ΚΡΗΤΗ
Συνεχίζονται οι δράσεις για τη βία κατά των γυναικών στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου
Αναλυτικά οι σημερινές δράσεις
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας συμμετέχει σε σειρά δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης και άλλους τοπικούς φορείς.
Όπως ανακοινώθηκε:
"Σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου/Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής-Καινοτόμων Δράσεων-Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των Φύλων και το Τμήμα ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η. 2ης Κοινότητας στον Κατσαμπά διοργάνωσε συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία την περασμένη Παρασκευή.
Παράλληλα, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου ενημέρωσαν το κοινό και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, συμμετέχοντας στις δράσεις της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης, έξω από το κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο των «16ήμερων Δράσεων για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών»
- σε Σταθμό Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σήμερα το πρωί, μαζί και με άλλους τοπικούς φορείς του Ηρακλείου.
Στην Μουσικό-χορευτική και θεατρική εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την πρόληψη της έμφυλης βίας, στις 6 το απόγευμα όπως έχουν ανακοινωθεί
Η συνεργασία και η Δικτύωσή μας είναι διαρκής, συνεχής με τοπικούς φορείς και άλλους όπως με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) που, στο χώρο του Συμβουλευτικού Κέντρου σταθερά κάθε εξάμηνο πραγματοποιούμε ενημερώσεις στις φοιτήτριες/ές του Τμήματος Κοινωνικής".Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται:
"Όσο το κοινωνικό πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών επιμένει, απαιτείται η συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας και η Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί το χρονικό ορόσημο για συλλογικές δράσεις και ενέργειες με σκοπό την προστασία, τον σεβασμό και την κατοχύρωση των έννομων δικαιωμάτων και ελευθεριών των γυναικών.
Στην Ελλάδα, μάλιστα τελευταία βλέπουμε την ένταση του φαινομένου και με γυναικοκτονίες που διαπράττονται ακόμα και στο δημόσιο χώρο, καθιστώντας ακόμα πιο ορατό πια το πρόβλημα. Η έμφυλη βία διαχρονικά ασκείται ακόμα και μέχρι τη σοβαρή πρόκληση βλάβης ή/και στην πιο ακραία μορφή της, την αφαίρεση δηλ. της ζωής. Μετράμε δεκατρείς γυναικοκτονίες μέχρι σήμερα μόνο για το έτος 2024.
Για την αποτελεσματική εξάλειψη αυτής της βίας σε όλες τις μορφές της απαιτείται συνεργασία και κινητοποίηση όλων, πολιτών και φορέων, όσο και τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία είναι διαρκώς ενεργά και επικαιροποιούνται ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη του φαινομένου, μεταξύ των οποίων είναι η χορήγηση “Κομβίου Πανικού” (Panic Button), η παροχή έκτακτων καταλυμάτων, η επικαιροποίηση των ανάλογων νόμων κα.
Καίριο και διαρκή ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαδραματίζει η λειτουργία των υποστηρικτικών δομών του Πανελλαδικού Δικτύου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το οποίο αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 .
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου ανήκει στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027».
Οι υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ, καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:- Ενημέρωση και Εξειδικευμένη πληροφόρηση
- Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
- Εργασιακή συμβουλευτική
- Νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τις σχετικές διαδικασίες για επιμέλεια - διατροφή ανηλίκων - έκδοση διαζυγίου καθώς και για την υποβολή μήνυσης και ασφαλιστικών μέτρων, κ.ά.
- Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.
- Χορήγηση και εγκατάσταση της εφαρμογής “Κομβίον Πανικού” (Panic Button) σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καμία πρότερη νομική διαδικασία, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, καθ΄ όλη την διάρκεια της παροχής της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Δέχεται γυναίκες που: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:
- ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία
- βιασμό ή απόπειρα βιασμού
- σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.
Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking)".