ΚΡΗΤΗ
Σκληρή κριτική Μαμουλάκη στη συζήτηση για το ν/σ για την πρώτη κατοικία
Συνεχίστηκε η συζήτηση στη Βουλή – Οι τοποθετήσεις του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξη & Επενδύσεων, Χάρη Μαμουλάκη
SHARE:
Με την ακρόαση των κοινωνικών Φορέων και την συζήτηση κατ’ άρθρο συνεχίστηκε στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, τις τροποποιήσεις του προγράμματος Ηρακλής και την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών, στο οποίο Εισηγητής εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.
Ο Χάρης Μαμουλάκης ανέδειξε άρθρο προς άρθρο τις αδυναμίες του κυβερνητικού σχεδιασμού που αφήνει εκτεθειμένα τα ευάλωτα νοικοκυριά και μάλιστα μέσα σε περιβάλλον οξύτατης κρίσης λόγω και της πανδημίας, έκανε ιδιαίτερες αναφορές στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ ανάδειξε τις αντικρουόμενες θέσεις και απόψεις που έχουν καταγραφεί από Υπουργούς της Κυβέρνησης και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας - ΤτΕ.
Ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, και στις καταγγελίες του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού ότι ήδη εκτελούνται ανά την Ελλάδα πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών. Μετέφερε επίσης στην Επιτροπή τις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί και αφορούν σε αρνήσεις των συστημικών τραπεζών να διευθετήσουν δάνεια με εγγύηση ελληνικού δημοσίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου έχουν συγκεντρωθεί 4738 αιτήσεις αλλά χωρίς να υπάρχει πλαίσιο διευθέτησης από την πλευρά του Υπουργείου, οι δανειολήπτες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας. Γεγονός που έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες τόσο του νομικού κόσμου, όσο και των δανειοληπτών.
Ο Χάρης Μαμουλάκης παρουσίασε παράλληλα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα επί μέρους άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ζήτησε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύσταση φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, κάτι που υποτίθεται ότι αποτελεί την κορωνίδα του σχεδίου 2ης ευκαιρίας, αλλά παρόλα αυτά, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.