ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Προς έξτρα δόσεις και παράταση

Πέρασαν ήδη 45 ημέρες από την «πρεμιέρα» της πλατφόρμας του Taxisnet της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις 2020.

No profile pic

Παρά ταύτα, τα στοιχεία δείχνουν έναν ανησυχητικά χαμηλό ρυθμό υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τους πολίτες. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1.521.469 δηλώσεις Ε1, ενώ το ίδιο διάστημα του 2019 είχαν ήδη περάσει στο σύστημα περί το 2,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης του 31%, γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο.

Ο πίνακας της ΑΑΔΕ με τα τελευταία στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις 2020:

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι έχουν εκκαθαριστεί συνολικά 2.095.769 φορολογικές δηλώσεις (Ε1, Ε2, Ε3), εκ των οποίων οι 1.208.222 (57,6%) είναι μηδενικές. Επιπλέον, 592.727 φορολογικές δηλώσεις (το 28,2% του συνόλου) είναι χρεωστικές (προκύπτει φόρος), ενώ 294.820 (14%) είναι πιστωτικές (επιστροφή φόρου).

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τα σενάρια για έξτρα δόσεις και παράταση
 

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου 2020. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τις φορολογικές δηλώσεις 2020, ουδείς θα πρέπει να θεωρεί βέβαιη την παράταση, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν τις προαναγγέλλει. Πέρυσι, ωστόσο, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων «τράβηξε» έως τα τέλη Ιουλίου και αρκετοί εκτιμούν ότι κάτι παρόμοιο θα ισχύσει και φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα από τα πιθανά σενάρια για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 είναι η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος. Η εκδοχή που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι να καθοριστούν 8 μηνιαίες δόσεις, αντί για το «παραδοσιακό» σύστημα των 3 διμηνιαίων (Ιούλιος, Σεπτέμβριος, Nοέμβριος). Αν ισχύσει αυτό το σενάριο η προθεσμία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος -πιθανώς και του ΕΝΦΙΑ- θα τεθεί τον Φεβρουάριο του 2021. Το ΥΠΟΙΚ έχει επισημάνει ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις που πληρώνονται μέχρι τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Οδηγίες της ΑΑΔΕ για τη νέα ρύθμιση οφειλών σε 24 – 48 δόσεις
Μέχρι σήμερα, με τα «εργαλεία» της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις τακτικές οφειλές τους (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) έως και σε 24 δόσεις. Για τις έκτακτες οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομιάς, ισχύουν οι 48 δόσεις.

Πλέον, οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους και ένα νέο πλαίσιο πάγιας ρύθμισης οφειλών σε 24 έως και 48 δόσεις. Η ΑΑΔΕ εξέδωσε 13 αναλυτικές οδηγίες για τη νέα ρύθμιση οφειλών, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, ποια χρέη υπάγονται, ποιες είναι οι προϋποθέσεις καθώς και ποιοι εξαιρούνται.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στη νέα ρύθμιση οφειλών μπορούν να υπαχθούν οφειλές οι οποίες κατά την 1η Νεομβρίου το 2019 δεν τελούσαν σε ρύθμιση, αλλά είχαν υπαχθεί προγενέστερα στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων και αυτή χάθηκε ή είχαν υπαχθεί στην παλαιά πάγια ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ μετά την 1η Νοεμβρίου του 2019 και επίσης την έχασαν.

Πηγή:iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση