Στο «φως» ανεξερεύνητο βυζαντινό αριστούργημα του Ηρακλείου (photos)

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Αναδεικνύεται το βυζαντινό Τείχος που είναι κρυμμένο πίσω από πολυκατοικίες και καταστήματα

Ένα ακόμα τμήμα της σπουδαίας ιστορίας του Ηρακλείου αναδεικνύεται μετά από εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων οι οποίες ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2024.

Πρόκειται για ένα τμήμα του παλαιού Τείχους που περιέβαλλε ολόκληρη την πόλη από το παράκτιο τμήμα μέχρι και τις οδούς Χάνδακος και Δικαιοσύνης. «Υπάρχουν δύο πυρήνες Τειχών, το παλαιό και το νεότερο. Το εν λόγω τμήμα ήταν το πρώτο μικρότερο Τείχος, πριν τα γνωστά Ενετικά. Παλιά θεωρούνταν αραβική οχύρωση αλλά μετά το 2015 έχει τεκμηριωθεί ότι ήταν βυζαντινή οχύρωση του 7ου μ.Χ. αιώνα, λίγο πριν τις αραβικές επιδρομές ή/και κατά την διάρκεια τους. Η πρώτη φάση της βενετσιάνικης οχύρωσης το οποίο ακουμπάει πάνω στη βυζαντινή» εξηγεί στο Cretalive η Βάσω Συθιακάκη, προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Σήμερα γίνονται στο σημείο εξωτερικές διαμορφώσεις με στέγαστρο προστασίας ενώ θα τοποθετηθεί κιγκλίδωμα μπροστά ώστε να μπορεί να είναι ορατό από την οδό Δικαιοσύνης αλλά θα ανοίγει για το κοινό σε εξαιρετικές περιπτώσεις για να προφυλαχθεί από τυχόν λεηλασίες και βανδαλισμούς.

Βέβαια όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες που γίνονται τόσο από τον δήμο Ηρακλείου όσο και από την Αρχαιολογία θα γίνει επίσημη εκδήλωση παρουσίασης του Τείχους στο κοινό. Σε κάθε περίπτωση έξω από το μνημείο έχει τοποθετηθεί ήδη πίνακας με πληροφορίες ακόμα και σε σύστημα μπράιγ!

Η πρόσβαση στο εσωτερικό του δεν είναι εύκολη αλλά από το δρόμο μπορεί ο προσεκτικός επισκέπτης να παρατηρήσει τα οικόσημα που χρονολογούνται από το 1470 περίπου (στα μέσα του 15ου μ.Χ. αιώνα). Η πρώτη φάση του Τείχους ήταν πρωτοβυζαντινή (περίπου 7ος μ.Χ. αιώνας) και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα διατηρούνται ενώ έχει αποτυπωθεί και στις φωτογραφίες του Ιταλού αρχαιολόγου Ιωσήφ Τζερόλα σε πολύ καλή κατάσταση!

«Το Τείχος είναι ορατό από τα υπόγεια ή τις πίσω όψεις καταστημάτων όπου φαίνεται η σκάρπα (το κεκλιμένο τμήμα που κατασκεύασαν οι Ενετοί μπροστά από το βυζαντινό Τείχος). Ίδιοι θόλοι υπάρχουν και στη Χάνδακος από την άλλη τους όψη όμως» αναφέρει η κ. Συθιακάκη.

Μάλιστα, στην Πύλη Παντοκρατόρα (δίπλα από τη Χανιώπορτα) θα γίνει έκθεση για την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου με εποπτικό υλικό και παρουσίαση ευρημάτων ανασκαφών από τα παλαιότερα ευρήματα μέχρι την νεότερη εποχή. «Θα ανοίξει περί τα μέσα του 2025 και θα μπορεί να δει κάποιος όλη την εξέλιξη της ιστορίας της πόλης από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και τα νεότερα» εξηγεί η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Φωτογραφίες από Μαρίνο Τακιτζή:

vyzantino teixos takitzis11

vyzantino teixos takitzis10

vyzantino teixos takitzis9

vyzantino teixos takitzis8

vyzantino teixos takitzis7

vyzantino teixos takitzis6

vyzantino teixos takitzis5

vyzantino teixos takitzis4

vyzantino teixos takitzis3

vyzantino teixos takitzis2

vyzantino teixos takitzis

vyzantino teixos gerola

Φωτογραφία αναγνώστη:

vyzantino teixos2

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ