ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φόρος κατά προσέγγιση και πρόστιµο για µη υποβολή δήλωσης
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκτείνεται κάθε χρόνο από τις 15 Μαρτίου έως και τις 15 Ιουλίου.
Εκκαθαριστικά με φόρο εισοδήματος ο οποίος θα προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει η ΑΑΔΕ ακόμα και μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, διάταξη που προστέθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει πως εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση, ο προσδιορισμός του φόρου μπορεί να γίνεται με έκδοση πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου με βάση κάθε στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση (εκτιμώμενος προσδιορισμός φόρου). Στοιχεία που αφορούν κυρίως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητάς του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες. Εάν, μετά την έκδοση της πράξης αυτής, ο φορολογούμενος υποβάλει φορολογική δήλωση, η πράξη αυτή παύει να ισχύει αυτοδικαίως.
Ετσι, λοιπόν, όσοι φορολογούμενοι «ξεχάσουν» να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 15 Ιουλίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου. Σημειώνεται ότι το εκκαθαριστικό ακυρώνεται απευθείας με την υποβολή τής –εκπρόθεσμης και με προσαυξήσεις– φορολογικής δήλωσης.
Επίσης, με τις νέες διατάξεις, ο εκτιμώμενος προσδιορισμός του φόρου γίνεται και με φορολογική δήλωση που έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που διαθέτει η φορολογική διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο. Η προσυμπληρωμένη δήλωση οριστικοποιείται αυτόματα εφόσον ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της. Ειδικά για τον προσδιορισμό φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αν ο φορολογούμενος δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης εντός 30 ημερών από την έναρξη της προθεσμίας για την υποβολή της, η οριστικοποίηση λαμβάνει χώρα την επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Ετσι, για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις το χρονικό περιθώριο διορθώσεων περιορίζεται στις 30 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της περιόδου υποβολής τους. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αμέσως τα στοιχεία των προεκκαθαρισμένων δηλώσεων.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκτείνεται κάθε χρόνο από τις 15 Μαρτίου έως και τις 15 Ιουλίου. Η καταβολή του φόρου γίνεται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων επτά μηνών.
Αλλαγές έρχονται και στις εκπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, με το μεγαλύτερο μπόνους να κερδίζουν όσοι κάνουν από τους πρώτους τη φορολογική τους δήλωση. Με βάση τις νέες διατάξεις, όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης (έως το τέλος Ιουλίου), παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι την 30ή Απριλίου, 3% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τη 15η Ιουνίου και 2% αν η δήλωση υποβληθεί μέχρι τη 15η Ιουλίου.
Μετά το τέλος της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, και συγκεκριμένα από τις 16 Ιουλίου, θα επιβάλλονται πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ για φυσικά πρόσωπα χωρίς την τήρηση βιβλίων, 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Επίσης, με τον νέο νέο νόμο επιβάλλονται σημαντικές κυρώσεις στα φυσικά πρόσωπα που διοικούν τους φορείς. Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και στους γενικούς γραμματείς των δήμων καθώς και στους υπεύθυνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Επιπροσθέτως προβλέπεται η επιβολή προστίμου σε πρόσωπα εκτός των φορέων του δημοσίου τομέα (π.χ. τράπεζες, εισηγμένες, servicers, εκπαιδευτήρια κ.ά.) που ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ, και στην περίπτωση που η υπόχρεη επιχείρηση έχει ακαθάριστα έσοδα άνω του 1.000.000 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.
Μία ακόμη διάταξη ορίζει ότι οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος σύναψης του γάμου και για τα εισοδήματα του έτους αυτού. Υπόχρεος για την υποβολή της κοινής δήλωσης είναι ο ένας εκ των δύο συζύγων, που δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματα εκάστου συζύγου βεβαιώνονται χωριστά και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο.