ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καύσιμα: Στα υψηλά 8 μηνών οι τιμές παρά την νέα μεγάλη υποχώρηση για το Brent
Μπορεί οι διεθνείς τιμές του Brent να υποχωρούν και να βρίσκονται στα χαμηλά του μήνα, εντούτοις στην αντλία οι τιμές καλπάζουν. Σε πάνω από 14 περιοχές της χώρες η μέση τιμή υπερβαίνει για την βενζίνη τα 2 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιοχές αγγίζει ή και ξεπερνάει τα 2,3 ευρώ
Οι δυσμενείς προβλέψεις που υπήρξαν μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ευτυχώς για την ώρα τουλάχιστον δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Μάλιστα σήμερα η τιμή του Brent κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση σχεδόν 3% με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 88 δολαρίων το βαρέλι (χαμηλό 97,14 ευρώ) που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο εντός του Απριλίου.
Αυτό βέβαια ελάχιστα επηρεάζει την λιανική αγορά των καυσίμων, αφού οι τιμές σε βενζίνη και diesel κίνησης συνεχίζουν να καλπάζουν και βρίσκονται στα υψηλά των τελευταίων 8 μηνών. Με λίγα λόγια οι τιμές στην αντλία είναι στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου.
Συγκεκριμένα η τιμή της βενζίνης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, διαμορφώνεται στα 1,969 ευρώ το λίτρο, ενώ στο τέλος Μαρτίου ήταν στα 1,942 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή για το diesel κίνησης είναι στα 1,715 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,707 ευρώ το λίτρο από το τέλος Μαρτίου.
Άνοδος παρατηρείται και για το πετρέλαιο θέρμανσης παρά το γεγονός ότι η ζήτηση έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μηδέν, λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι διαμορφώνεται σα 1,339 ευρώ το λίτρο από 1,328 ευρώ. Αναλυτές μάλιστα σημειώνουν ότι η εν λόγω αγορά είναι ουσιαστικά «νεκρή», αφού κανένας σχεδόν δεν αγοράζει, για δύο αιτίες.
Η μία έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες που δεν θυμίζουν χειμώνα, αλλά καλοκαίρι και από την άλλη οι καταναλωτές δεν θέλουν στην παρούσα περίοδο να αναπληρώσουν αποθέματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 14 περιοχές της χώρας οι μέσες τιμές για την βενζίνη είναι πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ σε κάποια πρατήρια η τιμή υπερβαίνει και τα 2,2 ευρώ, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις φτάνει και τα 2,3 ευρώ.
Τι φοβίζει του βενζινοπώλες
Όπως αναφέρει στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο πρόεδρος πρατηριούχων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, «όλες οι γεωπολιτικές κρίσεις θα επιβαρύνουν τις τιμές των καυσίμων και αν γενικευτεί η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ – Ιράν και κλείσουν τα στενά του Ορμούζ και τα πλοία δεν μπορούν να κινηθούν, εκ των πραγμάτων θα υπάρξει αύξηση και δεν ξέρω αν υπάρξει και έλλειψη».
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, η αγορά δεν κλονίστηκε επειδή τίποτα από όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο δεν ήταν χειρότερο για τις αγορές ενέργειας από αυτά που συνέβησαν μετά την 7 Οκτωβρίου του 2023.
Το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του εξακολουθούν να βάλουν κατά του Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να ισοπεδώνει και να σκοτώνει αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Χούθι εξακολουθούν να παρενοχλούν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και να διώχνουν πολλές δυτικές εταιρείες πετρελαίου, αλλά οι μαχητές δεν έχουν πυροβολήσει ακόμη κανένα τάνκερ.
Οι περιοδικές απειλές του Ιράν να κλείσει το ακόμη πιο στρατηγικό σημείο πνιγμού στο Στενό του Ορμούζ ήταν τόσο κούφιες όσο όλες οι άλλες απειλές του να το πράξουν τις τελευταίες δεκαετίες.
Εξάλλου, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, οι τιμές του αργού από το ιστορικό χαμηλό των 70 δολαρίων το βαρέλι έχουν εκτοξευτεί σε περίπου 90 δολάρια ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου.
«Υπάρχει μειωμένος αλλά όχι εξαλειμμένος γεωπολιτικός κίνδυνος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπρονζ υπεύθυνος γεωπολιτικής στην βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects. «Οι τιμές που πέφτουν λίγο είναι λογικό, αλλά μην περιμένετε να επιστρέψουν εκεί που ήταν στην αρχή της χρονιάς, μόνο και μόνο επειδή αυτή η συγκεκριμένη αντιπαράθεση δεν οδήγησε σε «έκρηξη».
Πηγή: imerisia.gr