Πυρ ομαδόν κατά του Υπουργού Υγείας για τις προωθούμενες αλλαγές

Newsroom
Newsroom

Τι αναφέρουν οι Σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Κρήτης

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των εργαζομένων στο χώρο της υγείας η απόφαση για αλλαγές με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ:

"Αποφασισμένη να προχωρήσει περαιτέρω την υλοποίηση των σχεδίων της για το νέο ΕΣΥ φαίνεται η κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που εμβαθύνει την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στο πανελλήνιο συνέδριο για τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας 2022, ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε μετακύληση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων από το κράτος στους ασφαλισμένους, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και περικοπή στις υγειονομικές παροχές, στοχοποιώντας μάλιστα τα νοσοκομεία της Κρήτης.

Σκοπός, όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός, είναι τα νοσοκομεία να μη στηρίζονται πλέον στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, δήλωσε ότι η «αυτονόμηση» των νοσοκομείων θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από την 7η ΥΠΕ το 2023, αξιοποιώντας το σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων (DRG), το οποίο επίσης άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά από το ΠΑΓΝΗ.

Δηλαδή, το ύψος της αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων θα καθορίζεται από την κοστολόγηση των κωδικοποιημένων διαγνώσεων, και όχι από τις πραγματικές ανάγκες των νοσηλευόμενων ασθενών. Εξάλλου, και η απόφαση για εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων, όπως και άλλα μέτρα και νόμοι της κυβέρνησης, εξυπηρετούν την επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας ως αυτοτελείς επιχειρήσεις, την «απεξάρτησή» τους από την ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης και την «εξάρτησή» τους από τις άμεσες και έμμεσες (μέσω ασφαλιστικών εισφορών) πληρωμές των ίδιων των ασθενών.

Την εξοικονόμηση δαπανών εξυπηρετεί και ο νέος «χάρτης υγείας», που περιλαμβάνει υποβάθμιση και συγχώνευση νοσοκομείων με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση ή την πληρότητα (σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του υπουργείου). Όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός, «η λογική δεν είναι να σπαταλούνται πόροι σε υποστελεχωμένες δομές», θεωρείται δηλαδή αναίτια σπατάλη η στελέχωση μικρών περιφερικών νοσοκομείων, αφού καταναλώνουν κονδύλια χωρίς να φέρνουν ικανοποιητικά έσοδα (π.χ. από την ολοήμερη λειτουργία). Σύμφωνα με τον κο Πλεύρη, «δεν μπορεί η Κρήτη να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4 να βρίσκονται στο Λασίθι» και «όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα να γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ».

Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία Σητείας, Ιεράπετρας και Νεάπολης κρίνονται (από το υπουργείο) κοστοβόρα και δεν αξίζει να διατεθούν κονδύλια για την ενίσχυσή τους, άρα τα χειρουργεία, κλινικές και άλλα τμήματά τους πιθανότατα θα κλείσουν. 

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στους «κόφτες» του ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε, «το ότι μια θεραπεία μπορεί να θεραπεύει 19 ενδείξεις καρκίνου δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποζημιώνεται για 19». Άρα δεν θα αποζημιώνονται οι θεραπείες για όλες τις κακοήθειες, ακόμη κι αν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένο όφελος, αλλά θα πετσοκόβονται με κριτήριο τη μείωση του κόστους, αφήνοντας έτσι αναξιοποίητα τα επιτεύγματα της έρευνας και τις εξελίξεις της επιστήμης και στερώντας από χιλιάδες ασθενείς σύγχρονες θεραπείες. Άλλωστε, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για παροχές Υγείας κατά 36% (σε σχέση με το 2022), με μείωση της κρατικής χρηματοδότησής του κατά 149 εκατ. € και αύξηση των εσόδων του από ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,33%.

Η χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασφαλισμένους, ο νέος «χάρτης υγείας», το πετσόκομμα στις παροχές περίθαλψης εξυπηρετούν τον περιορισμό της ευθύνης του κράτους στην κάλυψη στοιχειωδών μόνο αναγκών και την παράλληλη αύξηση της ατομικής ευθύνης, την επιβάρυνση του ίδιου του λαού με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους για σύγχρονες υπηρεσίες υγείας. Ολοένα βαθύτερα θα αναγκάζονται οι ασθενείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να ξεπεράσουν τις τεράστιες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία και με την εφαρμογή του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας υποχρηματοδοτείται και απαξιώνεται, οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας κάνουν χρυσές δουλειές, συμπράττοντας με το υποβαθμισμένο δημόσιο και αντλώντας πελατεία εκμεταλλευόμενοι τις χρόνιες ελλείψεις του.

Απορρίπτουμε τα σχέδια για την κρατική υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας. Απορρίπτουμε τις συγχωνεύσεις και την υποβάθμιση νοσοκομείων. Διεκδικούμε αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία και πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Διεκδικούμε την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα και άλλες θεραπείες. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα λειτουργεί με κριτήριο την καθολική ικανοποίηση των αναγκών, αξιοποιώντας πλήρως τις εξελίξεις της επιστήμης προς όφελος των ασθενών".

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και των ΚΥ Σητείας, Ιεράπετρας και Νεάπολης "Διαλυνάκειο" επισημαίνουν:

"Μετά από 3  1/2 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας και  λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιεί ξανά την περίπτωση των Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου και τον "αόρατο" χάρτη υγείας σε μια έξαρση λαϊκισμού για να προσπαθήσει να παραπλανήσει  την κοινωνία ότι παράγει έργο στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Η κουβέντα εύκολη και πιασάρικη, ειδικά για πολιτικάντες  που έχουν μάθει να μιλούν χωρίς στοιχεία: ο Νομός Λασιθίου έχει 4 νοσοκομεία, πράγμα αδιανόητο για ένα νομό με 75.000 περίπου πληθυσμό, οπότε η καλή κυβέρνηση δεν θα τα κλείσει, αλλά θα αλλάξει τον προσανατολισμό τους και θα τα αναβαθμίσει, δηλαδή σε απλά Ελληνικά θα τα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο και θα τα φτάσει ένα βήμα πριν το κλείσιμο.

Τα ίδια τα έχουμε ξανακούσει και από άλλους παρόμοιους πολιτικάντες εδώ και δώδεκα χρόνια, όπως από τον πρώην υπουργό υγείας Ανδρ. Λοβέρδο που είχε πει ότι αν δεν ήταν στη μέση πολιτικός παράγοντας του νομού, θα είχε θερίσει τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου.

Τότε, πριν δέκα χρόνια συνένωσαν τα Νοσοκομεία του ν. Λασιθίου σε ένα ΝΠΔΔ για εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού. Τότε εμείς οι "καλοπερασάκηδες" εργαζόμενοι λέγαμε ότι όχι μόνο δεν θα γίνει εξοικονόμηση πόρων από τη συνένωση, αλλά η κατάσταση των Νοσοκομείων του νομού θα χειροτερέψει. Δυστυχώς δέκα χρόνια μετά η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο, αφού η κατάσταση στη δημόσια υγεία του νομού έχει χειροτερέψει κατά πολύ, ενώ δεν υπάρχει καμιά μελέτη ή εργασία που να εξετάζει αν έχει γίνει εξοικονόμηση πόρων από τη συγχώνευση αυτή. Δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε κάποια ουσιαστική βελτίωση στην κατάσταση ενώ δεν κατάργησε τη συνένωση των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, όπως είχε υποσχεθεί και όπως έκανε στο νομό Ηρακλείου.

Σε γενικές γραμμές αυτός είναι ο τρόπος που έχει επιλεγεί για τη σταδιακή διάλυση της δημόσια υγείας προς όφελος της ιδιωτικής. Συνεχείς αλλαγές και συγχωνεύσεις που ποτέ δεν εξετάζονται από πριν αναλυτικά και ποτέ δεν αξιολογούνται μετά την εφαρμογή τους για το αν πέτυχαν ή απέτυχαν τους όποιους στόχους.

Αυτή η πλήρως αντεπιστημονική και μπακαλίστικη λογική συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένο και σαφή στόχο να αποδυναμώσει πλήρως τα δημόσια Νοσοκομεία προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Οι όποιες αλλαγές έχει κάνει (πρόσφατο σχέδιο νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη)  και εξαγγέλλει η σημερινή κυβέρνηση για την υγεία και τα Νοσοκομεία δεν έχουν στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, αλλά έχουν στόχο να την υποβαθμίσουν για να βγουν κερδισμένες οι ιδιωτικές δομές υγείας.

Αυτά συμβαίνουν και στο νόμό Λασιθίου. Ήδη στην Ιεράπετρα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το άνοιγμα ενός ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου από ιδιωτική εταιρία. Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου λόγω έλλειψης ακτινολόγων δεν γίνονται προγραμματισμένες αξονικές τομογραφίες, ούτε υπέρηχοι, ούτε μαστογραφίες, ενώ στις  μισές εφημερίες του μήνα δεν εφημερεύει ακτινολόγος, ενώ την ίδια στιγμή στον Άγιο Νικόλαο συνεχώς διευρύνεται   ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας. 

Τα ίδια συμβαίνουν και στο θέμα των χειρουργείων. Η κυβέρνηση είχε απαγορέψει για δύο περίπου  χρόνια λόγω covid και υποστελέχωσης να γίνονται τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία με αποτέλεσμα να στέλνει με αυτό τον τρόπο τους πολίτες που χρειαζόταν χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία του Ηρακλείου, όπου γινόταν κανονικά τακτικά χειρουργεία. Ο κ. Πλεύρης που αναφέρθηκε στους αριθμούς των χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, με τις επιλογές του θα αφήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα το Νοσοκομείο Ιεράπετρας  με μία και μόνη αναισθησιολόγο  και με έναν ορθοπεδικό. Το νοσοκομείο Σητείας διαθέτει μόνο έναν ακτινολόγο και δύο αναισθησιολόγους, πολλές φορές εξυπηρετεί και τα νησιά Κάσο και Κάρπαθο, ενώ το οδικό δίκτυο προς Σητεία είναι  απαρχαιωμένο και δύσκολο. Το νοσοκομείο Νεάπολης δεν έχει ακτινολόγο, έχει μια παθολόγο και οι γενικοί ιατροί του καλύπτουν πολλές εφημερίες στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, όπου υπάρχουν μεγάλα κενά.

Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού οφείλεται σαφώς στην πολιτική που έχουν ακολουθήσει και ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας και στους λειτουργούς υγείας την τελευταία δεκαετία με υποχρηματοδότηση δομών, μειώσεις μισθών, υπερφορολόγηση και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να προκηρύσσονται συνεχώς θέσεις μόνιμων ιατρών και να μένουν κενές, γιατί οι νέοι ιατροί επιλέγουν είτε να ιδιωτεύουν είτε να βγαίνουν στο εξωτερικό.

Χωρίς να αλλάξει αυτή η πολιτική είναι δεδομένο ότι νέοι ιατροί και υπόλοιποι επιστήμονες δεν θα έρχονται στα Νοσοκομεία της επαρχίας.  Γι΄αυτό ζητούμε να υπάρξει γενναία αύξηση μισθών (όχι η απειροελάχιστη αύξηση που δόθηκε  στους ιατρούς  με το πρόσφατο νομοσχέδιο), μείωση της φορολογίας των εφημεριών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας, έτσι ώστε να σταματήσει η εκροή νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό και προς το ιδιωτικό σύστημα, και έτσι ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν επιτέλους σωστά όλα τα Νοσοκομεία και ειδικά της Περιφέρειας.

Η τοπική κοινωνία του Λασιθίου θα  πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς τα παραπάνω (αύξηση μισθών, μείωση φορολογίας εφημεριών, βελτίωση συνθηκών εργασίας και σημαντική αύξηση των προσλήψεων) και χωρίς μεγάλη  αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα έτσι ώστε να προσεγγιστεί ο  μέσος όρος δημόσιων δαπανών των χωρών της ΕΕ, οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στο νομό Λασιθίου δεν πρόκειται να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν.

Με επιλογές  εμμονικών συγχωνεύσεων,  ξαναζεσταμένων χαρτών υγείας και προσπάθεια φορτώματος των δαπανών από το κράτος στον ΕΟΠΥΥ, η κατάσταση στα δημόσια Νοσοκομεία του νομού θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο και οι χαμένοι θα είναι οι Αγιονικολιώτες, οι Ιεραπετρίτες, οι Σητειακοί, οι Νεαπολίτες και οι Λασιθιώτες, που ενώ πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θα είναι υποχρεωμένοι να ξαναπληρώνουν για  υπηρεσίες υγείας, είτε στα ημιδημόσια πλέον νοσοκομεία είτε στις ιδιωτικές μονάδες και κλινικές.

Επίσης από τους άνετα δημοσιολογούντες για το θέμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η δημογραφική κατανομή του πληθυσμού στο νομό Λασιθίου, που είναι εντελώς διαφορετική από άλλους νομούς, όπως το νομό Ρεθύμνου. Στην πόλη του Ρεθύμνου κατοικεί ο μισός πληθυσμός του νομού. Αντίθετα, στο νομό Λασιθίου έχουμε τρεις πόλεις και τρεις δήμους με σχεδόν ίσο αριθμό πληθυσμού και μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, και μάλιστα 3 τουριστικούς δήμους με υπερδιπλασιασμό του πληθυσμού την τουριστική περίοδο.  Ακόμη, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι  στο νοσοκομείο Νεάπολης έχει προγραμματιστεί να προστεθεί Κέντρο Αποκατάστασης, το μοναδικό δημόσιο κέντρο στην Κρήτη.

Κλείνοντας καλούμε τους πολίτες του νομού Λασιθίου και τους φορείς που τους εκπροσωπούν να εκφράσουν δημόσια την αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης για "μετεξέλιξη και συγχώνευση"  των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου και να σταθούν στο πλευρό μας για υπεράσπιση των νοσοκομείων και της παροχής ποιοτικών δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ