ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οικογένεια Μαμιδάκη: Ξανά στο "στόχαστρο" των πλειστηριασμών
Το ακίνητο είχε ξαναβρεθεί στην πλατφόρμα, ωστόσο ο πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου τέθηκε σε αναστολή.
Αντιμέτωπη με το σφυρί θα βρεθεί ξανά η γνωστή οικογένεια Μαμιδάκη, με το ακίνητο της Ελένης Μαμιδάκη στο Πόρτο Χέλι να περνά και πάλι το κατώφλι της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το capital.gr, περιουσιακά στοιχεία μελών της οικογένειας Μαμιδάκη έχουν μπλεχτεί στη δίνη των πλειστηριασμών, ενώ η ίδια η Ελένη Μαμιδάκη, κόρη του Γεωργίου Μαμιδάκη της Jet Oil, έχασε τον περασμένο Ιούλιο ένα ακίνητό της στο Καστρί, το οποίο άλλαξε χέρια με 1.015.138, δύο ευρώ υψηλότερα από την αρχική τιμή εκκίνησης.
Ο νέος πλειστηριασμός που αναρτήθηκε την Παρασκευή στην πλατφόρμα αφορά ένα ακίνητο της Ελένης Μαμιδάκη του Γεωργίου και της Χρυσούλας στο Πόρτο Χέλι.
Το εν λόγω ακίνητο είχε ξαναβρεθεί στην πλατφόρμα, ωστόσο ο πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου τέθηκε σε αναστολή. Τότε η τιμή εκκίνησης διαμορφωνόταν στις 465.000 ευρώ, ενώ στον νέο πλειστηριασμό, που, εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια νέα προσπάθεια αναστολής, έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί στις 15 Μαΐου 2024, η τιμή έχει "ψαλιδιστεί” στις 384 χιλ. ευρώ.
Τι αφορά το σφυρί
Το εν λόγω σφυρί αφορά συγκεκριμένα μια κάθετη ιδιοκτησία που βρίσκεται στη θέση "Μετόχι”, εντός των ορίων του οικισμού του Αγίου Αιμιλιανού, της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, της Δημοτικής Ενότητας Κρανιδίου, του Δήμου Ερμιονίδας. H κάθετη ιδιοκτησία έχει χώρο αποκλειστικής χρήσης επιφανείας 678,54 τ.μ. Επί του τμήματος αυτού αποκλειστικής χρήσης (κάθετη ιδιοκτησία) έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδομή με υπόγειο, η οποία αποτελείται από τον υπόγειο όροφο, τον ισόγειο όροφο, τον πρώτο όροφο, με κατάληξη την κεραμοσκεπή.
Το υπόγειο περιλαμβάνει μία οριζόντιο ιδιοκτησία - αποθήκη, η οποία έχει επιφάνεια 39,90 τ.μ. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος συνδέονται με εσωτερική σκάλα (μεζονέτα). Αναλυτικά, το ισόγειο περιλαμβάνει μία αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία – διαμέρισμα που αποτελεί μία ενιαία αυτοτελή και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία (μεζονέτα) με διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, με το οποίο συνδέεται με εσωτερική σκάλα, αποτελείται από κουζίνα, καθιστικό, λουτρό και βεράντες κι έχει επιφάνεια 59,34 τ.μ. Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει μία οριζόντιο ιδιοκτησία – διαμέρισμα που αποτελεί μία ενιαία αυτοτελή και ανεξάρτητη οριζόντια ιδιοκτησία (μεζονέτα) με το διαμέρισμα του ισογείου ορόφου με το οποίο συνδέεται με εσωτερική σκάλα, αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, λουτρό και βεράντες, έχει επιφάνεια 53,64 τ.μ.
Ολόκληρη η διώροφη οικοδομή έχει όγκο 456,00 κ.μ., υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 113,78 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο ακίνητο 333,30/1000 εξ αδιαιρέτου που αναλογούν σε 678,54 τ.μ.
Σύμφωνα με την εκτίμηση και την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η διώροφη οικοδομή έχει κατασκευαστεί το έτος 2003, με την ποιότητα κατασκευής και συντήρησης να χαρακτηρίζεται καλή. Ο σκελετός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και έχει ξύλινη στέγη. Στη βορειοανατολική πλευρά του, επί της 5ης οδού, έχει μάνδρα ύψους 2,00 μ. περίπου.
Η Ελένη Μαμιδάκη δεν είναι το μόνο μέλος της γνωστής οικογένειας που έχει βρεθεί αντιμέτωπο με την περιπέτεια των πλειστηριασμών. Το προηγούμενο διάστημα είχε χτυπήσει δύο φορές το σφυρί και για ένα ακίνητο της Μαρίας-Ελένης (Μαριλένας) Μαμιδάκη, στα Πατήσια, με τιμή εκκίνησης τις 900 χιλ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να εμφανιστεί πλειοδότης.
Να σημειωθεί ότι ολόκληρο το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο το 1999. Η Μαριλένα Μαμιδάκη είναι κόρη της Αριστέας και του Γιώργου Μαμιδάκη, ιδρυτή της ΑΕΕΠ Γ. Μαμιδάκης & Σία, και είναι η ιδρύτρια του πολυχώρου Αθηναΐς. Άλλα μέλη της οικογένειας που έχουν δει ακίνητά τους στην πλατφόρμα είναι η Ειρήνη Μαμιδάκη, κόρη του Κυριάκου Μαμιδάκη, και ο Αλέξανδρος Μαμιδάκης του Νικολάου.
Από την άνοδο στην πτώση
Με ένα οικογενειακό δέντρο με πολλά κλαδιά και παρακλάδια, η ιστορία της οικογένειας Μαμιδάκη ξεκινά από την Κρήτη, και συγκεκριμένα από την Ανώσκελη Χανίων. Εκεί, ο Αλέξανδρος Μαμιδάκης, ο "πατριάρχης” της οικογένειας λειτούργησε το 1915 το πρώτο υδραυλικό ελαιοτριβείο για τις ανάγκες της πολυμελούς οικογένειάς του, καθώς είχε αποκτήσει εφτά παιδιά από τον γάμο του με την Ειρήνη, συμπεριλαμβανομένων των Κυριάκου, Νικολάου και Γεωργίου, που μαζί ίδρυσαν αργότερα την Mamidoil Jetoil.
Ωστόσο, εκείνος που ασχολήθηκε πρώτος με τον τομέα των πετρελαίων ήταν ο εξάδελφος τους, Γεώργιος Μαμιδάκης, του Ιωάννη. Τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα του Γεωργίου Μαμιδάκη συνδέθηκαν με την παραγωγή ροδέλαιου. Λίγα χρόνια αργότερα ανοίγει τις πόρτες της επικοινωνίας και της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία στον τομέα των πετρελαιοειδών. Η ΑΕΕΠ Γ. Μαμιδάκης & Σία ιδρύθηκε το 1955 και ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στο χώρο του εφοδιασμού ποντοπόρων πλοίων. Με τη δημιουργία εκατοντάδων πρατηρίων, με σήμα το χαρακτηριστικό αρχικό γράμμα της οικογένειας (Μ) σε κόκκινο χρώμα, κάλυψε τη διανομή πετρελαίου σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, το 1973 ο Όμιλος Μαμιδάκη εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τα αυτοκίνητα Lada, ενώ το 1974 εξαγόρασε το ξενοδοχείο Minos Beach στον κόλπο του Μιραμπέλλου Κρήτης. Αργότερα απέκτησε δύο ακόμα ξενοδοχειακές μονάδες.
Μαζί με την Αριστέα Μαμιδάκη, το γένος Χαλκιαδάκη, ξενοδόχων της εποχής, απέκτησαν δύο κόρες, την Μαριλένα και την Ιωάννα (Τζίνα), επικεφαλής της επιτυχημένης ξενοδοχειακής bluegr. Η Τζίνα Μαμιδάκη ίδρυσε το 1998 το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη, ως φόρο τιμής στους γονείς της. Ο Γιώργος Μαμιδάκης πέθανε απροσδόκητα το 1986, ενώ η Αριστέα Μαμιδάκη το 2010.
Πιο ταραχώδης ήταν η πορεία της Mamidoil Jetoil ή Jet Oil, που ίδρυσαν τα ξαδέρφια του Γιώργου Μαμιδάκη, Κυριάκος, Νικόλαος και Γιώργος. Η Jet Oil ιδρύθηκε το 1968 και κυριάρχησε στην αγορά των πετρελαιοειδών πολλές δεκαετίες ως η πρώτη ελληνική ιδιωτική εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών. Ωστόσο, το 2016, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου, αναφέροντας πως αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τον υψηλό δανεισμό της, με τις συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας να ανέρχονται σε 314,5 εκατ. ευρώ. Έναν μήνα μετά την αίτηση, ο Κυριάκος Μαμιδάκης έβαλε τέλος στην ζωή του με μία σφαίρα, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του. Δύο χρόνια μετά, το 2018, ήρθε η διάσωση της πετρελαϊκής εταιρείας, με την εξαγορά από την αυστριακή Cetracore Energy.
Πηγή: capital.gr