Τη Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη με φόντο την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Κατά την τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα και η γραμματέας της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Για τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου διεκόπη η δίκη για τις ευθύνες των πρώην υπευθύνων της Γαλακτοκομικής Σχολής, όπου φοιτούσε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης.

Πρόκειται για ξεχωριστή δικογραφία από αυτήν που αφορά στις συνθήκες θανάτου του αδικοχαμένου φοιτητή και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.
Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην διευθυντής της Σχολής, η τότε υπεύθυνη της Εστίας για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση αλλά και ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος του διευθυντή.

Κατά την τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΟ Δήμητρα και η γραμματέας της Γαλακτοκομικής Σχολής.
Όπως κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ο κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, τρεις μέρες μετά την εξαφάνιση του άτυχου φοιτητή πήγε στην Γαλακτοκομική Σχολή και μίλησε με τον πρώην διευθυντή για να αναζητηθούν πληροφορίες σχετικά με τον άτυχο 20χρονο. Στη συνέχεια τη Σχολή επισκέφθηκε για τον ίδιο λόγο και ο δικηγόρος της ΕΛΓΟ κ. Αθανασόπουλος.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2015 το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε διενέργεια διοικητικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, αν γνώριζαν γι’ αυτά ο πρώην διευθυντής και οι καθηγητές καθώς και αν είχαν πάρει μέτρα.

Στις 6 Μαρτίου εκδόθηκε πόρισμα το οποίο προωθήθηκε στον εισαγγελέα και στον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, ενώ ακολούθησε η απομάκρυνση του διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Αναφερόμενος στον πρώην διευθυντή της Σχολής είπε ότι ήταν ένα ικανό στέλεχος. «Θεωρώ ότι υποτίμησε την κατάσταση. Για μένα ήταν ο καλύτερος που είχαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αλέξη Κούγια διευκρινίσε ότι κακώς η διοικητική εξέταση μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης ως ένορκη και πως ο Ανδρέας Αθανασόπουλος αρχικά εστάλη ως δικηγόρος υπεράσπισης της διοίκησης της Σχολής. Μάλιστα ο κ. Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο να κληθούν ως μάρτυρες τα τρία μέλη της επιτροπής που ορίσθηκαν από το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και συνέταξαν το πόρισμα.

Στη συνέχεια ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε η γραμματέας της Γαλακτοκομικής Σχολής Βικτωρία Παντίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του πειθαρχικού συμβουλίου απάντησε σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από τη γραμματεία της Βουλής. Ζητούσαν τον πρώην διευθυντή, ο οποίος μίλησε από το τηλέφωνο του γραφείου του.

Πριν το τηλεφώνημα ο τότε διευθυντής είχε εισηγηθεί στο πειθαρχικό πενθήμερη αποβολή από την εστία για τρεις σπουδαστές, ενώ είχε διατυπωθεί και η εισήγηση άλλου καθηγητή ο οποίος είχε επισημάνει ότι οι δυο από τους τρεις ήταν ανήλικοι. Ο διευθυντής επικοινώνησε με την οικογένεια του ενός για να έρθουν να τον παραλάβουν, όμως εκείνοι δήλωσαν αδυναμία να μεταβούν στα Ιωάννινα.

Η κ. Παντίου έκρινε, όπως είπε στο δικαστήριο, πως μετά το τηλεφώνημα από τη Βουλή ο διευθυντής επέστρεψε ενοχλημένος. Κατέθεσε πως η μεταβολή της ποινής σε τρεις μέρες αποβολή από τα μαθήματα, έγινε λόγω του γεγονότος ότι οι δυο από τους τρεις σπουδαστές ήταν ανήλικοι και οι γονείς τους δεν μπορούσαν να έρθουν στα Ιωάννινα για να τους παραλάβουν.

Σημείωσε πως κατά τη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου παρόντες ήταν και οι τρεις σπουδαστές οι οποίοι παραδέχθηκαν τις ζημιές που είχαν κάνει και ζήτησαν συγνώμη.

Αναφερόμενη στο τηλεφώνημα που έγινε από τη Βουλή είπε πως όπως πληροφορήθηκε, ο πρώην βουλευτής και υπουργός κ. Μαρκογιαννάκης ήθελε να μιλήσει με τον πρώην διευθυντή για ευνοϊκότερη μεταχείριση του ενήλικα σπουδαστή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ