Επαναπατρισμός μισού τρισ. από αμερικανικές εταιρείες το 2018

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός επαναπατρισμού κεφαλαίων ελαττώνεται, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα υποχώρηση των μετοχών στη Wall Street.

Περισσότερο από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια, που διατηρούσαν προηγουμένως σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, επαναπατρίστηκε από αμερικανικές εταιρείες το 2018, ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός ελαττώνεται, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα υποχώρηση των μετοχών στη Wall Street. Οι αμερικανικές εταιρείες άρχισαν τον εκπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό ώστε να εκμεταλλευτούν τη φορολογική μεταρρύθμιση που είχε καταφέρει να περάσει η κυβέρνηση Τραμπ από το Κογκρέσο στα τέλη του 2017. Ωστόσο ο επαναπατρισμός εταιρικών κεφαλαίων υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του 2018 στα 93 δισ. δολάρια.

Το ποσό είναι σχεδόν το μισό από αυτό που είχε καταγραφεί στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του έτους και λιγότερο από το ένα τρίτο των 300 δισ. δολαρίων που είχε επαναπατριστεί από αμερικανικές εταιρείες το πρώτο τρίμηνο του 2018. Οι νέοι κανονισμοί που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ προβλέπουν πως η αμερικανική κυβέρνηση αποκτάει τη δυνατότητα να φορολογήσει τα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει στο εξωτερικό αμερικανικές εταιρείες ασχέτως της τοποθεσίας όπου έχουν αποταμιευτεί. Οι κανόνες που ίσχυαν προηγουμένως προέβλεπαν ότι οι αμερικανικές εταιρείες μπορούσαν να «αναβάλουν» την καταβολή φόρου για κέρδη που είχαν καταγράψει στο εξωτερικό και τα οποία διατηρούσαν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Η αλλαγή των κανόνων αποτέλεσε πολύ ισχυρό κίνητρο για τον επαναπατρισμό μέρους των κερδών συνολικού ύψους τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υπολογίζεται ότι διατηρούνται σε μετρητά ή σε αμερικανικά ομόλογα σε τράπεζες χωρών όπως η Ιρλανδία και η Ελβετία. Ωστόσο τώρα αναλυτές της JPMorgan προειδοποιούν πως το ύψος των κεφαλαίων που επαναπατρίζονται από αμερικανικές εταιρείες μειώνεται ραγδαία. Για τη Wall Street το πρόβλημα είναι πως τα επαναπατρισμένα κεφάλαια ενίσχυσαν σημαντικά την επαναγορά μετοχών από τις εταιρείες, η οποία με τη σειρά της περιόρισε την υποχώρηση της τιμής των μετοχών.

Εξετάζοντας τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οι αναλυτές της JPMorgan κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανικές εταιρείες προχώρησαν στον επαναπατρισμό κεφαλαίων 60 δισ. δολαρίων (εξαιρούνται οι χρηματοπιστωτικές) το τρίτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο τρίμηνο επαναπατρίστηκαν κεφάλαια ύψους 115 δισ. δολαρίων και το πρώτο τρίμηνο κεφάλαια ύψους 225 δισ. δολαρίων. Προβλέπουν δε ότι τα κεφάλαια που επαναπατρίστηκαν στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου θα είναι ακόμη λιγότερα επειδή πολλές εταιρείες είχαν ήδη εγγράψει τον εφάπαξ φόρο που θα καταβάλουν για τα κεφάλαια που φέρνουν πίσω.

Παράλληλα, στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως μειώνεται και το ύψος των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που διακρατούνται σε χώρες με χαμηλή φορολογία εταιρειών, όπου συνήθως καταφεύγουν αμερικανικές εταιρείες ώστε να περιορίζουν το ύψος των φόρων που καταβάλλουν. Το επίπεδο των αμερικανικών ομολόγων που διακρατούνται στην Ιρλανδία, όπου μεταξύ άλλων έχουν τη φορολογική τους βάση αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple και η Pfizer, περιορίστηκε κατά 40 δισ. δολάρια μεταξύ των αρχών του έτους και του τέλους Οκτωβρίου και διαμορφώθηκε συνολικά στα 287,6 δισ. δολάρια.

Έντυπη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ