ΚΡΗΤΗ
Τα προβλήματα των ειδικών σχολείων της Κρήτης στη Βουλή
Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Μανώλη Συντυχάκη
SHARE:
Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα "κατεπείγοντα μέτρα εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων ειδικής αγωγής στην Κρήτη" κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Αναλυτικά:
Η εμφάνιση πρόσφατα κρουσμάτων σε σχολεία ειδικής αγωγής στην Κρήτη (ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου και ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου) προκαλεί αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και επιβάλλει να ληφθούν, με ευθύνη της κυβέρνησης, μέτρα εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας τους, προκειμένου να είναι οι δομές Ειδικής Αγωγής ανοιχτές και -προπάντων- υγειονομικά ασφαλείς.
Για τα παραπάνω σχολεία, που δε διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για την αποφυγή του συγχρωτισμού, έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Επιπλέον, η μέχρι τώρα τακτική του Υπουργείου Παιδείας και τα πρωτόκολλα δε λαμβάνουν υπόψη ότι οι μαθητές των σχολείων ειδικής αγωγής στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μάσκα, πολλοί αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα, ότι είναι αδύνατο να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις, καθώς συχνά οι περισσότεροι μαθητές χρήζουν φυσικής καθοδήγησης από τους εργαζόμενους που αναλαμβάνουν τη φροντίδα όχι μόνο των εκπαιδευτικών αναγκών, αλλά και των προσωπικών αναγκών των μαθητών (σίτιση, τουαλέτα, στήριξη στη βάδιση, θεραπευτική υποστήριξη). Επίσης, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε μια μονάδα Ειδικής Αγωγής, είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στην πανδημία, ενώ πολλές ειδικότητες εργαζομένων υπηρετούν σε δύο και τρία σχολεία, συνεπώς μεγαλώνει ο κίνδυνος της διασποράς. Την κατάσταση αυτή επιβαρύνουν τα κενά σε προσωπικό (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ - ΕΒΠ - καθαριότητας) που υπάρχουν ακόμη και σήμερα.
Για όλα τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
Να υπάρχει συνεχής και στενή ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, διαδικασία ιχνηλάτησης σε περίπτωση εντοπισμένου κρούσματος, ιατρική παρακολούθηση αυτών των περιπτώσεων, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, άδειες στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση. Για την τοποθέτηση όλου του απαραίτητου προσωπικού (Εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ - ΕΒΠ - καθαριότητας) στα Ειδικά Σχολεία με πρόβλεψη και για την αναπλήρωση των εργαζομένων που βρίσκονται ή θα βγουν σε άδεια. Επάρκεια σε όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς, μείωση των μεταφερόμενων μαθητών ανά μέσο και απολύμανση των χώρων πριν και μετά τη μεταφορά, τεστ σε συνοδούς και οδηγούς, οχήματα αποκλειστικής χρήσης για τα σχολεία. Τα παιδιά που λόγω σοβαρών νοσημάτων παραμένουν στο σπίτι τους, να υποστηριχτούν διεπιστημονικά με κάθε πρόσφορο μέσο, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.