ΚΡΗΤΗ
Συντυχάκης: Μονιμοποίηση εργαζομένων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης
Τι ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή
Να μη γίνει καμία απόλυση στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠ ΠΚ), να μην κλείσει καμία δημόσια δομή, καθώς και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να γίνουν προσλήψεις, με κατεπείγουσες διαδικασίες, μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες για τη στελέχωση και των 8 δομών του ΚΚΠ ΠΚ, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, στα τέλη Μάη άρχισε η λήξη των συμβάσεων 50 εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό στις 8 Δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
Όπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, οι επιπτώσεις από την απώλεια των συγκεκριμένων εργαζόμενων θα είναι σοβαρές, καθώς πρόκειται για εργαζόμενους σε θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, όπως βαριά αναπήρους, χρόνια πάσχοντες, παιδιά χωρίς οικογένεια, για τις οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει μόνιμος εργαζόμενος ο οποίος να καλύπτει οργανικά τη θέση.
Μάλιστα, επισήμανε ότι οι επικείμενες αυτές απολύσεις έρχονται να προστεθούν σε όσες έχουν ήδη συντελεστεί για εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, 24μηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και σε όσες επίκεινται με τη λήξη των ασφαλιστικών μέτρων για 40 εργαζόμενους, τον Νοέμβρη, που αφορούν κυρίως σε φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι οι πρακτικές αυτές είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δομών, η οποία εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, που αποδέχονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του, για να στηρίξει την επιχειρηματική δράση στον χώρο της Πρόνοιας, με αποτέλεσμα την πραγματικότητα της δραματικής κατάστασης για τους περιθαλπόμενους και τις οικογένειές τους και την εργασιακή ομηρία του προσωπικού των Δομών.
Ζήτησε επίσης να εξασφαλιστεί η πλήρης, αποκλειστική και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των δομών, την άμεση αναβάθμισή τους με υλική υποδομή και επίλυση των κτιριακών προβλημάτων τους.
Στην απάντησή της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου προσπάθησε να παρουσιάσει μια εικόνα εκτός πραγματικότητας, ενώ όπως παραδέχθηκε και η ίδια απευθυνόμενη προς τον βουλευτή του ΚΚΕ «ζούμε σε παράλληλα διαφορετικά σύμπαντα».
Συγκεκριμένα επιχείρησε να πείσει ότι τα ΚΚΠ σε όλη την Ελλάδα είναι στην καλύτερη κατάσταση που έχουν υπάρξει τα τελευταία 20 χρόνια, τόσο από άποψη χρηματοδότησης και όσο και στελέχωσης.
Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα των δομών που συστηματικά και εντέχνως αποκρύπτουν οι κυβερνήσεις, που είναι η έλλειψη μόνιμου προσωπικού.
Όπως τόνισε, αυτές οι δομές χρειάζονται μόνιμο προσωπικό γιατί συμπληρώνει μια βασική ανάγκη των περιθαλπόμενων που είναι η σχέση που αναπτύσσεται με τους εργαζόμενους.
Μάλιστα, παραθέτοντας στοιχεία για τις δομές της Κρήτης, επισήμανε ότι μόλις το 44% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες από μόνιμο προσωπικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι και αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την περίθαλψη και φροντίδα ευάλωτων ομάδων ως κόστος.
Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ με συνεχείς παρεμβάσεις θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.
Στη δεύτερη τοποθέτησή της η Δ. Μιχαηλίδου δήλωσε «πεισματάρα» για την προώθηση του έργου που έχει αναλάβει, το οποίο όμως δεν είναι η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με δωρεάν, ποιοτική πρόνοια και περίθαλψη, αλλά η προώθηση των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων των κλάδων.
Ενώ όσον αφορά στις προσλήψεις αρκέστηκε στη γενικόλογη απάντηση ότι θα γίνουν «εκεί που χρειάζονται».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο