ΚΡΗΤΗ

Υγιή ζώα, υγιής άνθρωπος: Ο χρυσός κανόνας των Ευρωπαϊκών Κέντρων Αναφοράς για την Ευζωϊα των Ζώων- Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Κρήτης

Όσα πρέπει να γνωρίζουν τα κράτη- μέλη αλλά και οι κτηνοτρόφοι- Στο Ηράκλειο η ετήσια συνάντηση των 4 κέντρων.

goyroynia
Photo Credits: @Marek Piwnicki on Unsplash

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε γλυκύτατα- κατά τα άλλα- γουρουνάκια να είναι με κομμένη ουρά σε κάποια φάρμα. Γνωρίζουμε, όμως, ότι εδώ και δεκαετίες το κόψιμο της ουράς των χοίρων είναι μία απαγορευμένη τακτική; Ωστόσο, ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου.

Η ευζωία των ζώων δεν έχει να κάνει απλώς και μόνο με τη φιλοζωία, αφορά και στην υγεία του ανθρώπου που τα καταναλώνει.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν, σε πρώτο επίπεδο, να μελετήσουν τις συμπεριφορές των ζώων, να διαπιστώσουν τις καλές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν και τι πρέπει να αποφεύγεται από τους επαγγελματίες. Τα συμπεράσματά τους θα διαχυθούν στις αρμόδιες αρχές, σε επίπεδο κράτους μέλους αλλά και Ε.Ε. προκειμένου να θεσπιστούν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις. 

Image
eyzoia
Photo Credits: @Cretalive

Για πρώτη φορά στο Ηράκλειο, με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο ξενοδοχείο IBIS, φιλοξενείται η ετήσια συνάντηση των τεσσάρων Ενωσιακών Κέντρων Αναφοράς για την Ευζωία των Ζώων (EURCAWs). Να πούμε πως στην Κρήτη λειτουργεί το πιο πρόσφατο Κέντρο, το Κέντρο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων (EURCAW-Aqua) ενώ υπάρχουν ακόμα τα Κέντρα για τους Χοίρους (EURCAW-Pigs), τα Πτηνά και άλλα εκτρεφόμενα ζώα (EURCAW-Poultry & Small farmed animals) και τα Μηρυκαστικά και Ιπποειδή (EURCAW-Ruminants & Equines). 

Ο Ανώτερος Σύμβουλος στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών στην Ουψάλα, Σουηδία, Harry Blokhuis, τονίζει στο Cretalive πως η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες ξεκινά από το γεγονός ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία. Ο ρόλος των ερευνητών είναι να δώσουν τα απαραίτητα εργαλεία στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να θεσπίσουν τους κανόνες εκείνους που θα διασφαλίσουν την ευζωία των ζώων.

Image
eyzoia
Photo Credits: @Cretalive

Ο Hans Spoolder, από το EURCAW-Pigs σημειώνει πως ενώ εδώ και 3 δεκαετίες έχει απαγορευτεί το κόψιμο των ουρών των χοίρων, ακόμα και σήμερα στις φάρμες, σε ποσοστό 95%, εξακολουθεί να γίνεται. Πρόκειται για μία βάναυση πρακτική που συνήθως ακολουθείται χωρίς να έχει προηγηθεί η αναισθησία του ζώου.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Παυλίδης, επιστημονικός υπεύθυνος του EURCAW-Aqua τονίζει πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως το Ηράκλειο φιλοξενεί τη συγκεκριμένη συνάντηση. Στόχος είναι να συντονιστούν όλα τα κέντρα για να ανταλλάξουν επιστημονική γνώση, η οποία και θα διαχυθεί στις αρμόδιες αρχές και τους φορείς, όπως είναι οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες, όσοι είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ευζωία των παραγωγικών ζώων.

Image
eyzoia

Παράλληλα, στόχος είναι και η ευαισθητοποίηση του κοινού, των καταναλωτών και, φυσικά, των παραγωγών. Οι επαγγελματίες σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη συνειδητοποιήσει τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της υγείας, της ευζωίας και της ποιότητας των ζώων τα οποία εκτρέφουν. Το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι αυτό είναι προς όφελος όλων, και των ζώων αλλά και των παραγωγών και των καταναλωτών. 

Ιδιαίτερα για τα γουρούνια, η Δρ. Ευαγγελία Σωσσίδου, από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, μας εξηγεί ότι πρόκειται για πολύ έξυπνα ζώα που βαριούνται εύκολα. Όταν, λοιπόν, βρίσκονται σε ανία και πολύ κοντά το ένα με το άλλο αρχίζουν να κανιβαλίζουν, να σπρώχνονται και το ένα να δαγκώνει την ουρά του άλλου. Αυτό παίρνει διαστάσεις επιδημίας σε μία φάρμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει για τους κτηνοτρόφους. Θα μπορούσε να υπάρξει μία σύσταση, ευρωπαϊκά και εθνικά, για τον εμπλουτισμό των συνθηκών εκτροφής, να υπάρχουν, για παράδειγμα, αντικείμενα, όπως αλυσίδες, μπάλες και άλλες κατασκευές, για να παίζουν τα γουρούνια και να μη βαριούνται.

Οι ερευνητές μας εξήγησαν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οι επιστημονικές γνώσεις εκείνες που θα μπορούσαμε να πούμε με ασφάλεια ποιες είναι οι καλύτερες συνθήκες για την εκτροφή των παραγωγικών ζώων και ποιοι είναι και οι δείκτες με τους οποίους μπορείς να εκτιμήσεις ότι γίνεται η εκτροφή σύμφωνα με τις ανάγκες ευζωίας και υγείας των ζώων.

Συνεπώς, ο στόχος είναι να γίνουν συγκεκριμένες μελέτες για κάθε είδος, η γνώση που θα προκύψει θα βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές να θεσπίσουν τους κανονισμούς που χρειάζονται. Παράλληλα, θα καταρτιστούν οι επαγγελματίες αλλά και η ίδια η κοινωνία.

Image
eyzoia

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία οριζόντια νομοθεσία για όλα τα εκτρεφόμενα ζώα που μετρά πάνω από 35 χρόνια. Ωστόσο, οι ανάγκες του κάθε είδους δεν είναι ίδιες, ένα γουρούνι δε χρειάζεται ό,τι ένα άλογο ή ένα κουνέλι ή ένα ψάρι. Συνεπώς, πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν οι κανόνες.

Εκείνο που απασχολεί τους επιστήμονες δεν είναι μόνο η διαμονή των ζώων, αλλά και οι συνθήκες μεταφοράς και, φυσικά, θανάτωσής τους, που πρέπει να είναι φιλεύσπλαχνοι. 

Περισσότερες πληροφορίες για το EURCAW-Aqua και τις δράσεις του επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: https://www.eurcaw-aqua.eu/

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση