Στα 9,94 δισ. ευρώ έφτασαν στο τέλος Νοεμβρίου οι πληρωμές για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πράγμα που σημαίνει ότι υπολείπονται άλλα 3,12 δισ. ευρώ για να συμπληρωθεί ο προϋπολογισμός των 13,1 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί για το 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι δαπάνες για το τμήμα του ΠΔΕ που αφορά το σκέλος των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, έχουν φτάσει για το 11μηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου τα 7.798 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 79,2% του συνόλου των 9.98 δισ., τα οποία έχουν προγραμματιστεί για φέτος. Συνεπώς, απομένουν πλέον να αποπληρωθούν μέσα στο Δεκέμβριο άλλα 2,05 δισ. ευρώ για τα επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για το 2024.
Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο κομμάτι των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που χρηματοδοτεί, το διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου έχουν γίνει δαπάνες ύψους 2,14 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 64,5% του συνόλου των 3,3 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί να καταβληθούν για φέτος. Μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη με χρήματα του Ταμείου άλλα 1,16 δισ. ευρώ.
Η πορεία των δημοσίων επενδύσεων το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου είναι πιθανό αυξήσει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το σύνολο τους έτους, φτάνοντας τον στο 2,3% έναντι της επίσημης πρόβλεψης για ανάπτυξη κατά 2,2%.
Αυξανόμενη η αξία των δημοσίων επενδύσεων
Η βαρύτητα των δημοσίων επενδύσεων θα αυξηθεί εκθετικά το 2025 και το 2026 λόγω της ανάγκης έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση και κατά συνέπεια και το ΑΕΠ της χώρας.
Σε όρους προγράμματος δημοσίων επενδύσεων τα ποσά που θα έρθουν στην οικονομία είναι πολύ μεγάλα. Τούτο, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από τα 13,1 δισ. ευρώ στου οποίου περιλαμβάνονται εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα έργα, θα αυξηθεί στα 14 δισ. ευρώ το 2025 και τα 15 δισ. ευρώ το 2026. Παράλληλα, η πορεία των δαπανών για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις από το ΤΑΑ, θα είναι ακόμη πιο ανοδική. Συγκεκριμένα από τα 3,3 δισ. που θα πρέπει να κάνουμε το 2024, το 2025 θα πρέπει να φτάσουμε τα 5 δισ ευρώ, ενώ για το 2026 που είναι και το τελευταίο έτος υλοποίησης του ΤΑΑ οι δαπάνες αναμένεται να φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ.
Βεβαίως, τα ποσά για τις επόμενες χρονιές αποτελούν στόχο και δεν είναι καθόλου αυτονόητα ή σίγουρα. Η ελληνική δημόσια διοίκηση θα πρέπει όχι μόνο να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό, αλλά θα πρέπει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο για μια τριετία ώστε να πετύχει τους φιλόδοξους αυτούς στόχους.
Σταδιακά, εκτός από τις άμεσες δαπάνες, η ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτεί το ΠΔΕ, θα δώσουν και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία μειώνοντας σταδιακά τις εισαγωγές και αυξάνοντας τις εξαγωγές και κατά συνέπεια και το ΑΕΠ της χώρας.