ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Πώς η Κρήτη θα κερδίσει την πρόκληση του Τουρισμού!

Στρατηγική & υποδομές τα "κλειδιά" για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης - Όσα είπαν από το Ηράκλειο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια στην Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, Τζέση Βουμβάκη

Παύλος Μυλωνάς
Photo Credits: @NBG - Εθνική Τράπεζα

Τη δυναμική ανάπτυξης που βλέπει η Εθνική Τράπεζα στην Κρήτη, σημείωσε, από το Ηράκλειο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος με κλιμάκιο της τράπεζας βρίσκεται στο νησί πραγματοποιώντας σειρά επαφών με επιχειρηματίες της Κρήτης.

Σχολιάζοντας τα εγχώρια δεδομένα, όπως προκύπτουν και από τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ.Μυλωνάς υπογράμμισε την υποχώρηση του πληθωρισμού, την μείωση των επιτοκίων αλλά και τη σύνδεση της Εθνικής Τράπεζας με μεγάλα έργα και επενδύσεις - δημόσιες και ιδιωτικές - και στην Κρήτη. Μάλιστα όπως σημείωσε "το "επιχειρείν" επενδύει κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στο μέλλον της Οικονομίας".

Image
Παύλος Μυλωνάς
Photo Credits: @Cretalive
Ο κ.Μυλωνάς

Στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους το πρωί της Παρασκευής και εστιάζοντας στην τουριστική ανάπτυξη, ο Π.Μυλωνάς ανέφερε πως "αν η Κρήτη θέλει να απορροφήσει την προβλεπόμενη αύξηση του τουρισμού πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές". "Η ευκαιρία είναι μπροστά μας" - σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μυλωνάς, όπως και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια στην Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) Τζέση Βουμβάκη παρουσιάζοντας σχετική μελέτη, τόνισαν την υποχώρηση του μοντέλου "Ήλιος-Θάλασσα" και την ανάδυση νέων μορφών Τουρισμού, που προτάσσουν τον Τουρισμό εμπειρίας. "Το ζητούμενο είναι οι υποδομές. Φυσικοί πόροι υπάρχουν" - ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ενώ διαπίστωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Κρήτη δεν στηρίζεται αποκλειστικά στον Τουρισμό, καθώς στο νησί αναπτύσσεται ένα ευρύ πλέγμα επιχειρηματικής δράσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 30% του ΑΕΠ της Κρήτης προέρχεται από τον Τουρισμό, ενώ το 50% προέρχεται από λοιπές δραστηριότητες μεταξύ των οποίων η βιομηχανία, το εμπόριο, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες.

Image
Τζέση Βουμβάκη
Photo Credits: @Cretalive
Η κ.Βουμβάκη

Την ίδια ώρα η Κρήτη "συγκεντρώνει" σειρά επιταχυντών ανάπτυξης (γεωγραφική θέση και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υψηλή καινοτομική δραστηριότητα χάρη στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα στο νησί, αγροδιατροφή, εξαγωγική δραστηριότητα) που συνιστούν την αυτάρκεια της Κρήτης και ταυτόχρονα τροφοδοτούν τον Τουρισμό.

Image
Εθνική
Photo Credits: @NBG - Εθνική Τράπεζα

Αν και με το πέρας των χρόνων ο ανταγωνισμός αυξάνεται και νέοι προορισμοί μπαίνουν στον "χάρτη", η Κρήτη καταφέρνει να διατηρεί το μερίδιό της στον τουρισμό που προσελκύει. Σε επίπεδο χώρας μάλιστα, ένα ποσοστό 17-18% του τουρισμού επιλέγει την Κρήτη για τουρισμό.

Ταυτόχρονα το νησί της Κρήτης αποτελεί ένα θελκτικό προορισμό καθώς συνδυάζει πολλές και διαφορετικές πτυχές, με την Γαστρονομία να αποτελεί ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για το νησί, όσο και διεθνή τάση για τους ταξιδιώτες.

Όπως τόνισε κατά την παρουσίασή της η κ.Βουμβάκη, οι προτιμήσεις των τουριστών στην Ελλάδα διαφοροποιούνται, με τις τοπικές δραστηριότητες και τα τοπικά προϊόντα να καταγράφουν αυξημένη ζήτηση, ενώ την ίδια ώρα ο all inclusive τουρισμός καταγράφει υψηλά ποσοστά μειωμένης ζήτησης. Σε αυτή την μεταστροφή, τα ξενοδοχεία της Κρήτης δείχνουν άμεσα αντανακλαστικά. Κατά 69% προωθούν τα τοπικά προϊόντα και κατά 43% οργανώνουν ξεναγήσεις, με τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλα νησία να είναι πολύ χαμηλότερα.

Image
Εθνική
Photo Credits: @NBG - Εθνική Τράπεζα

Είναι πραγματικότητα ο υπερτουρισμός;

Απέναντι στα φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης τουριστών σε "hot" τουριστικούς προορισμούς, η Τζέση Βουμβάκη επικαλέστηκε τον διατυπώνοντας ότι ο λεγόμενος "υπερτουρισμός" προκύπτει ως αποτέλεσμα της εποχικότητας του τουρισμού, που σε κάθε περίπτωση στην Κρήτη είναι λιγότερο έντονο φαινόμενο σε σχέση με άλλα νησία όπωως η Σαντορίνη, η Κώς, η Μύκονος.

Image
Εθνική
Photo Credits: @NBG - Εθνική Τράπεζα

Όπως εξήγησε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια στην Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η λύση στο θέμα του "υπερτουρισμού" βρίσκεται στο τρίπτυχο "υποδομές υποδοχής, υποδομές φιλοξενίας, επιμήκυνση σεζόν" - στοιχεία που θα διαμορφώσουν το εύφορο έδαφος για την απορρόφηση και την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από την προοικονομούμενη αύξηση των τουριστικών ροών προς την Κρήτη.

Πως η Κρήτη θα αποκομίσει 1,8 δισ. ευρώ ως το 2030!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του World Travel and Tourism Council με ορίζοντα το 2030 η αύξηση των τουριστικών αφίξεων θα φτάνει, διεθνώς, το 33%, καθώς αφενός αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός κι αφετέρου μεγαλώνει η δυνατότητα ταξιδιού κυρίως από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου αναπτύσσεται η μεσαία τάξη.

Η εκτίμηση για τον αριθμό των τουριστών στην Κρήτη (ως προς τη ζήτηση) κάνει λόγο για 8.1 εκ. τουριστών, αριθμός αυξημένος κατά 2 εκ. τουριστών σε σχέση με το 2024. Αν η Κρήτη καταφέρει να απορροφήσει αυτό τον όγκο τουριστών, το οικονομικό όφελος θα ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ ως το 2030, δηλαδή αύξηση 27% ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν, με προϋπόθεση την χάραξη στρατηγικής και της άμεσης δραστηριοποίησης, ώστε στο τέλος της δεκαετίας η Κρήτη να μετράει ... οφέλη!
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση