ΚΡΗΤΗ
Πολύτιμα συμπεράσματα στο σεμινάριο για φυσικοθεραπευτές του «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων»
Στη διάρκεια του σεμιναρίου επισημάνθηκε ότι ο ένας στους δύο Έλληνες φυσιοθεραπευτές συμφωνεί απόλυτα ότι ο ρόλος του είναι σημαντικός στον εντοπισμό σημείων ενδοοικογενειακής βίας
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο κατάρτισης φυσικοθεραπευτών/τριών και άλλων επαγγελματιών υγείας για την ενδοοικογενειακή βία, που διοργάνωσε στα γραφεία του ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου OPEP-DV, που εστιάζει στην ανίχνευση σημαδιών ενδοοικογενειακής/ενδοσυντροφικής βίας κατά την εξέταση των ασθενών τους.
Στη διάρκεια του σεμιναρίου επισημάνθηκε ότι ο ένας στους δύο Έλληνες φυσιοθεραπευτές συμφωνεί απόλυτα ότι ο ρόλος του είναι σημαντικός στον εντοπισμό σημείων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ το 37,5% δεν αισθάνεται σίγουρο ότι ξέρει πώς να κάνει παραπομπές για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2023 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου OPEP-DV.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε επίσης σε Κύπρο, Ισπανία και Εσθονία, μόνο το 30% των φυσιοθεραπευτών στην Ελλάδα ανέφερε περιστατικό ύποπτο για κακοποίηση, ενώ το 57% των φυσιοθεραπευτών στην Ελλάδα, το 52,9% στην Κύπρο, το 50% στην Εσθονία και το 48% στην Ισπανία ανέφεραν ότι υποψιάζονταν κακοποίηση τουλάχιστον ενός από τους ασθενείς τους.
Όλοι οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα, το 82,4% από την Κύπρο, το 84,9% από την Εσθονία και το 96% από την Ισπανία μάλλον συμφωνούν, συμφωνούν και συμφωνούν απόλυτα ότι η εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να ενσωματωθεί σε προγράμματα κατάρτισης για φυσιοθεραπευτές.
Συμπερασματικά προέκυψε ότι οι φυσιοθεραπευτές έχουν το γνωστικό υπόβαθρο να αναγνωρίζουν σημάδια βίας, αλλά η απουσία σαφούς πλαισίου για το πώς μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα-θύμα βίας, όπως και πλαισίου προστασίας για τους ίδιους, ενδεχομένως τους αποθαρρύνει να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό. Πολλοί επαγγελματίες υγείας έχουν έρθει σε επαφή με θύματα κακοποίησης, είτε υπήρξαν παρατηρητές κακοποιητικής συμπεριφοράς από συγγενικά πρόσωπα σε ασθενή. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς δεν γνώριζαν πώς θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουν. Άλλοι, παρακολουθώντας το σεμινάριο, ανέφεραν ότι είχαν έρθει αντιμέτωποι με περιστατικά χωρίς να το αντιληφθούν αρχικά.
Επισημάνθηκε, παράλληλα, η ανάγκη για ενίσχυση της διυπηρεσιακής συνεργασίας μεταξύ των Φορέων υγείας και Δημόσιων Υπηρεσιών και Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, με στόχο την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Στο Έργο και στο σεμινάριο συνέδραμαν εθελοντικά οι φυσιοθεραπευτές Άννα Μπαντουβάκη και Στέφανος Πατεράκης, ενώ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ηρακλείου–Λασιθίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Επαμεινώνδας Χαρωνίτης, μέλη του Τμήματος, σπουδαστές Σχολών Φυσικοθεραπείας και τα στελέχη του Συνδέσμου Νικόλας Σπετσίδης, Ελένη Γερακάκη και Ειρήνη Παλιοκώστα.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο