ΚΡΗΤΗ

Τα εργατικά σωματεία και οι τοπικοί φορείς τιμούν το Πολυτεχνείο

Φορείς και σωματεία δίνουν ραντεβού

Τα εργατικά σωματεία και οι τοπικοί φορείς τιμούν το Πολυτεχνείο

Ημέρα Μνήμης και Τιμής στην Επέτειο του Πολυτεχνείου και πλήθος φορέων και τοπικών αρχών τιμούν και τη φετινή επέτειο.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τιμά την φετινή επέτειο

"Οι εργαζόμενοι κρατούσαν και κρατούν  ζωντανό το αγωνιστικό μήνυμα του Νοέμβρη του ‘ 73 όταν η λαϊκή οργή ξεχείλισε με την  7χρονη τυραννία. Ο  αγώνας  και τα αιτήματα του Νοέμβρη του ‘73 είναι σήμερα απαιτητά όσο καμία άλλη φορά. Στην Ελλάδα του 2024 διαλύεται κάθε έννοια αλληλεγγύης και δημοσίου – κοινωνικού χαρακτήρα.

Η ασκούμενη εδώ και χρόνια πολιτική λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης ιδιωτικοποίησε τα οφέλη και κοινωνικοποίησε τα χρέη. Την ώρα που οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτα βάρη, τα ασφαλιστικά δικαιώματα καταρρέουν, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αυξάνονται, οι νέοι μας ξενιτεύονται και  βλέπουν το μέλλον τους να υποθηκεύεται, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» καθίστανται επίκαιρα και διαχρονικά. Ζητάμε εδώ και τώρα Παιδεία , υγεία , δουλειά, κοινωνική  δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Λέμε στους νεκρούς μας της περιόδου 1967 – 1974, λέμε στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ότι με Πίστη, Ενότητα και Αλληλεγγύη κρατάμε την άκρη του νήματος των Αγώνων τους και τους συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση των οραμάτων του λαού μας. Τιμώντας τον αγώνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου, υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Όλοι εμείς  θα συνεχίσουμε  και  θα εντείνουμε  τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για την προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους στόχους και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης τονίζει:

"Τον Νοέμβριο του 1973 η γεμάτη ζωντάνια και ενθουσιασμό φωνή των φοιτητών και φοιτητριών έδωσε παλμό στις λέξεις ΄΄ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ΄΄ και τις μετουσίωσε στο σύνθημα του αγώνα ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, η οποία για επτά χρόνια δίωκε, βασάνιζε και εξόριζε τους πολίτες καταπατώντας κάθε έννοια ελευθερίας και κράτους δικαίου.  Στις τρεις αυτές λέξεις συμπυκνώθηκε αρχικά το όνειρο των φοιτητών/τριών για ένα καλύτερο μέλλον και στην συνέχεια η ελπίδα όλων των πολιτών για μια ζωή ελεύθερη,  ποιοτική και αξιοπρεπή.

Γιορτάζουμε και φέτος την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που με πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της εποχής, έδωσε ένα αποφασιστικό χτύπημα στο δικτατορικό καθεστώς και σήμανε την αρχή του τέλους του.  Ταυτόχρονα, τιμούμε αυτούς που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία με στόχο την ατομική πρόοδο και τη συλλογική ευημερία σε συνθήκες αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης. Μνημονεύουμε εκείνους που με εφόδια τα ιδανικά τους και την αστείρευτη ψυχική τους δύναμη ξεσηκώθηκαν με πάθος και ορμητικότητα και διεκδίκησαν τη Δημοκρατία στη χώρα που την γέννησε.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί κορυφαίο σύμβολο αντίστασης και αγώνα και φανερώνει ότι η Δημοκρατία βρίσκεται σε συναρτησιακή σχέση με την Παιδεία. Εκπαιδεύοντας ανθρώπους με κριτική σκέψη, ελεύθερη βούληση και γόνιμη αμφισβήτηση, διαμορφώνοντας προσωπικότητες ικανές να επιλύουν προβλήματα σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο και καλλιεργώντας την αποδοχή της διαφορετικότητας, η Παιδεία επιδιώκει τη δημοκρατική δομή της κοινωνίας και αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο εξασφαλίζοντας στα παιδιά τα εφόδια που χρειάζονται για να το κάνουν πράξη.

Όλοι μας, λοιπόν, αλλά κυρίως εμείς οι άνθρωποι της Εκπαίδευσης, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την προαγωγή της Παιδείας. Έχουμε χρέος να  μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας ιδανικά και αξίες, να τους μεταδίδουμε γνώσεις και να τους διδάσκουμε την ιστορία μας. Χρειάζεται να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη του Πολυτεχνείου μέσα από την Παιδεία μας  και να το παραδίδουμε στις επόμενες γενιές ως πηγή έμπνευσης και ως υπενθύμιση του χρέους που έχουμε ως άνθρωποι, ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς να υπηρετούμε, να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία καθημερινά. 

Ψήφισμα του ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

51 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τα μηνύματα που αντλούνται από την ιστορική επέτειο διατηρούν μοναδικά τη δυναμική τους. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο μια μαζική εναντίωση της νέας γενιάς στην Δικτατορία των Συνταγματαρχών και τα ξένα στηρίγματα τους. Ήταν μια εξέγερση ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας. Εκκινούσε από την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου θα ικανοποιείται το δικαίωμα όλων στην μόρφωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού. Τότε όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στο ιστορικό πλέον σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». 

Το σύνθημα αυτό δεν αποτελεί μόνο πηγή έμπνευσης για ολόκληρες γενιές μετέπειτα, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ένα σύνθημα που προκαλούσε αποστροφή σε κάθε λογής αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμα και σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973. Σήμερα, 51 χρόνια μετά την εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας και ικανοποίησης του δικαιώματος όλων στην μόρφωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις: δραματική υποχρηματοδότηση, μείωση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, επαγγελματική ισοτίμηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων με αμφιβόλου ποιότητας κολλέγια, επικείμενη ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με σαφή στόχο τη μετατροπή της γνώσης από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν και τη μετατροπή της μόρφωσης από συλλογικό δικαίωμα σε ατομική επιλογή.

Σήμερα πουτα τύμπανα του πολέμου ακούγονται όλο και πιο κοντά, με τις προσπάθειες των ισχυρών να ελέγξουν τους εμπορικούς διαύλους και τις ενεργειακές πηγές, που αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που αναπτύσσεται ταχύτατα, που η οικονομική ανάπτυξη αν δεν στηρίζεται στην καινοτομία κινδυνεύει ή και καταρρέει, που τα δημόσια αγαθά, όπως η παιδεία, η υγεία, η ενέργεια, οι μεταφορές, το νερό υπάγονται στη λογική του κέρδους και ενισχύεται η φτώχεια και η ανισότητα, που οι κοινωνικές αξίες εγκαταλείπονται με γρήγορους ρυθμούς, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται από παντού και υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας με στόχο το κέρδος των λίγων και όχι την πρόοδο των πολλών. 

Σήμερα λοιπόν τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για μια Ζωή με αξιοπρέπεια, Παιδεία με αξίες, Ελευθερία και Δημοκρατία, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου καλεί όλα τα μέλη του και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας. Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα.

Ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας δίνει την Κυριακή στο Ηράκλειο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

Όπως τονίζει:

"51 χρόνια μετά από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη του 1973, το εργατικό και λαϊκό κίνημα συνεχίζει την αδιάκοπη πάλη του για την εκπλήρωση των σκοπών και των ιδανικών του. Ο ξεσηκωμός του πολυτεχνείου ήταν η κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού που εκφραζόταν όλη την προηγούμενη περίοδο σε χώρους δουλειάς, σε γειτονιές σε σχολεία και σχολές. Ένας αγώνας που προϋπέθετε τεράστιες θυσίες για τους αγωνιστές, που για την λευτεριά και την ευημερία του λαού, πολλοί από αυτούς φυλακίζονταν, βασανίζονταν και δολοφονούνταν.

Ο φοιτητικός και νεολαιίστικος ξεσηκωμός του Νοέμβρη του ΄73 αγκαλιάστηκε από την ενεργητική συμμετοχή χιλιάδων εργατών που εκείνη την περίοδο, με απεργίες και κινητοποιήσεις διεκδικούσαν αύξηση στο μεροκάματο, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανθρώπινο ωράριο, συνδικαλιστικές ελευθέριες. Αυτοί οι αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων αποδεικνύουν ότι ακόμα και στις πιο μαύρες περιόδους, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον αποφασισμένο και οργανωμένο λαό.

Ο φετινός εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες όξυνσης των πολέμων, μιας και υπάρχουν 56 ενεργές συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Στην Παλαιστίνη και το Λίβανο, χιλιάδες άμαχοι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από τις επιθέσεις του Ισραήλ, ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας προκαλεί χιλιάδες απώλειες. Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, γίνεται συνένοχος σε αυτές τις δραματικές εξελίξεις, αφού στηρίζει το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, επιτρέπει να περιδιαβαίνουν μέσα στη χώρα μας όπλα και πυρομαχικά που καταλήγουν στο Ισραήλ και στην Ουκρανία, στέλνει εξοπλισμούς, στρατιωτικούς και φρεγάτες στο στόμα του λύκου σκορπώντας δισεκατομμύρια. 

Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου ζωντανεύει με την πάλη όλων όσων σηκώνουν ανάστημα στη βαρβαρότητα. Ζωντανεύει με τους αξιωματικούς που υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της χώρας μας στο σφαγείο του πολέμου, με τους λιμενεργάτες που δεν έγιναν συνένοχοι στις φονικές επιθέσεις και μπλόκαραν την εκφόρτωση κοντέινερ με σφαίρες που πήγαιναν στο Ισραήλ, με τους αγωνιστές που μπλοκάρουν σε κάθε
ευκαιρία την διέλευση φορτίων θανάτου από τη χώρα μας, με τους φοιτητές που απαιτούν η έρευνα και η επιστήμη να υπηρετεί τον λαό και όχι τους δολοφόνους.

Το κράτος και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, επιταχύνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Μισό και πλέον αιώνα μετά την εξέγερση του πολυτεχνείου, παρόλη την αλματώδη άνοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αυτή αξιοποιείται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου για να βγάλει ακόμα περισσότερα κέρδη με αποτέλεσμα ο χρόνος εργασίας αντί να μειώνεται, συνεχώς να επεκτείνεται και να καταλήγει να είναι εξαντλητικός. Το «ψωμί» που απαιτούσαν οι φοιτητές και ο λαός το 1973, γίνεται όλο και πιο ακριβό, αφού η ακρίβεια καλπάζει και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Η απάντηση της κυβέρνησης στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων είναι η  ποινικοποίηση των απεργιών και η καταστολή σε όσους αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα όμως έχει αποδείξει ότι δεν τρομοκρατείται. Συνεχίζουμε ανυποχώρητα! Όπως και τότε, έτσι και τώρα φωνάζουμε: Έξω οι βάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη χώρα μας. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού, να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους. Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις σε βάρος των αξιωματικών και των στρατιωτών που αντιτίθενται στον πόλεμο.

Με αποφασιστικότητα και οργάνωση στα σωματεία μας, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μπροστά στην απεργία στις 20 Νοέμβρη και σύνθημα «Λεφτά για Μισθούς, Υγεία και Παιδεία.Έξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία». 

Σε ανακοίνωσή του, το "Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών" αναφέρει:

"Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβρη του 1973, ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς αποτελεί, ιστορικά, ένα από τα καθοριστικά γεγονότα για την πτώση της Χούντας, τον Ιούλιο του 1974. Με κεντρικό σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» η φοιτητική νεολαία ύψωσε το ανάστημά της, για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δυστυχώς η πτώση -ο επίλογος- της χούντας των βασανιστηρίων, των εξοριών, της καταπάτησης της δημοκρατίας, ήταν η προδοσία της Κύπρου.

Το Πολυτεχνείο ζει γιατί η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, ο άνθρωπος τελικά, βρέθηκαν πάνω από τον φόβο, πάνω από εκτελέσεις, φυλακίσεις, εξορίες. Αποτελεί το Πολυτεχνείο την καρδιά της  Ελλάδας των νέων, μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται, συνέχεια των μεγάλων στιγμών αντίστασης και διεκδικήσεων του Ελληνικού λαού. Συνέχεια των αγώνων,  του  ’21 για ελευθερία,  του ΟΧΙ του ’40,   της αντικατοχικής πάλης  με την εθνική αντίσταση, του κινήματος 1-1-4 για  δημοκρατία, του 15% για την Παιδεία. Το Πολυτεχνείο ζει  στους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια σε νόμους και διατάξεις που σημαδεύουν την εργασία, τα δικαιώματα, τη δημόσια δωρεάν υγεία, το δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Διανύουμε μια περίοδο όπου ο πόλεμος εναντίον παιδιών και αμάχων με στόχο τη διαιώνιση της μη αναγνώρισης ελεύθερου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να αφήνει κανέναν και καμιά αδιάφορο. Να σταματήσουν τώρα οι επιθέσεις στη Γάζα και να γίνει αναγνώριση Ελεύθερου κράτους της Παλαιστίνης. Να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξιών και να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση Ν.Δ. - Μητσοτάκη συνεχίζει ακόμα πιο έντονα την πολιτική για τους ολιγάρχες των υπερκερδών. Πρωταθλητές στην ακρίβεια αλλά στον ευρωπαϊκό πυθμένα η αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων. Ταυτόχρονα υπερκέρδη βεβαιώνονται για τις τράπεζες και σε τζάκια καταλήγει ο πακτωλός χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η κυβέρνηση επιλέγει την καθήλωση των μισθών και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων με οδηγό τη ρήση του κ. Μητσοτάκη ότι οι ανισότητες αποτελούν φυσική επιλογή. Το σύνθημα για «ψωμί Παιδεία Ελευθερία» γίνεται επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική!

Αυτή η πολιτική δεν μπορούσε παρά να χτυπήσει και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση καθώς το «λιγότερο κράτος» η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται ως φθηνό δημόσιο σχολείο με τους εκπαιδευτικούς φθηνά αμειβόμενους και σε ελεγχόμενο ρόλο μέσω του επιθεωρητισμού.

Η κυβέρνηση –στο όνομα μάλιστα της ψηφιακής εποχής και του εκσυγχρονισμού-  γενικεύει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της στην εκπαίδευση. Συγχωνεύσεις στη γραμμή του νόμου τους που αύξησαν τον ανώτατο αριθμό μαθητών/τριών ανά τμήμα από 22 σε 25 και  που αύξησαν τον κατώτερο από 12 σε 15, υλοποιούν το χτύπημα του δημόσιου δωρεάν σχολείου τόσο με τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών όσο και με τις αξιολογικές φόρμες «της ώρας», για να φοβίσουν και να χειραγωγήσουν τους εκπαιδευτικούς. Κρατούν σε ομηρία τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και απειλούν το σύνολο των εκπαιδευτικών με την «παιδαγωγική» των πειθαρχικών, με τέτοιο σχεδιασμό ώστε η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να γίνεται ένα με τη δικαστική.

Μέσα σε ένα τέτοιο τοπίο η αντίσταση του λαϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος επιβάλλεται να δυναμώσει. Η απάντηση πρέπει να είναι δυναμική σε όλους τους τομείς και τα μέτωπα. Και παιδαγωγική-εκπαιδευτική και -πρωτίστως- πολιτική, καθώς τελικά η συνολικότερη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος θα επέλθει με την πολιτική ήττα των πολιτικών και τελικά της ίδιας της κυβέρνησης. Αντίσταση και πάλη απέναντι στη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε επιχειρηματικό ίδρυμα «παροχής» εκπαίδευσης.

Το Πολυτεχνείο «παραμονεύει» και φωνάζει, «ποιος τη ζωή μας ποιος την κυνηγά…»  και το μήνυμά του για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ένα μήνυμα ζωής, δημοκρατίας και δικαιωμάτων ενάντια σε εκτροπές παραμένει επίκαιρο, δεν ξεθωριάζει!

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου, στους νεκρούς και τραυματίες, στους εξορισμένους αγωνιστές, σε όσους με το παράδειγμα ζωής και την ίδια τους τη ζωή ανέβασαν την τιμή αυτού το τόπου και του λαού ψηλά, πολύ ψηλά!

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. καλεί τους/τις εκπαιδευτικούς,  εργαζόμενους, συνταξιούχους και τη νεολαία να συμμετάσχουν καθολικά στις πορείες και σε όλες τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε κάθε γωνιά της χώρας, για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, για να σηματοδοτήσουμε τη συνέχιση των αγώνων μας για Δημοκρατία Κοινωνική Δικαιοσύνη, για πραγματική Δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους".

Ανακοίνωση του ΤΕΕ- ΤΑΚ

"Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ), εκφράζοντας τις αξίες και τα ιδανικά που διαχρονικά υπηρετούν οι Έλληνες μηχανικοί, τιμά την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους ή πάλεψαν με αυταπάρνηση για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το Πολυτεχνείο δεν αποτελεί μόνο ένα ιστορικό γεγονός αλλά και μία ανεξίτηλη παρακαταθήκη αγώνων για μια κοινωνία που προοδεύει και αναπτύσσεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην κοινωνική συνοχή. Οι μηχανικοί, ως θεμέλιοι λίθοι της εξέλιξης και καινοτομίας στην Ελλάδα, δεσμεύονται καθημερινά να συνεισφέρουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη που υπηρετεί το κοινό καλό.

Ειδικά σήμερα, σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, η μνήμη του Πολυτεχνείου μας υπενθυμίζει τη σημασία της συλλογικότητας και της ευθύνης απέναντι στις επερχόμενες γενιές. Το ΤΕΕ/ΤΑΚ και τα μέλη του δεσμεύονται να συνεχίσουν να εργάζονται με επαγγελματισμό, ήθος και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Η ιστορία του Πολυτεχνείου αποτελεί φάρο για όλους εμάς που οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θα ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την πρωτοπορία, και θα προάγει τη δημοκρατία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Η θυσία εκείνων που αγωνίστηκαν το 1973 στο Πολυτεχνείο, μάς εμπνέει να παραμείνουμε αταλάντευτοι στη δέσμευσή μας, για έναν κόσμο όπου η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δημοκρατία είναι θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα. Σήμερα, τιμούμε το παρελθόν και, παράλληλα, σχεδιάζουμε το μέλλον, με όραμα και ευθύνη".

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων

" Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων και οι εργαζόμενοι του Νομού μας, τιμούμε την 51η επέτειο από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 που βάφτηκε με το αίμα των πρωτοπόρων φοιτητών και των εργαζόμενων νέων. Μια εξέγερση που οδήγησε στην τελική πτώση της αιματοβαμμένης δικτατορίας των συνταγματαρχών και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. Η 17η Νοέμβρη για το Συνδικαλιστικό Κίνημα δεν είναι ένας απλός εορτασμός, αντιθέτως μας εμπνέει διαχρονικά, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων. 

Τα οράματα και τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εξακολουθούν να παραμένουν σήμερα, -51 χρόνια μετά-, πιο επίκαιρα από ποτέ:πλήρης και σταθερή εργασία, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, γενικότερα αξιοπρέπεια στη ζωή για όλους. Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα για την δημοκρατία και την προστασία των πολιτικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση των συνταγματικών ελευθεριών και κατακτήσεων, για την ειρήνη και ευημερία των λαών. Τιμούμε τη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για να διατηρήσουμε ζωντανό το μήνυμα των αγώνων των φοιτητών και του ελληνικού λαού για «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Aς αποδείξουμε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι το Πολυτεχνείο ζει στη συλλογική μνήμη, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας,της Δημοκρατίας,της πάλης για έναν καλύτερο κόσμο.  

Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων και οι εργαζόμενοι του Νομού τιμάμε τους ηρωικούς αγωνιστές του Πολυτεχνείου και καλούμε όλες και όλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που θα πραγματοποιηθούν στον Νομό μας".

Μήνυμα του Δημάρχου Σητείας κ Γιώργου Ζερβάκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου

"Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αποτελούν κορυφαία στιγμή στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων σηματοδοτώντας τον διαρκή αγώνα για δημοκρατία, ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Με τη νεολαία να πρωτοστατεί, η εξέγερση της Νομικής Σχολής και του Πολυτεχνείου, πυροδότησε ένα μαζικό λαικό ξεσηκωμό ενάντια  στη βία και την ανομία, ενάντια στην Χούντα των Συνταγματαρχών.

Μία συγκλονιστική πράξη αντίστασης της φοιτητικής νεολαίας και όλου του λαού, ένα φωτεινό παράδειγμα πίστης και αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας  που πάντα θα  διδάσκει και θα καθοδηγεί.

Η 17η Νοέμβρη δεν εξαντλείται σε έναν επετειακό εορτασμό, αντιθέτως εμπνέει διαχρονικά, εκπέμποντας ένα ηχηρό μήνυμα για την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα προοπτική των μαζικών συλλογικών αγώνων".

Ραντεβού από την Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου

"Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τιμά και φέτος τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Τιμάμε, τους φοιτητές και όλους όσους δολοφονήθηκαν, διώχτηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην πάλη του λαού ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών.

Και ο φετινός γιορτασμός μας βρίσκει να γινόμαστε μάρτυρες της συνεχιζόμενης σφαγής των Παλαιστινίων από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών και της ΕΕ, ανάμεσα στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Απέναντι στη γενοκτονία, εκφράζουμε δυνατά και μαχητικά την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό!

Καθημερινά ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια, με τους ακόμη μεγαλύτερους φραγμούς στην πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στον πολιτισμό και στην κοινωνική ασφάλιση. Ταυτόχρονα, οι πολεμικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ αυξάνονται, τόσο στη χώρα μας όσο και στην ΕΕ, ενώ θέλουν να σιωπήσουν κάθε φωνή του λαϊκού κινήματος που αντιστέκεται σ’ αυτή την πολιτική. Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες διώξεις στρατευμένων νέων και εκπαιδευτικών που εξέφρασαν τις απόψεις τους ενάντια συμμετοχή της χώρας στο μακελειό!

Οι 56 ενεργές συρράξεις σε όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες αυτές στη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία, που μόνη αιτία έχουν το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών εδαφών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και αγαθών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ (τότε ΕΟΚ) έχουν εγκληματικές ευθύνες για τη Χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα, την εισβολή-διχοτόμηση στην Κύπρο και στρώνουν μεθοδικά το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Η αναβαθμιζόμενη Βάση της Σούδας και οι δεκάδες άλλες βάσεις που βρίσκονται σπαρμένες στην Ελλάδα, δεν αποτελούν παράγοντα ασφάλειας και ειρήνης, αλλά, αντίθετα, στοχοποιούν τη χώρα μας.

Πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για «ψωμί – παιδεία – ελευθερία -εθνική ανεξαρτησία» έχουν χάσει την επικαιρότητά τους, ότι η απόδοση τιμής στην εξέγερση πρέπει να έχει μουσειακό χαρακτήρα, να περιορίζεται στην επετειακή προβολή ταινιών και εκπομπών. Εμείς στην Επιτροπή Ειρήνης πιστεύουμε ότι η εξουσία του κεφαλαίου δεν είναι ακλόνητη, ο λαϊκός παράγοντας, όπως έδειξε στο Πολυτεχνείο, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Τιμάμε στην πράξη τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, δυναμώνοντας τον αγώνα για:

Συμμετέχουμε στον αγωνιστικό εορτασμό για την συμπλήρωση των 51 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και καλούμε όλες και όλους στη συγκέντρωση στην Πλ. Ελευθερίας, την Κυριακή 17 Νοέμβρη στις 6:00μμ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου συμμετέχει, επίσης, στην πανελλήνια πανεργατική απεργία την Τετάρτη 20 Νοέμβρη και καλεί στη συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας στις 10:00π.μ". 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση