ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερχονται ραβασάκια με πρόστιμα για παλιές φοροαμαρτίες
Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού
Ραβασάκια με φόρους και πρόστιμα για παλιές φοροαμαρτίες στέλνει η ΑΑΔΕ σε χιλιάδες φορολογουμένους. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα περνούν από το ελεγκτικό κόσκινο της ΑΑΔΕ.
Ταυτόχρονα, ανοίγουν υποθέσεις 10ετίας και 15ετίας έπειτα από νέες πληροφορίες και στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση της φορολογικής διοίκησης.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητες για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων στο τέλος του έτους. Εφορίες και ελεγκτικά κέντρα έχουν λάβει εντολή να «σκανάρουν» παλιές υποθέσεις με παραβάσεις προχωρώντας άμεσα στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα μπουν οριστικά στο αρχείο.
Οι ελεγκτές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων και να στείλουν τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων στους φορολογουμένους πριν από την εκπνοή του 2022 καθώς, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη.
Τα ραβασάκια
Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών, ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται. Οι φορολογικοί φάκελοι που μπαίνουν στο αρχείο στις 31 Δεκεμβρίου 2022 περιέχουν:
1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
2. Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, τις γνωστές ΜΥΦ.
3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011, για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων φορολογικών Αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.