ΚΡΗΤΗ

"Ξεχάσαμε τον άνθρωπο, αλλά υπάρχει ελπίδα"!

"Κατάθεση" ψυχής από τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, κ, Λάμπρο Καμπουράκη που μίλησε στο Cretalive - Οι Κοινωνικές υπηρεσίες και η οικογένεια

"Ξεχάσαμε τον άνθρωπο, αλλά υπάρχει ελπίδα"!

Με τη φράση "Εάν δεν στηρίξουμε την οικογένεια που είναι ο θεμέλιος λίθος, δεν θα καταφέρουμε σημαντικά πράγματα", ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Λάμπρος Καμπουράκης δίνει το στίγμα  και φανερώνει το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που έχει πάρει  μεγαλύτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια ενώ επιδεινώθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Καμπουράκης μιλώντας στο Cretalive στο πλαίσιο του αφιερώματος "Cretalive εν δράσει", επισημάνει ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με την εγκατάλειψη παιδιών τα οποία φιλοξενούνται σε διάφορες κλειστές δομές σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Κρήτης αλλά και με την εγκατάλειψη ηλικιωμένων.

Όμως, υπάρχει σοβαρό θέμα σε όλο το νησί κυρίως μέσα σε οικογένειες που μπορεί να δείχνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, όμως, η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική.

"Η συνεργασία που έχουν οι υπηρεσίες μας με αυτές τις κλειστές δομές φιλοξενίας ανηλίκων είναι συνεχής. Υπάρχουν μικρά και μεγαλύτερα παιδιά έως και 18 ετών. Τα προβλήματα που εντοπίσαμε από την αρχή είχαν να κάνουν - κι εξακολουθούν - τόσο με αυτά καθαυτά τα κτήρια όσο και με το προσωπικό. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι δεδομένη. Στην πορεία, αρκετές από αυτές τις δομές άρχισαν να βελτιώνουν χώρους και υπηρεσίες, υπήρξαν αλλαγές. Γενικά, θα έλεγα ότι προσαρμόστηκαν στα δεδομένα, υπάρχει μία τάση προς το καλύτερο αλλά αυτό δεν είναι αρκετό", τόνισε ο κ. Καμπουράκης.

Η "ακτινογραφία" των δομών 

Συνολικά σε όλο το νησί υπάρχουν 26 δομές φιλοξενίας παιδιών, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές.

Σε αυτές τις δομές υπάρχουν παιδιά που είτε εγκαταλείφθηκαν από την οικογένειά τους είτε έπεσαν θύματα κακοποίησης ή ενδοοικογενειακής βίας.

"Ο στόχος, σύμφωνα με τον κεντρικό προγραμματισμό του Υπουργείου είναι οι δομές αυτές να κλείσουν σταδιακά και τα παιδιά είτε να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό, είτε να πάνε σε ανάδοχες οικογένειες. Όμως, έχουμε δρόμο μπροστά μας', σημείωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αυτές τις δομές φιλοξενούνται παιδάκια από 8 ετών και πάνω, ενώ στις 10 από αυτές τα παιδιά δεν είναι άνω των 8 ετών.

Υπάρχουν δομές για παιδιά με βαριά αναπηρία, όπως για παράδειγμα η δομή στην Πόμπια, όμως σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον κ. Καμπουράκη, οι περισσότερες έχουν ως στόχο, την σταδιακή επανένταξη στην κοινωνία, παιδιών που έπεσαν θύματα βίας ή παιδιών που μεγάλωσαν με γονείς εξαρτημένους από ουσίες.

Επίσης, υπάρχει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης με παραρτήματα σε Ηράκλειο και Χανιά 

"Αναμφισβήτητα, για τη λειτουργία των δομών αυτών υπάρχει ένα δίχτυ εθελοντών που, αν δεν υπήρχαν, η εικόνα σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική", τόνισε ο κ. Καμπουράκης. 


"Να δώσουμε έμφαση στην οικογένεια"

Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρχει ένα ελαστικό δίχτυ προστασίας για τα παιδιά αυτά αλλά και για άλλες κοινωνικές ομάδες, από τη συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης με τις κοινωνικές υπηρεσίες των κατά τόπους Δήμων, όμως, εκ του αποτελέσματος, το σύστημα... πάσχει!

"Εμείς μπορεί να θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα σε όσους έχασαν το "τρένο" της ζωής ή κινδυνεύουν να μείνουν εκτός τρένου, όμως εάν δεν στηρίξουμε την οικογένεια, δεν θα καταφέρουμε τίποτε", πρόσθεσε με νόημα.

Κι εξήγησε ότι τα περιστατικά βίας, ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και παραβατικότητας νέων και κυρίως ανήλικων ατόμων στο νησί, έχουν αυξηθεί για πολλούς λόγους, μεταξύ αυτών η μη στήριξη της οικογένειας, το οξύ πρόβλημα της φτώχειας και της υλικής αποστέρησης και φυσικά η πολύμηνη καραντίνα την περίοδο της πανδημίας.


"Η οικογένεια βάλλεται"

Ο κ. Καμπουράκης τόνισε ότι δυστυχώς ζούμε σε μία εποχή όπου αφενός έχουμε μία οικογένεια που βάλλεται από παντού και δεν έχει ουσιαστική στήριξη και από την άλλη, ένα σύστημα κοινωνικής πολιτικής εξαιρετικά ελλιπές...Και φυσικά, ο συνδυασμός των δύο οδηγεί στα αποτελέσματα που βιώνουμε!

"Δεν μπορεί να στηριζόμαστε στο φιλότιμο του κάθε υπαλλήλου για να πούμε ότι κάνουμε κοινωνική πολιτική...Οφείλουμε να φτιάξουμε ισχυρές κοινωνικές δομές και να στηρίξουμε την οικογένεια", ανέφερε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε χαρακτηριστικά:

" Είναι σα να φτιάχνουμε ωραία έργα, υποδομές, όμορφα κτήρια και ξεχνάμε ότι αυτά τα κτήρια θα γεμίσουν από ανθρώπους. Ξεχάσαμε δηλαδή τους ανθρώπους, και αυτή θεωρώ ότι είναι η πηγή του προβλήματος"
 

Σοκάρουν τα ποσοστά ακραίας φτώχειας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Φτώχειας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στην Κρήτη ζει ποσοστό 3,5% του πληθυσμού!

Σε συνθήκες σχετικής φτώχειας ποσοστό 14,9% του πληθυσμού, κυρίως στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και στο νότο. Σε συνθήκες υλικής αποστέρησης ποσοστό 15,3%... 

 

Δείτε επίσης:

Ο Άγγελος, η δωρεά οργάνων και η νύχτα που …φανερώθηκε και έσωσε τη μάνα του

Δημ. Σαμωνάκης: Το πέρασμα στην …απέναντι όχθη, η λύτρωση και η μεταμόσχευση ανήμερα του Αγίου Μηνά 

Μήνυμα από "μια αλλιώτικη καρδιά" με αποδέκτες τα παιδιά!

Εθελοντισμός: Όταν η εσωτερική παρόρμηση βρίσκει διέξοδο στην πράξη

Γίνονται τα "μάτια" των άλλων: Ό,τι αρχίζει εδώ, αλλάζει τον κόσμο!

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος μαγειρεύει στους δρόμους για να γίνουμε όλοι μία παρέα

Από τις τηλεοπτικές κουζίνες ... στην Κρήτη, για καλό σκοπό, ο σεφ Βασίλης Καλλίδης

 

Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του "Cretalive Εν Δράσει: Η προσφορά είναι χαρά!"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση