Αναξιοκρατία, διαφθορά και οικονομική κρίση εκδιώχνουν τους Έλληνες από τη χώρα. Νέοι με λαμπρές σπουδές, αλλά πλέον ολοένα και περισσότεροι 40άρηδες, όπως και παντρεμένοι με παιδιά βλέπουν τη μετανάστευση ως μονόδρομο επιβίωσης.
Συνολικά περί τους 500.000 Έλληνες ζουν και εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους μάλιστα αποκλείουν το ενδεχόμενο επιστροφής τους στη χώρα.
Τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) στην Ελλάδα καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας της ICAP People Solutions η οποία διεξήχθη το 2017 για τρίτη συνεχή χρονιά. Στην έρευνα συμμετείχαν φέτος 1.268 Έλληνες του εξωτερικού (έναντι 853 πέρυσι) εκ των οποίων η πλειονότητα -ποσοστό 68%- είναι έως 35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις και με υψηλή εξειδίκευση (κάτοχοι μεταπτυχιακού ή/και διδακτορικού σε ποσοστό 64%) κυρίως στις Επιστήμες της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ότι αυξήθηκε ο αριθμός των Ελλήνων, ηλικίας 41 ετών και άνω, που επέλεξαν να μεταναστεύσουν (ανήλθε σε 14% το 2017), καθώς και όσων δηλώνουν παντρεμένοι με παιδιά (24% το 2017 έναντι 19% το 2016).
Πρώτη η Μ. Βρετανία
Η Ευρώπη είναι ο κυριότερος προορισμός των Ελλήνων, με πρώτη χώρα τη Μ. Βρετανία, ενώ αυξανόμενα είναι τα ποσοστά προτίμησης της Ολλανδίας και της Ελβετίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, ως κυριότεροι λόγοι που οδηγούν τα άτομα για εργασία στο εξωτερικό αναδείχθηκαν και φέτος η μειωμένη αξιοκρατία και η διαφθορά στην Ελλάδα, με ποσοστό 41%, η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα στη χώρα, με ποσοστό 34% και οι προοπτικές εξέλιξης στη χώρα του εξωτερικού, με ποσοστό 33%.
Μάλιστα, σε σχέση με πέρυσι, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο (42% έναντι του 35% του 2016) το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν βλέπουν πιθανή την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Το 2017, το 42% δήλωσε ότι προτίθεται να παραμείνει στο εξωτερικό για διάρκεια άνω των πέντε ετών ή για πάντα έναντι 35% πέρυσι.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι σε σύγκριση με τα άτομα που συμμετείχαν και πέρσι στην έρευνα, οι οποίοι αποτέλεσαν το 30% του φετινού δείγματος, μόλις πέντε άτομα έχουν εν τω μεταξύ επιστρέψει στην Ελλάδα για εργασία.
Παρόλα αυτά, ο ένας στους δύο συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνει ότι προτίθεται να βοηθήσει τη χώρα μας να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, κυρίως μέσω αγοράς ελληνικών προϊόντων (25%) ή προτείνοντας την Ελλάδα ως βασικό προορισμό διακοπών (23%).
Μάλιστα, υψηλό ποσοστό -46%- συγκεντρώνει η άποψη ότι οι μετανάστες μπορούν να ωφελήσουν τη χώρα, το οποίο αυξάνει για όσους έχουν μεταβεί σε κράτη εκτός Ευρώπης.