Συγκρατημένο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναφορικά με την επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, αναμένεται άμεσα να υπάρξει και κυβερνητική σύσκεψη όπου θα τεθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα στο τραπέζι. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εάν δεν υπάρξει κάποια έκτακτη συνεδρίαση έχουν προγραμματιστεί Ecofin και Eurogroup στις 11-12 Απριλίου στη Βαρσοβία.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες την επιβολή επιπλέον δασμών 20% σε όλα τα άλλα αγαθά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν όσων έχουν επιβληθεί ήδη στην αυτοκινητοβιομηχανία ύψους 25%.
Δασμοί Τραμπ και εμπορική πολιτική σε Ελλάδα και ΕΕ
Όπως σημείωναν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στον ΟΤ «κανένας δε μπορεί να αντιδράσει κατά μόνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπληρώνοντας πως θα «υπάρξουν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους συναδέλφους» καθότι «η ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική είναι ενιαία». Το δίχως άλλο τα ίδια στελέχη τόνισαν πως «αναμφίβολα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη» για να συμπληρώσουν πως «πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι άλλοι».
Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές επισήμαναν με νόημα στον ΟΤ ότι «η ελληνική οικονομία διαθέτει καλή βάση και υφίσταται ένα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης». Άλλωστε, όπως εξηγούσαν «για την Ελλάδα είναι μικρότερη η άμεση έκθεση των εξαγωγών και συγκεκριμένα της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη αγγίζει το 3%». Ουσιαστικά, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για το 2024 άγγιξαν τα 2,4 δισ. ευρώ.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Ελλάδα, σύμφωνα με στελέχη του ελληνικού οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Είναι γεγονός πως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία έχουν να χάσουν τα περισσότερα από μια σκληρή εμπορική πολιτική δασμών από τις ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού αυτές οι χώρες διατηρούν τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ανησυχία για τις δευτερογενείς συνέπειες
Πάντως, διάχυτη είναι ανησυχία και για τις δευτερογενείς συνέπειες από τους δασμούς Τραμπ, κάτι που σχετίζεται με τα θέματα του τουρισμού επί παραδείγματι, εφόσον πολλές χώρες της ΕΕ επηρεαστούν από ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. Ο λόγος είναι ο εξής: Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάσουν απώλεια εισοδήματος λόγω των δασμών, τότε κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος περιμένει πάρα πολλά από τους Ευρωπαίους πολίτες.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ήδη ανακοινωθείσα επιβολή δασμών στην Κίνα ενέχει τον κίνδυνο να στρέψει το βλέμμα τους σε άλλες αγορές, στις οποίες απευθύνονται και ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει τα βιομηχανικά μας προϊόντα σε ένα βαθμό» αναφέρει στον ΟΤ αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης. Το ερώτημα λοιπόν είναι το πώς θα αντιμετωπιστούν οι δευτερογενείς αυτές συνέπειες.
«Οφείλω να το σημειώσω, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ως πρώην υπουργός Οικονομικών, γιατί υπάρχουν σίγουρα δευτερογενείς συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία, επομένως και στην ελληνική οικονομία», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης για να προσθέσει με νόημα πως «Έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος παγκόσμιος οικονομικός και εμπορικός πόλεμος. Θέλω να ελπίζω ότι θα τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία. Στους οικονομικούς πολέμους δεν υπάρχουν κερδισμένοι. Υπάρχουν μόνο χαμένοι».
Το δούναι και λαβείν
Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurobank, το 11μηνο Ιαν-Νοε-24 η βαρύτητα των ΗΠΑ επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων ήταν της τάξης του 4,8% ή 2,194 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Ωστόσο, πέρα από άμεσες, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από πιθανές πολιτικές προστατευτισμού εκ μέρους των ΗΠΑ δύναται να είναι και έμμεσες. Οι έμμεσες επιπτώσεις μπορεί να προέλθουν από τους εμπορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών, καθότι περί το 20% των εξαγωγών εμπορευμάτων της ΕΕ-27 αγοράζεται από φορείς των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η αξία των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων προς τις ΗΠΑ το 11μηνο Ιαν-Νοε-24 διαμορφώθηκε στα 2.194 δισ. ευρώ, όπως προαναφέρθηκε. Την ίδια περίοδο, η αξία των ελληνικών εισαγωγών εμπορευμάτων από τις ΗΠΑ ανήλθε στα 1.990 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το ισοζύγιο εμπορευμάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ ήταν πλεονασματικό στα 203,5 εκατ. ευρώ. Στις επί μέρους κατηγορίες εμπορευμάτων τα τρόφιμα και ζώα ζωντανά κατέγραψαν το μεγαλύτερο πλεόνασμα (521,6 εκατ. ευρώ) και τα ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κλπ. το μεγαλύτερο έλλειμμα (-399 εκατ. ευρώ).
Τα προϊόντα
Για το σύνολο του έτους 2024 οι εξαγωγές εμπορευμάτων της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 1% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τις επί μέρους κατηγορίες εμπορευμάτων, το μερίδιο των ΗΠΑ στις ελληνικές εξαγωγές των τροφίμων και ζώων ζωντανών ήταν 7,7% το 11μηνο Ιαν-Νοε-24 και ακολούθησαν: λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης (7,2%), μηχανήματα και υλικό μεταφορών (6,5%), βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη (5,1%), διάφορα βιομηχανικά είδη (3,9%), ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κλπ. (3,8%), ποτά και καπνός (2,6%), χημικά προϊόντα και συναφή (2,1%), πρώτες ύλες μη εδώδιμες, εκτός από καύσιμα (1,5%) και είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες (0,5%).
Πιερρακάκης: Θα ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις
Για επιπτώσεις από τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο που σηματοδοτούν οι ανακοινώσεις Τραμπ για την επιβολή δασμών μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.