ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τελική εισήγηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Το εύρος της αύξησης που προτείνει το ΚΕΠΕ σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να διαμορφωθεί μεταξύ 811 ευρώ και 820 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα.
Εισήγηση για αύξηση του κατώτατου μισθού από 4% ως 5% περιλαμβάνει το τελικό πόρισμα του ΚΕΠΕ προς την κυβέρνηση για τον καθορισμό του νέου νομοθετημένου ελάχιστου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.
Το εύρος της αύξησης που προτείνει το ΚΕΠΕ σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να διαμορφωθεί μεταξύ 811 ευρώ και 820 ευρώ από 780 ευρώ που είναι σήμερα.
Η εισήγηση έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας και μέσα στην εβδομάδα η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου αναμένεται να κάνει την δική της εισήγηση προς το υπουργικό συμβούλιο που θα αποφασίσει και την τελική αύξηση.
Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου την επόμενη Παρασκευή και όπως όλα δείχνουν η αύξηση θα είναι πιο πάνω από την πρόταση του ΚΕΠΕ, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η κυβέρνηση, δείχνει να εγκαταλείπει τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις και να κάνει στροφή σε πιο μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδημάτων.
Οι εκτιμήσεις με τα ως τώρα δεδομένα, δείχνουν ότι η αύξηση θα κινείται μεταξύ των 45 ως 50 ευρώ με τον νέο κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται περίπου στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου. Στο τραπέζι των αποφάσεων όμως βρίσκονται και άλλες εκδοχές, όπως για παράδειγμα να συνδυαστεί η αύξηση με μια προαναγγελία μείωσης εργοδοτικών εισφορών στο μέλλον για επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.
Με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου 550.000 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι, τα ειδικά επιδόματα για περίπου 300.000 εποχικά εργαζόμενους ενώ συνδεδεμένη με τον κατώτατο μισθό είναι και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που μετά την επέκτασή του και στις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες θα χορηγείται για 9 μήνες σε περίπου 60.000 δικαιούχες μητέρες με ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό.
Το επίδομα ανεργίας με κατώτατο μισθό στα 820 ευρώ, θα ανέλθει στα 503 ευρώ και με μισθό στα 830 ευρώ θα φτάσει στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι τώρα.
Στο επίδομα ανεργίας δίδεται και προσαύξηση 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος που έχει στη φορολογική του δήλωση ο άνεργος. Αυτό σημαίνει ότι με επίδομα ανεργίας στα 509 ευρώ, και δυο προστατευόμενα μέλη ένας άνεργος θα λαμβάνει 610 ευρώ αντί των 574 ευρώ που λαμβάνει σήμερα.
Ο νέος κατώτατος με 3ετίες
Με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτομάτως αυξάνονται και οι τριετίες που αντιστοιχούν στο 10% του εκάστοτε βασικού μισθού. Η προσαύξηση καταβάλλεται για κάθε συμπληρωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τα 9 έτη, δηλαδή συνολική προσαύξηση30% για όσους έχουν συμπληρώσει 9 έτη προϋπηρεσίας (3 τριετίες).
Οι τριετίες είχαν ανασταλεί μετά το 2012 και επανήλθαν από 1/1/2024.
Για παράδειγμα:
* Με τον κατώτατο μισθό σήμερα στα 780 ευρώ και μια τριετία ο εργαζόμενος παίρνει προσαύξηση 10% (+78 ευρώ) και ο μισθός διαμορφώνεται στα 858 ευρώ. Με δυο τριετίες έχει προσαύξηση 20% (+156 ευρώ) και παίρνει 936 ευρώ και από 3 τριετίες και άνω παίρνει προσαύξηση 30% (+234 ευρώ) και οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 1.014 ευρώ.
* Με τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ η προσαύξηση για κάθε τριετία θα είναι 83 ευρώ. Έτσι ένας εργαζόμενος με μια τριετία θα παίρνει 913 ευρώ, με δυο τριετίες θα παίρνει 996 ευρώ και με 3 τριετίες και άνω θα παίρνει 1.079 ευρώ.
Με τον νέο κατώτατο μισθό αναπροσαρμόζεται και το νέο επίδομα που καταβάλλει η ΔΥΠΑ σ ειδικές κατηγορίες ανέργων (μονογονείς, μητέρες θύματα βίας, κ.α) στη θέση τριών που καταργήθηκαν. Το ενιαίο εφάπαξ επίδομα ανέρχεται στα 718,5 ευρώ και με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί στα 761 ευρώ.
Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί στη διαβούλευση των φορέων για το ύψος του κατώτατου μισθού είναι 3,5% από την ΕΣΕΕ, 4% από τον ΣΕΒ 4% από την Τράπεζα της Ελλάδος, 5% από τον ΣΕΤΕ, 5,5% από τη ΓΣΕΒΕΕ και 16,4% από τη ΓΣΕΕ.