ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

Ανακάλυψε χαμένο οικοσύστημα 280 εκ. ετών ενώ έκανε πεζοπορία

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν απολιθωμένα ίχνη από ερπετά, αμφίβια, έντομα και αρθρόποδα.

ανακαλυψη

Μια γυναίκα που έκανε πεζοπορία στις ιταλικές Άλπεις ανακάλυψε ένα θραύσμα ενός οικοσυστήματος 280 εκατομμυρίων ετών, με ίχνη, φυτικά απολιθώματα και ακόμη και αποτυπώματα σταγόνων βροχής, σύμφωνα με ερευνητές.

Η Κλόντια Στέφενσεν περπατούσε πίσω από τον σύζυγό της στο Valtellina Orobie Mountains Park στη Λομβαρδία το 2023 όταν πάτησε έναν βράχο που έμοιαζε με πλάκα από τσιμέντο.

«Στη συνέχεια παρατήρησα αυτά τα περίεργα κυκλικά σχέδια με κυματιστές γραμμές», είπε στον Guardian. «Έριξα μια πιο προσεκτική ματιά και συνειδητοποίησα ότι ήταν πατημασιές» πρόσθεσε.

Επιστήμονες ανέλυσαν τον βράχο και διαπίστωσαν ότι τα ίχνη ανήκουν σε ένα προϊστορικό ερπετό. Στη συνέχεια, οι ειδικοί επισκέφτηκαν την τοποθεσία πολλές φορές και βρήκαν στοιχεία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος που χρονολογείται από την Πέρμια περίοδο (299 εκατομμύρια έως 252 εκατομμύρια χρόνια πριν). Η συγκεκριμένη περίοδος χαρακτηρίστηκε από ένα ταχέως θερμαινόμενο κλίμα και κορυφώθηκε με ένα γεγονός εξαφάνισης γνωστό ως “Great Dying”, το οποίο εξάλειψε το 90% των ειδών της Γης.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν απολιθωμένα ίχνη από ερπετά, αμφίβια, έντομα και αρθρόποδα. Δίπλα σε αυτά τα ίχνη, οι ερευνητές εντόπισαν αρχαία ίχνη σπόρων, φύλλων και μίσχων, καθώς και αποτυπώματα από σταγόνες της βροχής και των κυμάτων μιας προϊστορικής λίμνης. Τα στοιχεία αυτού του αρχαίου οικοσυστήματος βρέθηκαν σε ύψος έως και 3.000 μέτρα και κάτω στον πυθμένα των κοιλάδων, όπου οι κατολισθήσεις έχουν εναποθέσει πετρώματα που φέρουν απολιθώματα.

Γυναίκα ανακάλυψε ένα χαμένο οικοσύστημα 280 εκατομμυρίων ετών ενώ έκανε πεζοπορία στις ιταλικές Άλπεις

Το οικοσύστημα, το οποίο είναι «παγιδευμένο» σε λεπτόκοκκο ψαμμίτη, έχει διατηρηθεί χάρη στην εγγύτητά του με το νερό. «Τα ίχνη έγιναν όταν αυτοί οι ψαμμίτες και οι σχιστόλιθοι ήταν ακόμα άμμος και λάσπη εμποτισμένη με νερό στις όχθες των ποταμών και των λιμνών, τα οποία, ανάλογα με τις εποχές, στέγνωναν», δήλωσε ο Ωσόνιο Ρόντσι, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Παβίας στην Ιταλία, ο οποίος εξέτασε τα απολιθώματα.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα αποτυπώματα προέρχονται από τουλάχιστον πέντε διαφορετικά είδη ζώων, μερικά από τα οποία μπορεί να είχαν μήκος από 2 έως 3 μέτρα. Εκείνη την εποχή, οι δεινόσαυροι δεν υπήρχαν ακόμη, αλλά τα ζώα που άφησαν τα μεγαλύτερα ίχνη που βρέθηκαν εδώ, πρέπει να ήταν μεγάλου μεγέθους», δήλωσε ο Κριστιάνο Νταλ Σάσο, παλαιοντολόγος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Μιλάνου.

Πολλά από τα προϊστορικά αποτυπώματα που αποκαλύφθηκαν θα είχαν παραμείνει κρυμμένα αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, η οποία μειώνει ραγδαία την κάλυψη του πάγου και του χιονιού στις Άλπεις.

«Αυτά τα απολιθώματα ανήκουν σε μια μακρινή γεωλογική περίοδο η οποία χαρακτηρίστηκε από υπερθέρμανση του πλανήτη εντελώς παρόμοια με αυτή που βιώνουμε σήμερα. Το παρελθόν έχει να μας διδάξει πολλά για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας σήμερα» κατέληξαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Live Science

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση