LIFESTYLE
Αυτά είναι τα 4 ελληνικά νησιά για ήσυχες διακοπές
Μικρά νησιά που προσφέρουν ξεκούραση, χωρίς πολυκοσμία
Είναι αυτοί που θέλουν να είναι «μέσα στα πράγματα» και σκέφτονται trendy προορισμούς και είναι και αυτοί που θέλουν απλά να αποδράσουν από τη φασαρία και την πολυκοσμία της καθημερινότητας, αναζητούν έναν προορισμό χωρίς πολλά πολλά και επιθυμούν χαλάρωση στο μάξιμουμ.
Ακολουθούν 4 νησιά για ήσυχες διακοπές στην Ελλάδα:
Καστός
Το μικρό νησάκι του Καστού, στα δυτικά της Ελλάδας, κοντά στον Κάλαμο και το Μεγανήσι και απέναντι από τον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, είναι παράδεισος για αυτούς που αναζητούν την απομόνωση. Ο Καστός έχει πάνω κάτω 35 μόνιμους κατοίκους και για να φτάσετε εκεί θα χρειαστεί να πάρετε το καραβάκι είτε από την Λευκάδα είτε από τον Μύτικα. Αν και γνωστό νησί για τους ιστιοπλόους, ο Καστός δεν είναι γενικότερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός για αυτό και είναι ιδανικός για χαλαρές ανεπιτήδευτες διακοπές.
Το νησί έχει έναν οικισμό που σπάει στα δύο. Το ένα κομμάτι του απλώνεται γύρω από το λιμάνι και το δεύτερο βρίσκεται λίγο πιο ψηλά και το ονομάζουν «πάνω χωριό». Η θέα στο Ιόνιο από το «πάνω χωριό» είναι πραγματικά υπέροχη. Εδώ, μην περιμένετε design ξενοδοχεία και fine dining.
Θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ-μπαρ και ταβερνάκια. Να σημειώσουμε ότι στον Καστό, τα πάντα γίνονται είτε με τα πόδια είτε με καραβάκια, καθώς αυτοκίνητα στο νησί υπάρχουν μόνο ένα-δύο, τα οποία μάλιστα μπορούν να σας πάνε μέχρι τις πιο μακρινές παραλίες με ένα μικρό αντίτιμο. Οι εύκολα προσβάσιμες παραλίες είναι αυτές που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού, η δυτική είναι απότομη και βραχώδης και μπορείτε να την προσεγγίσετε μόνο με σκάφος. Οι προτάσεις διαμονής δε, είναι ελάχιστες γι’ αυτό πρέπει να την φροντίσετε από νωρίς. Όσον αφορά το χρόνο σας εκτός παραλίας, μπορείτε να τον διαθέσετε περπατώντας τα δρομάκια του νησιού, αράζοντας στα δυο-τρία καφέ του νησιού, με ένα βιβλίο στο χέρι, ή πολύ απλά γνωρίζοντας τους ντόπιους.
Αγαθονήσι
Από την άλλη πλευρά της Ελλάδας, τώρα, στα ανατολικά του Αιγαίου, βρίσκεται το μικρό Αγαθονήσι. Μόλις 13,4 τ. χλμ. διαθέτει τρεις μικρούς οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο, το λιμάνι δηλαδή, το Μικρό Χωριό και ακριβώς απέναντι το Μεγάλο Χωριό. Είναι και αυτό από τις περιπτώσεις που δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο, καθώς όλα είναι πολύ κοντά, μόνο ίσως ένα μηχανάκι ή ένα ποδήλατο για λίγη ευκολία παραπάνω.
Οι μέρες εδώ περνούν με κολύμπι και λιάσιμο στις παραλίες, -οι οποίες προσεγγίζονται είτε από μονοπάτια, είτε από τη θάλασσα, και φυσικά δεν είναι οργανωμένες,- καθώς και με βόλτες στα ξωκλήσια του νησιού που χαρίζουν υπέροχη θέα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε σκάφος και να ανακαλύψετε τη δαντελωτή περίμετρο του νησιού που κρύβει όμορφα κολπάκια για βουτιές. Αν θέλετε να μάθετε για την ιστορία του νησιού, θα πάτε μέχρι τον Αρχαιολογικό Χώρο της Τραγαίας στο Καστράκι, που άκμασε στην Ελληνιστική Εποχή, περίπου 3-4 χλμ. βόρεια από το Χωριό, ο οποίος περιλαμβάνει έναν οχυρωμένο οικισμό με λιμάνι, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιερό, μελισσοκομική μονάδα και ένα εργαστήριο πορφύρας.
Ψέριμος
Η Ψέριμος, στις ανατολικές εσχατιές του Αιγαίου, προσφέρεται ιδανικά για διακοπές χωρίς κόσμο. Στα δυτικά της έχει την Κάλυμνο, στα νότια την Κω και στα ανατολικά την Τουρκία και είναι λίγο πιο μεγάλη από το Αγαθονήσι με 14,6 τ. χλμ. Διαθέτει έναν και μοναδικό οικισμό, το λιμάνι και από αυτό και μόνο μπορείτε να συμπεράνετε πώς θα κυλίσουν οι μέρες σας στο νησί. Το πρωί θα ξυπνάτε στην απόλυτη ησυχία και πάνω από έναν ελληνικό καφέ και δύο κουλουράκια θα συζητάτε για το ποια παραλία θα σας φιλοξενήσει για το υπόλοιπο της ημέρας. Γενικά και εδώ, οι παραλίες προσεγγίζονται είτε με τα πόδια είτε με σκάφος. Η πιο κοντινή είναι η παραλία Αυλάκια μπροστά από τον οικισμό αλλά αξίζει να μην μείνετε μόνο σε αυτή και να εξερευνήσετε και τις υπόλοιπες πανέμορφες παραλίες της Ψερίμου όπως την Παναγιά τη Γραφιώτισσα με το μισογκρεμισμένο εκκλησάκι, την παραλία Τρεβάθια, το Βαθύ, την παραλία Τάφος, τη Ρούσσα, τη Γλίστρα, τη Μαραθούντα κ.ά. Στα ανατολικά και βόρεια του νησιού υπάρχουν ναυάγια πλοίων που είναι τέλεια μέρη για εξερεύνηση για όσους φυσικά κάνουν καταδύσεις. Το νησάκι Πλάτη, στα δυτικά, με το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, προσφέρεται για μια μονοήμερη εκδρομή για ακόμα περισσότερη απομόνωση.
Οινούσσες
Μεταξύ Χίου και Τουρκίας βρίσκεται το μικρό μακρόστενο νησάκι των Οινουσσών που έχει βγάλει γνωστούς Καπεταναίους της χώρας μας. Έχει ουσιαστικά έναν οργανωμένο οικισμό, αυτόν στο λιμάνι, όπου ξεχωρίζουν τα όμορφα νεοκλασικά και τα καπετανόσπιτα ενώ με 15 τ. χλμ. και περίπου 800 άτομα πληθυσμό, είναι το μεγαλύτερο και το πολυπληθέστερο από τα τέσσερα νησιά που περιγράφουμε εδώ, να σημειωθεί δε ότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Για την ακρίβεια, οι Οινούσσες ανήκουν στο ομώνυμο σύμπλεγμα νησιών το οποίο αποτελείται από εννιά νησάκια και βραχονησίδες με την Οινούσσα ή Αιγνούσα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, να είναι το μόνο κατοικημένο.
Διαθέτει πανέμορφες παραλίες όπως ο Χόχλακας και η Κατσίκα στα βόρεια, το Μπιλάλι, το Φασόλι, την Απήγανο, τη Φώκια, τη Φουρκερού, το Μάρμαρο, την Αλυκή, την Τσελεπή και άλλες -όλες τους με συγκλονιστικά νερά. Μετά τις βουτιές, μπορείτε να σεργιανίσετε τα ανηφορικά στενά του οικισμού, να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο που στεγάζεται στο Μέγαρο Παντελή Α. Λαιμού με μοντέλα πλοίων, ναυτικά όργανα, πίνακες ζωγραφικής, έγγραφα και βιβλία καθώς και τον Άγιο Νικόλαο τον πολιούχο του νησιού που είναι γεμάτος τάματα για τους ναυτικούς -μάλιστα εδώ φυλάσσεται τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, το οποίο μεταφέρθηκε το 2001 από τη Σικελία. Αν σας αρέσει το περπάτημα μπορείτε να ακολουθήσετε τα δρομάκια του νησιού που βγάζουν στα γύρω ξωκλήσια από τα οποία μπορείτε να απολαύσετε όμορφη θέα. Από τις πιο γνωστές διαδρομές αυτή που βγάζει στον Σταυρό των Οινουσσών, έναν τεράστιο σταυρό χτισμένο πάνω σε λόφο που χαρίζει συγκλονιστική θέα σε στεριά και θάλασσα.