ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ζητούν τώρα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ

Ισως καθυστέρησε κάπως η ΕΚΤ να ακολουθήσει τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όσον αφορά την απόφασή της να αυξήσει επιτόκια, αλλά πλέον ο προβληματισμός εστιάζει στο πόσο επιθετική πρέπει να είναι η αλλαγή

Μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ζητούν τώρα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ

Ισως καθυστέρησε κάπως η ΕΚΤ να ακολουθήσει τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όσον αφορά την απόφασή της να αυξήσει επιτόκια, αλλά πλέον ο προβληματισμός εστιάζει στο πόσο επιθετική πρέπει να είναι η αλλαγή.

Δεν έχουν παρέλθει παρά μόλις τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που άρχισε να διαμορφώνεται συναίνεση για μια πρώτη αύξηση τον Ιούλιο. Τώρα τα στελέχη της μιλούν ανοικτά για μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης σχετικά με το αν πρέπει να δοθεί τέλος στα αρνητικά επιτόκια μέσα στο έτος και το ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση. Κι ενώ η ένταση της συζήτησης αντανακλά μια ατμόσφαιρα συναγερμού εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, προδίδει επίσης πως η επικείμενη αλλαγή πολιτικής έχει κινητοποιήσει τα στελέχη της τράπεζας, που στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας προώθησαν εκτεταμένα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Το κλίμα στους κόλπους της τράπεζας προλειαίνει το έδαφος για εντονότατες συζητήσεις πριν από τη συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να επισημοποιηθεί το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων. Εν ολίγοις ενδέχεται ορισμένα στελέχη της τράπεζας να ζητήσουν ανοικτά μια πιο επιθετική πολιτική ανάσχεσης του πληθωρισμού σε μια στιγμή που οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν προπορευτεί. Ηδη φαίνεται να ανεβαίνει το θερμόμετρο από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε το άρθρο της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ στο blog της ΕΚΤ και προϊδέαζε για δύο αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μ.β. η καθεμία, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Η ανακοίνωση ενόχλησε κάποια στελέχη της τράπεζας που έχουν ταχθεί υπέρ μιας επιθετικής αύξησης. Πρόκειται για τρία στελέχη που έχουν ζητήσει δημοσίως μια τέτοια αύξηση. Ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ στις 17 Μαΐου ζήτησε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 25 μ.β., εκτός κι αν επιδεινωθεί ο πληθωρισμός, οπότε θα χρειαστεί μεγαλύτερη. Ακολούθησε ο Λετονός Μάρτινς Καζάκς, που δήλωσε πως θα μπορούσε να συζητηθεί μια αύξηση 50 μ.β., και ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτζμαν, που τόνισε σε συνέντευξή του πως θα ήταν «κατάλληλη» μια τέτοια κίνηση.

Αρκετοί τραπεζίτες τάσσονται υπέρ αύξησης επιτοκίων κατά 50 μ.β. και όχι 25 μ.β. τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, όμως, άλλα στελέχη της τράπεζας επιμένουν δημοσίως πως πρέπει να τηρηθεί η θέση της ΕΚΤ για «σταδιακή» μόνον στροφή στη νομισματική πολιτική της. «Δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.», σχολίασε ο Γάλλος Βιλερουά ντε Γκαλό από το βήμα του Νταβός. Ο Ιταλός ομόλογός του Ιγνάσιο Βίσκο παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα πως «ίσως είναι καιρός να αυξήσουμε τα επιτόκια», αλλά πρόσθεσε πως «θα μπορούσαμε να το κάνουμε σταδιακά». Χθες, άλλωστε, ο Φινλανδός Ολι Ρεν, που τάσσεται υπέρ μιας αύξησης κατά 25 μ.β., τόνισε την ανάγκη για σταδιακή μετάβαση σε κανονική πολιτική. Στο μεταξύ, ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε πως δικαιολογημένα η τράπεζα ετοιμάζεται να δώσει τέλος στα αρνητικά επιτόκια, αλλά υπογράμμισε πως πρέπει να είναι σταδιακή η στροφή σε κανονική νομισματική πολιτική. Πρόσθεσε μάλιστα πως θα ήταν «περιττό και καθόλου συνετό» να δεσμευθεί η τράπεζα εκ των προτέρων πως θα προβεί σε περαιτέρω βήματα δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η οικονομία θα αντιμετωπίσει προβλήματα και οι σχετικές δείκτες κατατείνουν σε επιβράδυνση.

Η ίδια η κ. Λαγκάρντ, άλλωστε, επισήμανε πως στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός δεν οφείλεται στην υψηλή ζήτηση, αλλά είναι απότοκος προβλημάτων στην προσφορά. Μιλώντας από το βήμα του Νταβός τόνισε πως «για τον λόγο αυτό πρέπει να κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση και δεν πρέπει να βιαστούμε, ούτε να πανικοβληθούμε».

Πηγή:Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση