ΚΡΗΤΗ
Στην Ουγγαρία εκπαιδευτικοί του 60ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου
Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +
Από την 17η έως την 21η Νοεμβρίου, οι νηπιαγωγοί Σηφάκη Αμαλία, Ευαγγελία Κλαδά και Φορτούνα Ελένη που αντιπροσωπεύουν το 60ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + ΚΑ229 “ A Mi meséink” πήραν μέρος στην τρίτη οργανωμένη κινητικότητα για εκπαιδευτικούς στο νηπιαγωγείο Szent Jacint Gorogkatolikus Ovoda στο χωριό Μπάλκανι της Ουγγαρίας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σχολείου:
"Επειδή το χωριό είναι πολύ μικρό, μέναμε στη γειτονική πόλη Nyiregihaza, η οποία είναι μια πόλη ελάχιστα μικρότερη από το Ηράκλειο, αλλά είναι άριστα ρυμοτομημένη, με πολύ καλό σύστημα μεταφορών, θερμά λουτρά, μεγάλο ζωολογικό κήπο, ωραία μοντέρνα κτήρια, αλλά και καλοσυντηρημένα παλιά, μεγάλα σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές.
Το νηπιαγωγείο έχει 150 παιδιά και 6 τμήματα. Ανοίγει στις 6:30 π.μ. και κλείνει στις 5:30 μ.μ. Οι νηπιαγωγοί δουλεύουν 6 ώρες με κυλιόμενο ωράριο. Κάθε τμήμα έχει 1 βοηθό και υπάρχουν 2 νηπιαγωγοί που βοηθάνε όλες τις άλλες. Το προσωπικό περιλαμβάνει καθαρίστριες, μαγείρισσες, κηπουρό, υποδιευθύντρια και γραμματέα.
Το σχολείο έχει τεράστια αυλή εξοπλισμένη με τραμπολίνα, αμμοδόχους, τσουλήθρα, παιχνίδια ισορροπίας και αναρρίχησης, σπιτάκια ξύλινα, κ.ά.. Διαθέτει κήπο με λαχανικά, αρωματικά φυτά, καρποφόρα δέντρα και ένα αισθητηριακό μονοπάτι.
Στο εσωτερικό υπάρχουν 6 αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο Διευθύντριας, γραφείο προσωπικού, αίθουσα λογοθεραπείας, γυμναστήριο, μαγειρείο, ακόμα και μια αίθουσα αλατιού, όπου τα παιδιά κάνουν αισθητηριακές ασκήσεις. Κάθε αίθουσα έχει ένα προθάλαμο με ντουλαπάκια για τα ρούχα των παιδιών και τουαλέτες. Έχει μόνο ξύλινα έπιπλα και παιχνίδια και πορσελάνινα πιάτα και ποτήρια για τα γεύματα των παιδιών. Διαθέτει κατάλληλα διαμορφωμένες εκπαιδευτικές γωνιές και αποθήκη.
Την πρώτη μέρα επισκεφτήκαμε την επισκοπή της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας (στην οποία ανήκει το σχολείο) στη Νιρεγιχάσα και ξεναγηθήκαμε εκεί. Έπειτα πήγαμε στο νηπιαγωγείο, όπου τα παιδιά μας υποδέχτηκαν με τοπικούς χορούς και τραγούδια. Μετά το γεύμα, επισκεφτήκαμε το γραφείο του Δήμαρχου, το Μουσείο Kallosemjen και την εκκλησία Mariapocs με την εικόνα της δακρυρροούσας Παναγίας.
Τη δεύτερη μέρα παρακολουθήσαμε στα τμήματα την αφήγηση παραμυθιού με διάφορους ευφάνταστους τρόπους και κάναμε σεμινάριο δραματοποίησης. Κατόπιν, επισκεφτήκαμε ένα γυμνάσιο στη Νιρεγιχάσα και παρακολουθήσαμε τοπικούς χορούς.
Την τρίτη ημέρα, σε συνέχεια της συγγραφής από κοινού παραμυθιού με τους 5 ήρωες (1 από κάθε χώρα), μας δόθηκαν υφάσματα για να δημιουργήσουμε την "εικονογράφησή" του. Κάθε χώρα δούλεψε ομαδικά πάνω στο δικό της κομμάτι της ιστορίας. Έπειτα, η πρέσβης του E-twinning μας εξήγησε πώς δουλεύει η νέα πλατφόρμα και πώς μπορούμε να ανεβάζουμε τα έργα μας σε αυτήν.
Την τέταρτη μέρα παίξαμε παραδοσιακά παιχνίδια στην αυλή και παρακολουθήσαμε μια ομάδα παιδιών -"πυροσβεστών" να σβήνει πραγματική φωτιά. Οι "εικονογραφήσεις" μας πάνω σε ύφασμα ενώθηκαν και έφτιαξαν μια φούστα που διηγείται το παραμύθι μας. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε 4 παραμύθια σε διαδικτυακή πλατφόρμα. Κατόπιν, αποχαιρετήσαμε τα παιδιά και επισκεφτήκαμε το Τοκάι, μια πόλη όπου συναντιόνται οι ποταμοί Τίσα και Μπόντρογκ, το τεράστιο άγαλμα του Ιησού στο Ταρκάλ και ένα οινοποιείο.
Η κινητικότητα στην Ουγγαρία μας έδωσε νέες ιδέες και πρακτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε στο σχολείο μας".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο