ΚΡΗΤΗ
SOS προς τους σεισμόπληκτους: Προθεσμία για κατάθεση φακέλων- Τι ισχύει για τους οικίσκους
Όσα δήλωσε στο Cretalive ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου
Σήμα κινδύνου εκπέμπεται προς τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου αφού έχουν πλέον ελάχιστο χρόνο στη διάθεση τους ώστε να υποβάλλουν αίτηση με το φάκελο για την αποκατάσταση των ζημιών.
«Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις επισκευές και την αδειοδότηση των σεισμόπληκτων κτιρίων. Έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις τις οποίες είχαμε καταθέσει στο αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο παρουσία του κ. Λευτέρη Αυγενάκη ανακοινώθηκε ποιες από αυτές τις προτάσεις γίνονται αποδεκτές» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Cretalive ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι:
- Γίνεται αποδεκτή η πρόταση για τα πράσινα κτίρια να κατατίθενται οι φάκελοι με ευθύνη του ιδιώτη μηχανικού και πλαφόν στον προϋπολογισμό.
- Στελέχωση του ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου με 10 επιπλέον μηχανικούς και αξιοποίηση των μηχανικών του ΤΑΕΦΚ Χανίων (θα χρεώνονται φακέλους των σεισμόπληκτων).
- Ζητήθηκε να ενημερωθούν όλοι οι σεισμόπληκτοι για την προθεσμία κατάθεσης φακέλων και υποβολής όλων των δικαιολογητικών. Η καταληκτική ημερομηνία είναι μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2024. Όμως όσοι μένουν σε οικίσκους πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση για φάκελο μέχρι τέλος Μαρτίου 2024 και να έχουν καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά μέχρι τέλος Μαΐου 2024.
- Θα υπάρξει πρόγραμμα υποστήριξης επιχειρήσεων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και
- Παραδόθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος μελέτη για την ανασυγκρότηση της σεισμόπληκτης περιοχής.
Από την πλευρά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την Οικιστική Ανασυγκρότηση ανέλαβε να ενημερώσει όλους τους σεισμοπαθείς αλλά και να επικοινωνήσει με τους ιδιώτες μηχανικούς που αποτελούν το "κλειδί" σε αυτή την υπόθεση. «Επίσης γίνεται ενημέρωση από τους μηχανικούς του ΤΑΕΦΚ σχετικά με την πορεία της διαδικασίας, δηλαδή για πρώτη φορά ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας παρεμβαίνει ουσιαστικά στην επίσπευση της διαδικασίας» αναφέρει ο ίδιος.
Ρυθμοί… χελώνας για την αποκατάσταση στα σεισμόπληκτα
Εν τω μεταξύ με ρυθμούς… χελώνας γίνονται οι διαδικασίες για την αποζημίωση των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι και την συνεπαγόμενη αποκατάσταση των σπιτιών τους.
Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που συντάραξε ολόκληρη την Κρήτη, οι αριθμοί προκαλούν απελπισία και απογοήτευση. Συνολικά τα σεισμόπληκτα κτίρια είναι 8.000, έχουν κατατεθεί 3.500 φάκελοι προς αποζημίωση και έχουν εκδοθεί μόλις 95 άδειες για αποκατάσταση κτιρίων!
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Γιώργος Ταβερναράκης εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός στις παραπάνω ανακοινώσεις καθώς, όπως είπε στο Cretalive, «έχουν ανακοινώσει ξανά την επίσπευση των διαδικασιών για τα πράσινα κτίρια αλλά δεν έγινε τίποτα».
«Το ΤΕΕ/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης έλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει απλοποίηση των διαδικασιών για την οποία συνηγόρησε και το κεντρικό ΤΕΕ ώστε να ανοίξει το σύστημα e-άδειες για τις άδεις μικρής κλίμακας για να "τρέξουν" πιο γρήγορα οι διαδικασίες» σημείωσε.
«Οι παραπάνω ανακοινώσεις θεωρητικά σημαίνουν ότι έγινε δεκτή η πρόταση μας αλλά πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση και να υπογραφεί από τρία συναρμόδια Υπουργεία για να ισχύσει η εν λόγω ανακοίνωση (από τα υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Υποδομών και Οικονομικών). Το ΤΕΕ/ΤΑΚ θα ανοίξει το λογισμικό στο e-άδειες αλλά μόλις μας σταλεί η νομοθετική ρύθμιση» εξήγησε.
«Η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι ξεκάθαρη: πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένη πρωτοβουλία η οποία χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση ώστε με μία πολύ απλή διαδικασία
(σ.σ. άδεια μικρής κλίμακας) να ξεκινάνε οι εργασίες και να παίρνουν τα χρήματα οι πολίτες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τον κ. Ταβερναράκη.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ, το 50%- 60% από τα 8.000 σεισμόπληκτα κτίρια (δηλαδή περίπου τα 4.000) είναι πράσινα και κίτρινα χωρίς ζημιές στο φέροντα οργανισμό. «Όλα λοιπόν τα πράσινα και κίτρινα κτίρια μπορούν να αποκατασταθούν με άδειες μικρής κλίμακας και όχι μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες της ΔΑΕΦΚ» τόνισε ο κ. Ταβερναράκης.
Δείτε επίσης:
Σχέδιο 7 παρεμβάσεων για τη στήριξη των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο