ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην κόψη του ξυραφιού οι αεροπορικές εταιρείες

No profile pic

Η British Airways ενδέχεται να κάνει περικοπή ως και 12.000 θέσεων εργασίας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει προκαλέσει στις αεροπορικές εταιρείες η πανδημία του κορωνοϊού.

Η Icelandair ήδη γνωστοποίησε ότι προχωρά στην απόλυση 2,000 υπαλλήλων της. Επηρεάζονται κυρίως μέλη πληρωμάτων, συντηρητές αεροσκαφών αλλά και εργαζόμενοι στις επίγειες λειτουργίες.

Η Σκανδιναβική SAS θα θέσει σε διαθεσιμότητα ως και 5,000 υπαλλήλους της, περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού δηλαδή, καθώς υπάρχει εκτίμηση ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι να επιστρέψει η ζήτηση για αεροπορικές μεταφορές στα επίπεδα προ της πανδημίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ρίκαρ Γκούσταφσον εξηγεί: «Θα έρθουν νέοι κανόνες για τους επιβάτες τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα. Άλλοι κανόνες για τις διαδικασίες επιβίβασης, για το πόσο και πώς θα καθαρίζουμε τα αεροπλάνα μας και ούτω καθεξής. Το πιο σημαντικό εδώ είναι να βρεθεί ένα κοινό παγκόσμιο στάνταρ. Αυτό που με ανησυχεί πολύ είναι αν θα υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες σε διαφορετικές χώρες. Αυτό θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών».

Η εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet σκέφτεται να αφήσει κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροσκάφη της μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα για τον Covid-19.

Ο διευθυνων σύμβουλος της IATA Αλεξάντερ ντε Ζουνιάκ διευκρίνισε ωστόσο, μιλώντας στο euronews, ότι τέτοιες πρακτικές μπορεί να έχουν αντίκτυπο στις τιμές των εισιτηρίων:

«Εάν ουσιαστικά εξουδετερώσουμε τόσες πολλές θέσεις, θα είναι αδύνατο να έχουμε ένα αεροσκάφος που θα πετάει σε καλές οικονομικές συνθήκες με τόσες πολλές θέσεις υποχρωτικά κενές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα είτε να μην πετούν τα αεροσκάφη γιατί θα είναι μεγαλύτερο το κόστος είτε οι εταιρείες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων κατά 50% έως και 100%. Αυτό όμως θα αντιστρέψει εντελώς την τάση που είχε δημιουργηθεί και ήταν η μεγάλη ισχύς της βιομηχανίας μας, την τάση να είναι εφικτές οι πτήσεις για ολοένα και περισσότερους ανθρώπους και να μην είναι πλέον μια βιομηχανία αποκλειστικά για τους προνομιούχους».

Ο τρόπος που οι αεροποτικές εταιρείες θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση της επόμενης μέρας, μετά τον τερματισμό του lockdown, ειναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση