Θετική εξέλιξη για την κατασκευή του 16ου Δημοτικού στον Τίμιο Σταυρό

Σε φύλλο της Εφημερίδας της κυβέρνησης δημοσιεύτηκε πριν τρεις ημέρες ο χαρακτηρισμός της δημοτικής οικοπεδικής έκτασης του Τιμίου Σταυρό, ως χώρος για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού του Δήμου Ρεθύμνου, που προγραμματίζει σε αυτή την περιοχή να κατασκευάσει το 16ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Πλέον η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου ολοκληρώνει τα αρχιτεκτονικά σχέδια και συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις εγκρίσεις που έχει ήδη λάβει από τις υπηρεσίες σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου για τη δημιουργία σχολείου προκειμένου αυτά να αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλείται στην ουσία να εγκρίνει το κτιριολογικό πρόγραμμα.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για την προμελέτη του έργου που περιλαμβάνει τις προδιαγραφές, την χωροθέτηση του σχολείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα τετραγωνικά μέτρα και τους χώρους που αυτό θα καταλαμβάνει και το οποίο επί της ουσίας αποτελεί το πρώτο και το καθοριστικό βήμα για να μπορέσει στην συνέχεια η δημοτική αρχή, να προχωρήσει στην μελέτη του έργου για το οποίο φιλοδοξεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το ΣΕΣ.
 
Αμέσως μετά την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος θα ξεκινήσει η διαδικασία της έκδοσης οικοδομικής άδειας και η μελέτη για το νέο σχολικό συγκρότημα, το οποίο θα διεκδικήσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι ο προγραμματισμός του Δήμου Ρεθύμνου αφορά μόνο στο 16ο Δημοτικό Σχολείο και όχι στο 10οΝηπιαγωγείο με το οποίο συστεγάζεται σήμερα, καθώς ο οικοπεδικός χώρος φέρεται πως δεν είναι αρκετός για τη λειτουργία και των δυο σχολείων στη συγκεκριμένη έκταση.
 
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των σχολικών επιτροπών Γιώργο Γεωργαλή, υπάρχουν δύο σενάρια που έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο τραπέζι: το ένα αφορά στην παραμονή του σχολείου στο χώρο που βρίσκεται σήμερα και το δεύτερο στη «μεταφορά» του σε δημοτικό χώρο έκτασης 2 στρεμμάτων που βρίσκεται επίσης στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση.
 
Η μεταφορά του Δημοτικού Σχολείου στο οικόπεδο του Τιμίου Σταυρού αποτελεί στοίχημα για τη δημοτική αρχή, καθώς το 16ο εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται εδώ και 22 χρόνια σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται πάνω σε μια πλατεία, όπου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί ο περιφερειακός δρόμος.
 
Η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού με δεδομένο ότι και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας έχει προτείνει το συγκεκριμένο σχολείο να αναβαθμιστεί σε 9θέσιο, αλλά και το γεγονός ότι οι ακατάλληλες για σχολείο λυόμενες αίθουσες, που δημιουργήθηκαν το 1993 ως μια προσωρινή λύση αλλά παρέμεινε μόνιμη για τόσα χρόνια, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ανέγερσης ενός νέου σχολείου.

Προσδοκίες από το ΕΣΠΑ και για το σχολείο Ρουσσοσπιτίου
 
Παράλληλα, ο Δήμος Ρεθύμνου προσανατολίζεται να υποβάλλει την πρότασή του, για χρηματοδότηση του Δημοτικού Σχολείου Ρουσσοσπιτίου, το οποίο ενώ έχει δημοπρατηθεί, δεν έχει ξεκινήσει, καθώς η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ εκκρεμεί από το 2009. Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου προβλέπεται ως εξαθέσιο σχολείο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαλή, λόγω προβλήματος που προέκυψε με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου, αυτή την περίοδο γίνεται τροποποίηση της μελέτης προκειμένου το κτίριο να χωροθετηθεί σε άλλο σημείο, με βάση τα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να διεκδικήσει ο Δήμος και γι' αυτό το σχολικό κτίριο χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.
 
 Ο Δήμος Ρεθύμνου ποντάρει σε χρηματοδότηση από το 5ο Κ.Π.Σ. και συγκεκριμένα από κονδύλια που θα περισσέψουν μέσω τις διαδικασίας των εκπτώσεων των εννέα συνολικά σχολείων του νησιού που έχουν ήδη ενταχτεί στο πρόγραμμα.
 
Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργαλής, από τα ποσοστά των εκπτώσεων θα προκύψει ένα αξιόλογο ποσό τ' οποίο θα επιστρέψει στα ταμεία της Περιφέρειας και σε περίπτωση που ανοίξει εκ νέου άξονας για τα σχολεία, στη διάρκεια της επόμενης τετραετίας, και με την προϋπόθεση ότι ο φάκελος της μελέτης κατασκευής του 16ου Δ.Σ. θα είναι έτοιμος, τότε θα μπορέσει ο Δήμος να διεκδικήσει τη σχετική χρηματοδότηση.

Σε ένα μήνα υπογράφεται η σύμβαση με τον εργολάβου του 2ου Δημοτικού Ατσιποπούλου
 
Εν τω μεταξύ σε ένα περίπου μήνα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ανάδοχου εργολάβου που κατακυρώθηκε στο διαγωνισμό για την κατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιποπούλου.
 
Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ ενώ ο εργολάβος αναδείχτηκε προσφέροντας έκπτωσης 58,9%.
 
«Εκτιμούμε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, όποτε ο στόχος μας είναι τον Οκτώβριο να έχει φτιάξει όλα τα χωματουργικά και να έχει φτιάξει τα θεμέλια του έργου, ώστε στη διάρκεια του χειμώνα ανενόχλητος από τις καιρικές συνθήκες να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα τις εργασίες. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι οι δεκατέσσερις μήνες, άρα τέλος του 2018 θα πρέπει να το παραδώσει», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Γιώργος Γεωργαλής.
 
Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα τα παιδιά που φοιτούν στο ενιαθέσιο σχολείο του Ατσιποπούλου στεγάζονται σ' ένα ιδιωτικό κτίριο, το οποίο ωστόσο είναι ακατάλληλο για τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί, ενώ ο Δήμος καταβάλλει μηνιαίως μίσθωμα ύψους 2.000 ευρώ.
 
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 4.094,51 m2, ιδιοκτησίας Δήμου Ρεθύμνης, που βρίσκεται εκτός οικισμού Ατσιποπούλου. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο.
 
Η δυναμικότητά του νέου σχολείου είναι 230 μαθητές. Θα είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο, καθώς με βάση τη μελέτη, έχει σχεδιαστεί με τις τελευταίες τεχνικές προδιαγραφές και θα περιλαμβάνει εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, χώρους γυμναστικής και εργαστήρια.
 
Στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (εκδηλώσεις, γυμναστική κ.τ.λ.), έξι αίθουσες διδασκαλίας, μια βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο, γραφείο δασκάλων, ιατρείο - αναρρωτήριο, γραμματεία - αρχείο φωτοτυπείο, κυλικείο και χώροι υγιεινής και για ΑμεΑ, καθώς και κλιμακοστάσια και ασανσέρ.
 
Στον πρώτο όροφο, σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και αίθουσα ξένων γλωσσών, αίθουσα αισθητικής αγωγής και καλλιέργειας δεξιοτήτων, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα - εργαστήριο Φυσικοχημείας. Επιπλέον προβλέπεται γραφείο διευθυντή, γραφείο για τον Σύλλογο Γονέων μαθητών και μαθητικών κοινοτήτων και ένα ακόμα γραφείο και χώροι υγιεινής.
 
Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται έξι θέσεις στάθμευσης, δύο θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, ένας χώρος φυτεμένος, ένα γήπεδο μπάσκετ και ένα γήπεδο βόλεϊ με πλακόστρωτα και κρήνες. Γύρω από τον χώρο υπάρχει φύτευση και καθιστικά για τα παιδιά. Όλες οι προδιαγραφές του έργου είναι σύμφωνα με τον σχετικό οδηγό για τα διδακτήρια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Πηγή: rethnea.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ