Πρόγραμμα Δια βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης στη Μουσειοπαιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το πρόγραμμα αφορά την εκπαιδευτική αξιοποίηση μουσειακών αντικειμένων στο σχεδιασμό και οργάνωση δια βίου μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για μαθητές/ τριες, οικογένειες, παιδιά, ενήλικες, ειδικές κατηγορίες κοινού, με την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και της αυθόρμητης μάθησης, και πρακτικές εφαρμογές.

Tο Μουσείο της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει Πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και δια ζώσης στη μουσειακή μάθηση και εμπειρία. Πρόκειται για μια μουσειοπαιδαγωγική ‘επί χάρτου’, βασισμένη στη βιωματική προσέγγιση, με θέμα το ταξίδι, τις διαδρομές, τις μετακινήσεις και τη μετανάστευση, και με ‘αντικείμενο’ χάρτες ονείρων, όπως τη Χάρτα του Ρήγα ή τον Πίνακα του Άνθιμου Γαζή, αλλά και τους σύγχρονους χάρτες της μετανάστευσης και των πληθυσμιακών μετακινήσεων.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια πολυεπίπεδη ανάγνωση τόπων και ου-τόπων, χαρτογράφησης ενός γεωγραφικού ή ιστορικού χώρου, αλλά και χαρτογράφησης του οράματος /ονείρου των δημιουργών τους, των συναισθημάτων και οραμάτων μας, μιας ‘ουτοπικής’ γεωγραφίας, των συνόρων και ασύνορων κόσμων μας, των ιστορικών τραυμάτων, των ταυτοτήτων και του πολυπολιτισμικού γεγονότος, της ελευθερίας της σκέψης και της πολυσημίας των εικόνων, της θάλασσας και του κεφαλαιώδους ρόλου της στη ζωή των ανθρώπων, των λαών και της ιστορίας τους, παράλληλα με την εικαστική και μουσικοπαιδαγωγική τους πλαισίωση (ζωγραφική και μουσική έκφραση συναισθημάτων, επιθυμιών, εντυπώσεων, με αφορμή τους ‘χάρτες ονείρων’ και με εργαλεία τα αντικείμενα του Μουσείου και της Συλλογής Ελένης Γλύκατζη- Αρβελέρ), με τη χρήση παράλληλων κείμενων και την υποστήριξη των νέων τεχνολογιών.

Ουσιαστικά, το πρόγραμμα αφορά την εκπαιδευτική αξιοποίηση μουσειακών αντικειμένων στο σχεδιασμό και οργάνωση δια βίου μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων για μαθητές/ τριες, οικογένειες, παιδιά, ενήλικες, ειδικές κατηγορίες κοινού, με την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και της αυθόρμητης μάθησης, και πρακτικές εφαρμογές.

Το πρόγραμμα διαρκεί 130 ώρες, ξεκινά στις 14 Οκτωβρίου και απευθύνεται σε όσους/ες επιθυμούν να αποκτήσουν εμπειρία και γνώση στο σχεδιασμό καινοτόμων δράσεων στο χώρο της μουσειακής εκπαίδευσης και μάθησης. Τα μαθήματα γίνονται από καθηγητές, ερευνητές, μουσειοπαιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς – εμψυχωτές και εξειδικευμένο προσωπικό. Θα διεξάγονται Παρασκευή απόγευμα και Σαββατοκύριακο και στους / στις συμμετέχοντες/ ουσες θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες του Προγράμματος ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα

http://www.thranio.org/πρόγραμ...

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2831077052 ή στο [email protected]

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ