ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθοριστικές επαφές στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα στη σκιά της μάχης ΔΝΤ – Σόιμπλε

Αντιπαράθεση Γερμανίας - Λαγκάρντ για χρέος και πλεονάσματα

No profile pic

Κρίσιμες ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα. Συζητήσεις και επαφές καθοριστικές για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος.

Κρίσιμες συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα και το βάρος πέφτει στις επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Β. Σόιμπλε ο οποίος θέλει εφαρμογή μέτρων, ακόμη και από το 2018 και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η  Γερμανία, σε προηγούμενο Eurogroup, είχε καταθέσει πρόταση για δεκαετή τουλάχιστον, παράταση του χρόνου που η ελληνική οικονομία θα είναι υποχρεωμένη να αποδίδει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα.

«Εμείς προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με στόχο τα όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος. Από τη δική μας μεριά, έχουμε κάνει τις υποχωρήσεις που πρέπει. Τώρα είναι η σειρά του ΔΝΤ να κάνει κάποιες υποχωρήσεις - όπως και της Γερμανίας - έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί μάλιστα σήμερα με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν .

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει τις απόψεις της κυβέρνησης επιμένοντας ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, δηλαδή μέσα στον Μάιο και θα ζητήσει να καταγραφούν τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος προκειμένου αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης να ξεκινήσει η συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Σε κάθε περίπτωση η διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι εμφανέστατη. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Β. Σόιμπλε για την επίτευξη συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, ενώ σχολίασε ότι είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από αυτές του Ταμείου. Βέβαια νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφέρει ότι δεν αναμένει άμεσα αποτελέσματα για το ελληνικό χρέος και είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να διατηρηθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για δέκα χρόνια. Σημειώνεται ότι όσο μικρότερα είναι τα πλεονάσματα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κούρεμα του χρέους.

Πηγή:newsbeast.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση