Πολύ λιγότερες πυρκαγιές παρά...το κάψιμο των κλαδιών!

Στη σημερινή σύσκεψη θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών της νέας αντιπυρικής περιόδου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον αριθμό των πυρκαγιών που έχουν σημειωθεί στο ν. Ηρακλείου σε σχέση με την προηγούμενη διετία καθώς το πρώτο τρίμηνο φέτος έχουν καταγραφεί 30 πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν 53 στρέμματα γης.

«Αυτό που παρατηρώ εγώ σχέση με πέρυσι» ανέφερε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του ν. Ηρακλείου Μανόλης Δαμουλάκης με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2017, «έχουν καταγραφεί οι μισές πυρκαγιές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, και μιλάμε για ένα τρίμηνο κατά το οποίο οι πολίτες, κυρίως γεωργοί, δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο με το κάψιμο κλαδιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο τελευταίες χρονιές είναι από τις καλύτερες από το 1998 που το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. «Το 2016 είχαμε 304 πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν 1076 στρέμματα γης, ωστόσο το 2015 ήταν μια ιδανική χρονιά, ειδικά για τον ν. Ηρακλείου αφού εκδηλώθηκαν 180 πυρκαγιές που έκαψαν 450 στρέμματα». 

Και ενώ σημερινή σύσκεψη θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών της νέας αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί 31 Μαΐου, ο κ. Δαμουλάκης επισημαίνει ως βασικό προληπτικό μέτρο τη χρήση περιπολικών οχημάτων καθημερινά, κυρίως 8π.μ.-10μ.μ. από όλα τα κλιμάκια του ν. Ηρακλείου. Συνδράμουν όμως και άλλες υπηρεσίες όπως η Δασική, η Ελληνική Αστυνομία με τις Μονάδες Υπαίθρου, όλες οι βαθμίδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Φυσικά υπάρχουν επιλεκτικά κάποια σημεία πανοραμικά και εκεί οι εθελοντές μας βοηθούν, ειδικά όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες ώστε αν εκδηλωθεί μια πυρκαγιά να ενημερώσουν άμεσα τα συντονιστικό μας κέντρο 199 για να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις πυρόσβεσης. 

«Για μας» συνεχίζει ο κ. Δαμουλάκης «η αντιπυρική προστασία δεν σταματά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου γιατί καθώς έχει αλλάξει το κλίμα, έχουμε υπαίθριες πυρκαγιές όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έξαρση του φαινομένου έχουμε ωστόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως Ιούνιο με Σεπτέμβριο που έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες και τα μελτέμια. Πάντα στόχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι η πρόληψη και αυτό το επιδιώκουμε μέσα από τη συνεχή ενημέρωση, συνεργαζόμαστε και με την Εκκλησία και τους εκπαιδευτικούς φορείς για να γνωρίζει ο κόσμος τι πρέπει να κάνει ή να αποφεύγει ώστε να μην προκαλέσει από αμέλεια μια πυρκαγιά».

Δεν είναι όμως μόνο η απώλεια βλάστησης αλλά και η απώλεια φυτικού κεφαλαίου που αφορά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ελαιοφυτείες κλπ. «Να σταματήσουμε να βλέπουμε εικόνες φαλακρών βουνών, έτσι όπως έχουν μετατραπεί οι ορεινοί όγκοι του νησιού ή και χαμηλότερα όπου υπάρχει και η υπερβόσκηση» κατέληξε.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ