ΚΡΗΤΗ
Πόσο καλά «θωρακισμένο» είναι το Ηράκλειο ενάντια σε πλημμύρες;
Κινδυνεύει το Ηράκλειο να γίνει Βαλένθια μπροστά σε ισχυρές καταιγίδες και ενδεχόμενες πλημμύρες;
Τα αντιπλημμυρικά έργα και όλος ο συντονισμός που απαιτείται για τη θωράκιση του Δήμου Ηρακλείου από πλημμυρικά φαινόμενα βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Ανδρόγεω.
Με τις πρώτες σταγόνες ποτιστικής βροχής που έπεσαν στην πόλη οι πολίτες εκδήλωσαν την ανησυχία τους αναφορικά με ενδεχόμενες πλημμύρες, τον καθαρισμό φρεατίων, το τί γίνεται με τις επτά με οκτώ ιρλανδικές διαβάσεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και γενικότερα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από ισχυρές καταιγίδες.
«Πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό σχέδιο. Στο έγγραφο που έχει σταλεί εδώ και δύο μήνες έχουν ανταποκριθεί περίπου οι μισές τοπικές κοινότητες» ανέφερε ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός τονίζοντας ότι «υπάρχουν περιοχές που έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα από άλλες».
Άφησε επίσης αιχμές αναφορικά με την άσκηση «Μίνωας», που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2024, λέγοντας ότι είχε εξαιρεθεί το Ηράκλειο «διότι μάλλον αύξανε το βαθμό πολυπλοκότητας της άσκησης» υπέθεσε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι «το ζητούμενο με τις ασκήσεις είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές και όχι για να εκδηλώνουμε την ικανοποίηση μας στο τέλος και να βγάζουμε κάποια συμπεράσματα τα οποία απέχουν από την πραγματικότητα».
«Έχουμε σχετική προετοιμασία, όσο μπορεί να πει κανείς ότι είναι προετοιμασμένος για τέτοιου είδους φαινόμενα» σημείωσε στο Cretalive o αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Αποκέντρωσης & Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Μανώλης Χαιρέτης.
Η ΔΕΥΑΗ έχει καθαρίσει περίπου όλα τα φρεάτια από τα συνολικά 13.000 που υπάρχουν σε όλη την πόλη. Έχουν τοποθετηθεί μετρητές στάθμης σε ιρλανδικές διαβάσεις και ειδικά στις τρεις που είναι πιο επικίνδυνες σε όλη την πόλη (στον Άη Γιάννη Χωστό και οι άλλες δύο βρίσκονται στον Κατσαμπά, κάτω από την εθνική, σε πολύ κοντινά σημεία μεταξύ τους). Έχει ζητηθεί επίσης η τοποθέτηση μπάρας η οποία θα ανοίγει και θα κλείνει ηλεκτρονικά όποτε χρειάζεται για να είναι πιο ασφαλές το κλείσιμο της διάβασης. «Απαιτείται όμως μελέτη και αδειοδότηση. Είμαστε στη φάση της μελέτης. Οπότε αν χρειαστεί θα κλείσουμε ιρλανδικές διαβάσεις με τον τρόπο που το κάναμε κάθε χρόνο: με νερομπαριέρες, δηλαδή με πλαστικά εμπόδια, και σκοπιά της Δημοτικής Αστυνομίας απέξω» τόνισε ο κ. Χαιρέτης.
Στην άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Καραντινός. «Υπάρχουν προβλήματα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Στα άμεσα προβλήματα περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των φρεατίων και το κλείσιμο των ιρλανδικών διαβάσεων» ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο λόγος στους πολίτες
Την ώρα που λέγονται όλα τα παραπάνω σχετικά με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για να ανταποκριθεί ή όχι σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το Cretalive λαμβάνει παράπονα από τους πολίτες που υπογραμμίζουν το φόβο τους μπροστά στο ενδεχόμενο πλημμύρας.
Ειδικά στην περιοχή του Γιόφυρου και της Αμμουδάρας, όπως έχει γράψει ήδη το Cretalive, οι ανησυχίες είναι πιο έντονες.
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης και γράφει: «Οδύσσειας και Μοναχής Τερέζας Γιόφυρο........περιμένουμε και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα......τρομάρα μας..... Όλα τα φρεάτια τα ίδια....».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο