ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ: Στο 3,2% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 και το 2025
Τι λέει για τον πληθωρισμό και τους μισθούς
Με σταθερό ρυθμό 3% αναμένεται να “τρέξει” η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024 και το 2025, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ (Economic Outlook Interim Report).
Παράλληλα ο Οργανισμός εκτιμά πως θα μειωθεί το ποσοστό του πληθωρισμού και πως οι περισσότερες χώρες της G20 θα τον επαναφέρουν στον στόχο που έχουν θέσει. Επίσης ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Δηλαδή η ανάπτυξη της Ευρωζώνης εκτιμάται πως θα είναι στο 0,7% το 2024 και στο 1,3% το 2025. Η πρόβλεψη για το 2025 είναι ελαφρώς χαμηλότερη από 1,5% που ήταν η εκτίμηση του Ιουνίου. Και η οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης θα ενισχυθεί από την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων εξαιτίας της μείωσης του πληθωρισμού, και της βελτίωσης της διαθεσιμότητας δανείων.
Για την αμερικανική οικονομία, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 2,6% το 2024 και κατά 1,6% το 2025 ενώ η ανάπτυξη στην Κίνα θα υποχωρήσει στο 4,9% φέτος και στο 4,5% το επόμενο έτος . Για την Κίνα ο Οργανισμός το αποδίδει αυτό στο ότι τα επιπρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας της θα αντισταθμιστούν από την υποτονική καταναλωτική ζήτηση και τη συνεχιζόμενη βαθιά διόρθωση στον τομέα των ακινήτων.
Για τον πληθωρισμό των χωρών της G20 και της Ευρωζώνης
Την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως ο γενικός πληθωρισμός των οικονομιών της G20 εκτιμάται πως θα μειωθεί στο 3,3% το 2025 από 5,4% το 2024. Ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού των αναπτυγμένων οικονομιών της G20 θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Για την Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα ανέλθει σε μέσα επίπεδα στο 2,4% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Παράλληλα ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εάν διατηρηθεί η μείωση στις τιμές του πετρελαίου (-10%).
Μεταξύ άλλων ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως τα επιτόκια στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα έως το τέλος του 2025 και πως αυτά θα επανέλθουν σε «ουδέτερα» επίπεδα . Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αυτά δεν θα επηρεάζουν ανοδικά ή καθοδικά την οικονομική δραστηριότητα.
Για τους πραγματικούς μισθούς
Επίσης ο Οργανισμός επισημαίνει πως η αύξηση των πραγματικών μισθών στηρίζει τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών παρόλο που η αγοραστική δύναμη δεν έχει επιστρέψει ακόμη πλήρως στα προ της πανδημίας επίπεδα σε πολλές χώρες. «Το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν, ωστόσο το κόστος ναυτιλίας παραμένει αυξημένο και οι παραγγελίες εξαγωγών έχουν μετριαστεί » σημειώνεται στην έκθεση.
Σημειώνεται δε πως η ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων θα μπορούσε να δώσει πιο ισχυρή ώθηση στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τις δαπάνες, ενώ η περαιτέρω μείωση των τιμών του πετρελαίου θα επιτάχυνε τον αποπληθωρισμό.
Ενώ αναφέρει πως οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν περαιτέρω και αρνητικά τις επενδύσεις αλλά και να αυξήσουν τις τιμές των εισαγωγών. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί πιο έντονα από ό,τι αναμένεται καθώς οι αγορές εργασίας χαλαρώνουν και οι αποκλίσεις από την αναμενόμενη ομαλή πορεία αποπληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σε κάθε περίπτωση ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμοστούν αποφασιστικές δημοσιονομικές πολιτικές για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους να υπάρξει περιθώριο αντίδρασης των κυβερνήσεων σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς αλλά και να δημιουργηθούν “μαξιλάρια”για την αντιμετώπιση μελλοντικών πιέσεων στις δαπάνες.
Δείτε παρακάτω τους πίνακες του ΟΟΣΑ