ΚΡΗΤΗ

Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη συνάντησαν οι Ειδικοί Φρουροί

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί το άμεσο χρονικό διάστημα τη περιοχή του Μυλοποτάμου καθώς και της Μεσσαράς- Η εκπαίδευση των Τ.Α.Ε θα γίνεται από την Ε.Κ.Α.Μ Κρήτης

No profile pic

Το Δ.Σ της Ένωσης Ειδικών Φρουρών παραβρέθηκε  στην συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,  τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη μαζί με τους  άλλους συνδικαλιστικούς φορείς  του νησιού και κατέθεσε υπόμνημα με τις προτάσεις της στον  κ. Υπουργό και στον Αρχηγό του σώματος.

Μετά την συνεχή ανάδειξη   των τελευταίων  γεγονότων στον ορεινό Μυλοπόταμο  ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη  από το Ηράκλειο ανήγγειλε την άμεση ενίσχυση του Τ.Α.Ε Μυλοποτάμου, ενιαία έδρα με το αστυνομικό Τμήμα Μυλοποτάμου καθώς και νέο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. 

Επίσης ένα χρόνιο αίτημα της Ένωσης για την τακτική και ενιαία εκπαίδευση όλων των Τ.Α.Ε  υπογράφτηκε από τον Αρχηγό κ. Καραμαλάκη . Η εκπαίδευση θα γίνεται  κάθε χρόνο από την Ε.Κ.Α.Μ Κρήτης.

Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί το άμεσο χρονικό διάστημα τη περιοχή του Μυλοποτάμου καθώς και  της Μεσσαράς.

"Η ‘Ενωση   από την πρώτη στιγμή εδώ και ενάμιση χρόνο έχει τονίσει προς κάθε κατεύθυνση  τα ανωτέρω γεγονότα. Προσπάθησε και ανέδειξε πολλά προβλήματα πού αφορούν τους συναδέλφους μας στην προσπάθεια πού κάνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες  και επιτέλους μπορεί να εκφράσει την μερική της ικανοποίηση για αυτά πού εξήγγειλε σήμερα ο κ. Υπουργός από το Ηράκλειο καθώς και ο κ. Αρχηγός  για την εκπαίδευση.Δέσμευση μας είναι ότι  θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας και θα αναδεικνύουμε όλα τα προβλήματα τους και θα παλεύουμε για την λύση τους.",αναφέρεται στην ανακοίνωση της.

 

Υπόμνημα για τα προβλήματα της υπηρεσίας κατέθεσε η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την κάθοδο του στο νησί και την δέσμευση για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον Μυλοπόταμο.

Αναλυτικά το υπόμνημα

κ. Υπουργέ,

Μετά την αναδιάρθρωση της Ελληνικής αστυνομίας και στην Κρήτη όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα δημιουργήθηκαν τρείς (3) νέες αστυνομικές υπηρεσίες, άμεση δράση Ηράκλειο και Χανιά και υπηρεσία μεταγωγών στα Χανιά οι οποίες στελεχώθηκαν «αποκλειστικά» με προσωπικό πού υπηρετούσε ήδη στην Κρήτη. Δεν υπήρξε ούτε μία μια έκτατη μετάθεση για την στελέχωση των νεοϊδρυθέντων υπηρεσιών, όπως θα μπορούσε να γίνει, δημιουργώντας τεράστιο θέμα στελέχωσης όλων των αστυνομικών υπηρεσιών στην Κρήτη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετές υπηρεσίες λειτουργούσαν ήδη και εξακολουθούν να λειτουργούν με προσωπικό μόνιμα αποσπασμένο σε αυτές (π.χ ο ΒΟΑΚ καθώς ποτέ δεν στελεχώθηκε με το απαιτούμενο προσωπικό) δημιουργείται έντονη πίεση άμεσης στελέχωσης των υπηρεσιών με προσωπικό.

Μεγάλη τομή στην αστυνόμευση στην Κρήτη υπήρξε και η κατάργηση της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης( ΥΠ.ΑΣ.Ε.Κ) ώστε να στελεχωθούν οι νέες υπηρεσίες αλλά και να ενισχυθούν οι υπάρχουσες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη μείωση του προσωπικού των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε) η οποία έφτασε έως και το 50% της υπάρχουσας δύναμης( Επιδεινώθηκε προς το χειρότερο με τις εσωτερικές τακτικές μεταθέσεις το 2019, καθώς έφυγε προσωπικό χωρίς να αναπληρωθεί).

Εάν προσθέσουμε στα παραπάνω δε και τα «πάρεργα»(σκοπιές-φύλαξη γραφείου εισαγγελέα), που αντί να εξαλειφτούν, οι Διευθυντές συνεχίζουν να τα φορτώνουν στα .Τ.Α.Ε γιατί δεν μπορούν, στην καλύτερη περίπτωση, να αντιληφθούν την επιχειρησιακή δυνατότητα των παραπάνω υπηρεσιών αλλά τις αντιμετωπίζουν ως «δεξαμενή» προσωπικού και τίποτα περισσότερο. Τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα σε τι κατάσταση βρίσκονται, όχι μόνο τα Τ.Α.Ε αλλά και υπηρεσίες πρώτης γραμμής (π.χ Ο.Π.Κ.Ε) στην καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα Τ.Α.Ε ΛΑΣΙΘΙΟΥ(16 αποσπασμένοι- μόνο δύο αστυνομικοί στην βάρδια) και το Τ.Α.Ε ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ πού έχει μείνει με μόλις 25 αστυνομικούς.

Οι προτάσεις μας πού πιστεύουμε ότι μπορούν να δώσουν μια άμεση λύση στο έντονο πρόβλημα της αστυνόμευσης στην ύπαιθρο είναι οι παρακάτω: 1)Δημιουργία Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο. Υπαγωγή όλων των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ΟΠΚΕ-ΤΑΕ-ΤΕΑ).

Ενιαίος επιχειρησιακός σχεδιασμός καθώς και εκπαίδευση. 2)Σύμπτυξη του Αστυνομικού Τμήματος Ανωγείων και του ΤΑΕ Μυλοποτάμου με έδρα στο Αστυνομικό Τμήμα Περάματος. Άμεσα κέρδος οι σκοποί κάθε υπηρεσίας. 3)Βασικός νόμος στην καταπολέμηση της ζωοκλοπής καταργήθηκε με το ΦΕΚ 1275/4 Μαΐου 2016. Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι απαραίτητος για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση στην ύπαιθρο, θεωρούμε ότι πρέπει να επανέρθει και εάν είναι δυνατόν να φέρει και βελτιώσεις. Οπότε αιτούμαστε μέσω του Υπουργείου άμεση επαναφορά του άρθρου 9, παράγραφοι 1 και 2 «δεν κρίνεται δικαιούχος» του κεφαλαίου Δ του ΦΕΚ 393/2008 το οποίο καταργήθηκε με το ΦΕΚ 1275/2016 και αφορά άμεσα την καταπολέμηση της ζωοκλοπής.

Επίσης εδώ πρέπει να προβλεφθεί η εναρμόνιση του τρόπου ελέγχου των καταμετρήσεων και των εντύπων της αστυνομίας με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να λαμβάνει υπόψη του ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις αναφορές της αστυνομίας και όχι να τις βάζει στο αρχείο όπως συμβαίνει μέχρι τώρα. Βασικό στα παραπάνω είναι να συμμετέχουν σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας σε οποιαδήποτε επανακαταμέτρηση «ποιμνίου» χρειαστεί ή διαταχθεί από την εισαγγελία.

Κλείνοντας να τονίσουμε το απαράδεκτο γεγονός να επιχειρούν συνάδελφοι μας χωρίς αλεξίσφαιρο γιλέκο γιατί δεν έχει να του χορηγήσει η υπηρεσία

 

 

΄

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση