ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ληξιπρόθεσμα προς την εφορία: Παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας

Στην έρευνα του ΟΟΣΑ χρησιμοποιείται ως δείκτης μέτρησης η αναλογία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ως προς τις ετήσιες εισπράξεις από φόρους

Ληξιπρόθεσμα προς την εφορία: Παγκόσμια πρωτιά της Ελλάδας

Στη διόλου τιμητική τελευταία θέση της λίστας των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ κατατάσσεται η Ελλάδα λόγω του «όγκου» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Η χώρα μας εκτίθεται εξαιτίας της αναβολής της απόφασης για ουσιαστική εκκαθάριση του αρχείου των οφειλετών από τους… σκελετούς του παρελθόντος.

Tο πρόβλημα γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και παραμένει εξαιρετικά οξύ, παρά τους… αποχαρακτηρισμούς στους οποίους προχωρεί κατά καιρούς η φορολογική αρχή, ανεβάζοντας το υπόλοιπο του «ανεπίδεκτου είσπραξης» τμήματος των οφειλών.

Η πολυετής ύφεση και η ζημιά που αυτή προκάλεσε σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, η επιβολή προστίμων που παρέμεναν ανείσπρακτα, η δυσχέρεια του φοροελεγκτικού μηχανισμού να συλλέξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και τα… τεχνάσματα των φορολογουμένων, με τη σύσταση εταιρειών «μαϊμού», ώστε να φορτώνονται σε αυτές τα βάρη και οι κυρώσεις, ήταν μερικοί από τους βασικότερους λόγους που οδήγησαν στην έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην έρευνα του ΟΟΣΑ χρησιμοποιείται ως δείκτης μέτρησης η αναλογία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών (σ.σ.: σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι και οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται στους οφειλέτες, είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα) ως προς τις ετήσιες εισπράξεις από φόρους και με βάση αυτόν η Ελλάδα έρχεται στην πρώτη θέση, με επίδοση 190,6%.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση