ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη, λέει η DZ Bank
Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου
Η Ελλάδα ξεπερνάει «βήμα βήμα» την κρίση χρέους, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις καθώς η οικονομία της είναι λιγότερο ανθεκτική από αυτή των άλλων χωρών της Ευρωζώνης έναντι της επιδείνωσης του γενικού οικονομικού περιβάλλοντος, επισημαίνει η DZ Bank.
Η γερμανική τράπεζα αναφέρει πως έπειτα από ανάπτυξη λίγο πάνω από το 8% το 2021, η ανάκαμψη θα συνεχιστεί φέτος παρά τους αντίθετους ανέμους και προβλέπει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2%. Η Ελλάδα αποπλήρωσε πλήρως το χρέος της στο ΔΝΤ στα τέλη Μαρτίου, ενώ έχει αρχίσει να αποπληρώνει μέρος των διμερών δανείων του 2010 και το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.
Ωστόσο, σε ποσοστό άνω του 190%, η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και έναν από τους υψηλότερους δείκτες στον κόσμο. Αν και είναι κοντά στον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, με βάση τις τρέχουσες αξιολογήσεις των οίκων η Ελλάδα παραμένει μη «επενδύσιμη» και αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος και την έντονη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν τα ελληνικά spreads, η DZ Bank συνεχίζει να αξιολογεί την Ελλάδα ως χώρα με αυξημένο κίνδυνο.
Παράλληλα, η αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας ωθεί τον πληθωρισμό όλο και υψηλότερα και αυτό με τη σειρά του μειώνει την κατανάλωση, όπως σημειώνει, ενώ εκτιμά πως ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 8,1%. Πάντως, όπως αναφέρει, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα διασφαλίσουν ότι η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, ενώ η επενδυτική δραστηριότητα, η οποία υποστηρίζεται από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, και οι εξαγωγές, ιδίως ο τουριστικός τομέας, θα συμβάλουν επίσης θετικά στην ανάπτυξη. Συνολικά, η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5% του ΑΕΠ το 2022, ωστόσο επισημαίνει πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 και να επιτύχει συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 2%, συνεχίζοντας την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, εξακολουθούν να έχουν τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου, και καθώς η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση στην Ευρωζώνη, υποφέρει περισσότερο όταν το κλίμα στην αγορά είναι risk off.
H DZ Bank αναμένει έτσι ότι τα ελληνικά spreads θα παραμείνουν υψηλά τους επόμενους μήνες και θα διευρυνθούν περαιτέρω προς τις 300 μ.β. στο υπόλοιπο του έτους, από περίπου 226 μ.β. σήμερα. Αν και η ανακοίνωση της ΕΚΤ για ένα νέο μέσο κατά του κατακερματισμού της αγοράς θα μπορούσε να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, αυτή δεν θα είναι βιώσιμη, όπως εκτιμά. «Δεν περιμένουμε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να συμφωνήσει σε έναν ιδιαίτερα ελκυστικό σχεδιασμό του μέσου. Αντιθέτως, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα καταπολεμήσει μόνο την κορύφωση των spreads, κάτι το οποίο δεν θα εμποδίσει μια γραμμική αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου της Ευρωζώνης», σημειώνει χαρακτηριστικά.