ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε λειτουργία τον Μάιο η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
"Η κυβέρνηση προωθεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες παρέχουν ρεύμα πολύ φθηνότερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο - Από τα 10 GW το 2022 στα 16 GW το 2025", τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τον Μάιο μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία το καλώδιο Διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, είπε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η ολοκληρωμένη στρατηγική της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ εξασφαλίζει τη συνέχιση των επενδύσεων και τη μείωση των τιμών ενέργειας.
Μείωση του κόστους ΥΚΩ κατά 300 εκατ. ευρώ
Τόνισε τις εξελίξεις στις Διασυνδέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για τη Διασύνδεση με την Κρήτη, σημείωσε ότι θα φέρει τεράστια ανακούφιση για όλους τους καταναλωτές, καθώς «αυτό τα επόμενα χρόνια θα μας μειώσει δραματικά, τουλάχιστον κατά 300 εκατομμύρια, τα κόστη των ΥΚΩ, διότι, όπως ξέρετε, η Κρήτη ηλεκτριζόταν πανάκριβα με θερμικές μονάδες. Αντίστοιχα προχωρούν αυτές οι τεράστιες επενδύσεις για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που, επίσης, θα μειώσουν και αυτές τις ΥΚΩ που τελικά πληρώνουμε όλοι μας ως καταναλωτές», τόνισε.
Περιγράφοντας τις εξελίξεις στις διασυνδέσεις με το εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε ο διπλασιασμός της δυναμικότητας της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία και ο υπερδιπλασιασμός του καλωδίου με την Ιταλία.
Σημειώνεται ότι η διασύνδεση με την Ιταλία σήμερα είναι 500 MW και σύμφωνα με τον υπουργό με τη νέα διασύνδεση θα ξεπεράσει το 1 GW.
Αναφέρθηκε και στο καλώδιο της Κύπρου, λέγοντας «σώσαμε το καλώδιο της Κύπρου το οποίο πήγαινε να χαθεί», ενώ για τη Διασύνδεση GREGY με την Αίγυπτο αποκάλυψε ότι άλλαξε ο συσχετισμός στο μείγμα φωτοβολταϊκά και αιολικά στην ενέργεια που θα μεταφέρει και συμφωνήθηκε με το καλώδιο της Αιγύπτου να μεταφέρεται ενέργεια που θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά.
Η πρόβλεψη αυτή είναι σημαντική, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η ενέργεια που θα έρχεται από την Αίγυπτο να συμπληρώνει τις ανάγκες της ελληνικής ενεργειακής αγοράς συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.
Ανήγγειλε επίσης ότι την περίοδο αυτή προχωρά η συμμετοχή και των Διαχειριστών των δύο χωρών (του ΑΔΜΗΕ από την Ελλάδα) στην εταιρεία.
Οι ΑΠΕ θα φέρουν χαμηλότερες τιμές
Σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ, τόνισε ότι το 2025, με βάση το ΕΣΕΚ και τον προγραμματισμό και τις προβλέψεις όλων, θα φτάσουμε να έχουμε περίπου 16 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή 6 GW παραπάνω από το 2022.
«Αυτή είναι η τεράστια στρατηγική αλλαγή -ακόμα μεγαλύτερη όταν συγκρίνουμε από το 2019, την οποία επιτυγχάνει αυτή η Κυβέρνηση, εισάγοντας στην οικονομία ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες παρέχουν ρεύμα πολύ φθηνότερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Ξαναλέω τα νούμερα: Από το 2022 μέχρι το 2025 από τα 10 GW στα 16 GW. Μιλάμε για αιολικά και φωτοβολταϊκά αποκλειστικά», επεσήμανε.
Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στη συνολική πολιτική της Κυβέρνησης, για χαμηλότερες τιμές, ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτάρκεια και σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό τον περασμένο χρόνο προστέθηκαν και καινούργια εργαλεία ώστε να συνδεθεί η χαμηλού κόστους παραγωγή ενέργειας των ΑΠΕ με τους καταναλωτές.
Όπως είπε ο υπουργός, προστέθηκαν τα βιομηχανικά ΡΡΑ που πήραν προτεραιότητα, προστέθηκαν τα αγροτικά ΡΡΑ, που πήραν προτεραιότητα, η απελευθέρωση μπαταριών, που διευκολύνει τους επενδυτές να κάνουν μαζικές επενδύσεις εφόσον δίνεται η δυνατότητα και για πρόσθετες μπαταρίες με τρεις τρόπους.
Η αύξηση της διείσδυσης των μπαταριών γίνεται με τη νομοθεσία που επιτρέψαμε εγκατάσταση μπαταριών χωρίς επιδοτήσεις σε υφιστάμενα φωτοβολταϊκά μετά το 2019 και μπαταρίες επίσης χωρίς επιδοτήσεις, εκεί που υπάρχει έτοιμος ηλεκτρικός χώρος τα παλιά θερμικά καθώς και stand alone μπαταρίες.
Ξανά ο τρίτος διαγωνισμός για μπαταρίες
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή δημοσιεύτηκε από τη ΡΑΑΕΥ η προκήρυξη για τον τρίτο και τελευταίο διαγωνισμό για αποθήκευση δίνει επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση, σε έργα 200 MW αυτόνομων συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας 4 ωρών.
Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προσφορές τους και στις 13 Μαρτίου, η ΡΑΑΕΥ θα ανακοινώσει τους μειοδότες.
Ο νέος διαγωνισμός προβλέπει ότι μάξιμουμ ισχύς για κάθε συμμετέχοντα είναι τα 50 MW και θα πρέπει τουλάχιστον 4 διαφορετικοί συμμετέχοντες να επιλεγούν τελικά.
Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν ενίσχυση που θα χορηγηθεί, σωρευτικά, υπό μορφή: επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων και θα είναι ύψους 200,000 EUR/MW, καθώς και λειτουργική ενίσχυση το ύψος της οποίας θα καθοριστεί από το ύψος της προσφοράς που έχει υποβάλλει κάθε νικητής του διαγωνισμού, και θα επιλεγούν οι χαμηλότερες προσφορές.
Η συνολική δυναμικότητα αποθήκευσης που λαμβάνει ενίσχυση με τους τρεις διαγωνισμούς ορίζεται σε 900 MW, από τα οποία τα 700 MW εχουν ήδη δοθεί και τα 200 MW θα διατεθούν στον τρίτο.
Πλωτά αιολικά
Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στα θαλάσσια αιολικά, σημειώνοντας ότι τα προωθεί ταχύτατα -κάτι που ακόμη δεν έχει επίπτωση, θα έχει επίπτωση μετά από 2028, 2029, 2030. Οπως είπε ολοκληρώνεται το σχέδιο για τη χωροθέτηση, το οποίο πέρασε όλες τις διαδικασίες, ακόμα και από το ΚΑΣ και τώρα πηγαίνουμε στις έρευνες βυθού και έρευνες ανέμου, που είναι αναγκαίες, για να βγουν οι διαγωνισμοί.
Ο υπουργός τόνισε ότι η πολύ μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ, οδηγεί, ταυτόχρονα με άλλα μέτρα που λαμβάνονται, και σε καθοδική τάση προς τις τιμές.
«Το 2024 είχαμε περίπου 10% κάτω στις τιμές λιανικής σε σχέση με το 2023, παρά το γεγονός ότι έχουμε δύο μίνι ενεργειακές κρίσεις, μία στη νοτιοανατολική Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι με ακραίες τιμές και μία τώρα, που είναι σε εξέλιξη, με κακές τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο σε εμάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα αντί να είμαστε πρώτοι στην τιμή της χονδρικής, όπως είμαστε επί χρόνια και χρόνια στην Ευρώπη, έχουμε πέσει και είμαστε και όγδοι και Πέμπτη και δέκατοι και δέκατοι ένατοι και εικοστοί πρώτοι στην τιμή της χονδρικής, ακριβώς διότι έχουμε πετύχει αυτή την πολύ μεγάλη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, επεσήμανε».