτείνει το 2018 δεν σημαίνει νέο μνημόνιο αλλά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού χωρίς νέα μέτρα. Τόνισε δε ότι και σήμερα θα προτείνει στην κυβέρνηση της ΝΔ να προσφύγει στον ESM.
“Η πιστοληπτική γραμμή δεν σημαίνει μνημόνιο. Δεν θα μας ζητούσαν τίποτε παραπάνω και θα είχαμε όφελος δανεισμού με 1,5% επιτόκια αντί 4,5%. Η κυβέρνηση τότε πήρε την πολιτική απόφαση και απέρριψε την πρόταση της ΤτΕ που στηριζόταν στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ομως ήταν μύθος πως η πιστοληπτική γραμμή αποτελεί μνημόνιο” είπε για να προσθέσει “και τώρα θα συμβουλεύω την κυβέρνηση να προσφύγει στον ESM . Δεν είναι μνημόνιο. Είναι λάθος αυτό. Κανείς δεν θέλει να οδηγήσει την χώρα σε μνημόνια. Για πιο λόγο να δανειζόμαστε υψηλά επιτόκια όταν μπορούμε να δανειζόμαστε με σχεδόν μηδενικά;”.
Υπογράμμισε δε για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πως “σε κάποια θέματα η απόψεις μας δεν συμφωνούσαν. Ομως τις διαφορές δεν τις λύσεις με προσωπικές επιθέσεις. Αντιμετώπισα προσωπικές επιθέσεις ακόμα και στην γυναίκα μου που δεν τις έχω αναφέρει. Δεν ήταν ο τρόπος αντιμετώπισης αυτός επειδή διαφωνήσαμε”.
Ν. Φίλης: Δεν θέλουμε Τσιόδρες να μας κυβερνούν
Νωρίτερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να αναβιώσουν την κριτική των προηγούμενων ετών περι αιμοσταγών τεχνοκρατών, αλλά και περι διοικητή που υπονόμευε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Αρχικά, η κυρία Τζάκρη συνεχάρη ειρωνικά τον κ. Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να εφαρμόσει το “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο κ. Στουρνάρας εξαργυρώνει με την ανανέωση της θητείας του “την αντιπολίτευση που άσκησε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”.
Σε αντίστοιχο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη. Επιχειρώντας δε να συμπτύξει την κριτική του στον κ. Στουρνάρα με τις απόψεις που έχει για τον ρόλο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα είπε πως “δεν θέλουμε Τσιόδρες να μας κυβερνούν”.
“Τον κ. Στουρνάρα τον πρότεινε η κυβέρνηση Σαμαρά και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι γιατί είναι ειδικός αλλά γιατί είναι πολιτικός” είπε για να προσθέσει “ακολουθεί την τακτική της περιστρεφόμενης πόρτας. Την εκτίμηση την επιβεβαιώνει και η θητεία και πολιτεία του Στουρνάρα στην ΤτΕ. Ασκούσε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μη εκλεγμένο όργανο που τοποθετήθηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση και ασκούσε αντιπολίτευση. Είχε δικαίωμα να το κάνει; Κρίνεται”.
Γενικεύοντας την κριτική του με την παρούσα κατάσταση και την αντιμετώπιση της πανδημίας αναρωτήθηκε αν “είναι στιγμή να αλλάξουμε πολιτικές και πρόσωπα;” για να απαντήσει “Είναι”. Υποστήριξε πως υπάρχουν δυνατότητες να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί δυνάμεων καθώς “το παρόν δεν είναι αιώνιο”. Μεταφράζοντας την άποψή του εξήγησε πως η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η κυβέρνηση δεν θα κρατήσει για πολύ και έφερε ως παράδειγμα “ο αυτοκράτορας στην Γαλλία την ημέρα της εξέγερσης είχε εξαγγείλει ότι η βασιλεία του θα μακροημερεύσει. Η ιστορία έχει στροφές και πονηριές και ένα πολιτικός πρέπει να το λαμβάνει υπόψη. Η πανδημία έχει διαμορφώσει αυτές τις συνθήκες στροφής. Δεν θέλουμε Τσιόδρες για να κυβερνούν. Τον εκτιμώ απεριόριστα ως ιατρό. Αλλά δεν είναι αυτό που ζητούμε σήμερα. Συνεπώς αναζητούμε πολίτικους που να ελέγχονται για πολιτικές λύσεις”.
Νωρίτερα και η βουλευτής του ΜεΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα επιχείρησε μέσω μιας αναφοράς του Ανδρέα Παπανδρέου του 1975 να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του κ. Στουρνάρα. “Ο τεχνοκράτης δεν έχει συνείδηση, δεν έχει τοποθέτηση μέσα στην κοινωνική δομή. Είναι πληρωμένο χέρι. Είναι όπως πληρώνεις κάποιον για να κάνει μια δολοφονία, πληρώνεις τον τεχνοκράτη να σου βγάλει τη δουλειά. Λοιπόν ‘τεχνοκράτης’ δεν είναι ουδέτερη λέξη” είπε για να προσθέσει ότι ο κ. Στουρνάρας επιβεβαιώνει αυτό το συμπέρασμα.
Πάντως, η ανανέωση του κ. Στουρνάρα ενεκρίθη απο την πλειοψηφία της Βουλής καθώς υπερ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ δήλωσε “παρών” ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.