ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρέμβαση της Μ. Ιατρίδη για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου
Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΔΑΝΕΦ
Τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των δανειοληπτών ελβετικού φράγκου ζήτησε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Μ. Ιατρίδη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) επισημαίνονται τα εξής:
"Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ, κα Μ. Ιατρίδη για νομοθετική επίλυση του ζητήματος των δανείων με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου.
Με μια επιβεβαιωμένα, από πλήθος νομικών, ορθή πρόταση ανά χείρας για την επίλυση ενός μεγάλου κοινωνικού ζητήματος που αφορά πλέον των 200.000 συμπολιτών μας, πολλοί εξ αυτών Δωδεκανήσιοι, δεν ζητούν σεισάχθεια -όπως δηλώνουν αποκλειστικά οι δανειολήπτες μέλη του πανελλήνιου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου ΣΥΔΑΝΕΦ -.
Αυτό που ζητούν είναι να εφαρμοστεί το ενωσιακό δίκαιο και η διάταξη του νόμου 2251/94, όπως ισχύει σήμερα. Συγκεκριμένα, το άρθρο 10 παρ. 21 του Ν.2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών με βάση τον οποίο « Ο Υπουργός Ανάπτυξης μπορεί με απόφαση του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επί αγωγών καταναλωτή ή ενώσεων καταναλωτών, εφόσον οι συνέπειες του δεδικασμένου έχουν ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών».
Η πρόταση της βουλεύτριας κυρίας Μ. Ιατρίδη έρχεται να προστεθεί σε αυτή των έτερων κυβερνητικών βουλευτών κ.κ Καββαδά Αθανάσιου (βουλευτή Λευκάδας) και Γκίκα Στέφανου (βουλευτή Κέρκυρας).
Δάνεια σε ελβετικό όπως λέμε καταχρηστική ρήτρα ισοτιμίας.
Οι δανειολήπτες Δωδεκανήσιοι έθεσαν και την κοινωνική διάσταση του ζητήματος, τονίζοντας «…ποιος θα φανταζόταν εν έτει 2022 πως συμπολίτης μας θα έπαιρνε ένα δάνειο στεγαστικό κατόπιν επίμονης προτροπής των υπαλλήλων της τράπεζας, θα πλήρωνε με συνέπεια επί 15 χρόνια και θα του έλεγαν Σήμερα χρωστάς περισσότερα από όσα δανείστηκες » ;
Ενώ συνεχίζουν λέγοντας πως είναι κοινωνικά δίκαιο και είναι σημαντικό ότι είναι άμεσης εφαρμογής η επίλυση καθώς «…ο χρόνος τρέχει εις βάρος μας και αύριο ίσως να είναι αργά…».
Είναι νομικά ορθό το αίτημα, ενώ τούτο επιβεβαιώνεται κάθε μέρα από καταναλωτικούς φορείς, πλήθος νομικών, οικονομολόγους, πρώην Υπουργούς και βουλευτές τόσο της κυβέρνησης όσο και των υπολοίπων κομμάτων. Ομοίως, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και Εμπορίου, ήταν αυτή που επιβεβαίωνε -μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών της ΝΔ (ως αξιωματική αντιπολίτευση) σε περίοδο μάλιστα μνημονίων και σκληρής επιτήρησης- την δυνατότητα του αρμόδιου Υπουργού για ενεργοποίηση της εν λόγω διάταξης του ν. 2251/1994.
Μην αφήσετε κ.κ βουλευτές την εφαρμογή της καταχρηστικής ρήτρας (όπως κρίθηκε αμετάκλητα) να πλειστηριάσει τη ζωή μας και τις επόμενες γενιές!