ΚΡΗΤΗ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα από την ίωση της καστανής Ρυτίδωσης στους καρπούς τομάτας
Συνάντηση Δημοτικής Αρχής με Ομάδες Παραγωγών
SHARE:
Χθες, Πέμπτη 17-02-2022, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης στο Δημαρχείο Κισσάμου της Δημοτικής Αρχής με εκπροσώπους Ομάδων Παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών Πλατάνου, Ελαφονησίου και Κουντούρας, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια από την Ίωση της Καστανής Ρυτίδωσης ToBRFV των καρπών της τομάτας η οποία έχει εξαπλωθεί ευρέως στο σύνολο των υπό κάλυψη καλλιεργειών τόσο του νομού όσο και όλης της χώρας.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης, η Γενική Γραμματέας – Γεωπόνος κα Πόπη Καπετανάκη, η γεωπόνος και στελέχη του δήμου, εκπρόσωποι και επιστημονικό προσωπικό των Ομάδων Παραγωγών: Ι.Κ.Ε. Παραγωγών Κηπευτικών Φαλασσάρνων, Κομπογεννητάκης Ο.Ε., ΑΣΟΠ Ελαφονησίου, Α.Σ.Π.Κ.Θ. Ελαφονησίου-Χρυσοσκαλίτισσας και Α.Σ. Κουντούρας.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τρόπους διαχείρισης του επιβλαβούς ιού και στα προβλήματα που καλούνται οι παραγωγοί να αντιμετωπίσουν από την εξάπλωσή του. Οι ζημιές από τον ιό είναι πολύ μεγάλες, με κύριες την υποβάθμιση της ποιότητας και την μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος λόγω των παραμορφώσεων και αλλοιώσεων των καρπών που τους καθιστούν μη εμπορεύσιμους, με συνέπεια την μεγάλη μείωση της παραγωγής. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα, έρχεται να προστεθεί στα ήδη προγενέστερα με τις επιπτώσεις της πανδημίας με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν πλέον να διαχειριστούν την κατάσταση και το εισόδημά τους να έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, οι παραγωγοί τόνισαν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό εφόσον δεν εξαρτάται από τους ίδιους και προσπαθούν με την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού, εξαντλώντας όλα τα προληπτικά μέτρα για την μείωση των προσβολών και τον περιορισμό της εξάπλωσής του, να διαφυλάξουν όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής. Όμως, η υψηλή μολυσματική ικανότητά του ιού, η ένταση των προσβολών και o τρόπος μετάδοσής του δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του. Το γεγονός ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό και οι διαθέσιμοι σπόροι είναι μολυσμένοι καθώς και το ότι ο ιός επιβιώνει τόσο στο σπόρο όσο και στα υπολείμματα της καλλιέργειας, καθιστά την απομάκρυνσή του σχεδόν αδύνατη.
Όσον αφορά στα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης και στην αντιμετώπιση εν μέρει του προβλήματος και έως ότου εξασφαλιστούν ανθεκτικά στον ιό υβρίδια, οι ομάδες παραγωγών προτείνουν να γίνονται πιο ενδελεχείς έλεγχοι κατά την είσοδο του πολλαπλασιαστικού υλικού στη χώρα, συχνές επιθεωρήσεις στα φυτώρια ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση όλων των διεργασιών των πρωτοκόλλων πιστοποίησης και να δοθούν σαφείς οδηγίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης για την εξάπλωση.
Επιπλέον, με δεδομένα όλα τα παραπάνω και με αυξημένα τα κόστη των πρώτων υλών, ενέργειας, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, η άμεση οικονομική ενίσχυση των παραγωγών είναι μονόδρομος ώστε να στηριχθεί το εισόδημά τους και να μπορούν κατά τον δυνατόν να συνεχίσουν να παράγουν τροφοδοτώντας την αγορά με ποιοτικό προϊόν.
Η Δημοτική αρχή άκουσε προσεκτικά τόσο τους ίδιους τους παραγωγούς όσο και την επιστημονική ανάλυση και τις λύσεις που προτείνονται από τους γεωπόνους των ομάδων. Κατανοώντας πλήρως όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, δηλώνει ότι είναι δίπλα τους και δεσμεύθηκε να έρθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δήμους και Περιφέρεια Κρήτης και να συντονίσει όλες τις ενέργειες ώστε να φτάσουν τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του ιού αλλά και να τύχουν κρατικής μέριμνας όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά