ΥΓΕΙΑ
Οι γυναικολογικές λοιμώξεις του καλοκαιριού - Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες λοιμώξεις του καλοκαιριού;
Όσο κανείς αγαπά τη θάλασσα ή την πισίνα και την κολύμβηση, τόσο θα πρέπει να προσέχει! Και ειδικά οι γυναίκες, την "πόρτα" των οποίων χτυπούν πιο συχνά οι λοιμώξεις του καλοκαιριού...
Για τις γυναικολογικές λοιμώξεις μιλούν στο Cretalive δύο επιστήμονες, δύο γιατροί του "Κνωσός Διάγνωσις". Ο MD, MSc Χειρούργος Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, κ. Χρήστος Ψυχαράκης και ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος κ. Εμμανουήλ Λουλάκης.
Όπως τονίζει ο κ. Ψυχαράκης:
"Το καλοκαίρι είναι, ίσως, η ωραιότερη εποχή του χρόνου και πιθανότατα η εποχή με τις περισσότερες γυναικολογικές λοιμώξεις. Λοιμώξεις όχι τόσο σοβαρές μπροστά στις ομορφιές του καλοκαιριού και της θάλασσας, αλλά αρκετά ενοχλητικές. Οι αιτίες που οι γυναικολογικές λοιμώξεις αυξάνονται το καλοκαίρι είναι η έντονη εφίδρωση, η αφυδάτωση και η κολύμβηση".Από τις πιο συχνές λοιμώξεις είναι η μυκητιασική κολπίτιδα. Το καλοκαίρι λόγω ζέστης και υγρασίας δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης μυκήτων (candida albicans) λόγω αλλαγής του κολπικού Ph. Έτσι έχουμε έντονα συμπτώματα (καύσος, πολλά κολπικά υγρά, φαγούρα, πόνο στην επαφή, ερυθρότητα έσω και έξω γεννητικών οργάνων κ.ά.). Κατόπιν εντολής ιατρού δίνονται τοπικές και από τον στόματος θεραπείες. Προληπτικά συνιστάται η αλλαγή του βρεγμένου μαγιό με στεγνό.
Ακολουθούν οι βακτηριακές κολπίτιδες που οφείλονται σε διάφορους μικροοργανισμούς με συχνότερο την Gardnerella vaginalis, ένα αναερόβιο βακτήριο που ενοχοποιείται για το 95% των περιπτώσεων. Σε συμπτωματικές περιπτώσεις το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό και γκριζόλευκο με δυσάρεστη οσμή ψαριού. Αποτελεί κύρια αιτία κολπικής υπερέκκρισης ή κακοσμίας και μπορεί να είναι είτε περιοδική είτε να διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα".
Και συνεχίζει:
"Η τριχομοναδική κολπίτιδα οφείλεται σε ένα αναερόβιο πρωτόζωο, την τριχομονάδα, το οποίο ευρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να δίνει συμπτώματα κολπίτιδας. Χαρακτηρίζεται από μια δύσοσμη λευκοκίτρινη κολπική έκκριση, συχνά αφρώδη, που συνοδεύεται από ερυθρότητα και ερεθισμό του αιδοίου. Είναι συνήθης στην αναπαραγωγική ηλικία. Θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνουν και οι σεξουαλικοί σύντροφοι, ενώ παράλληλα θα πρέπει να συστήνεται αποχή από τις σεξουαλικές επαφές μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Επιπρόσθετα το καλοκαίρι λόγω των ελεύθερων και συχνότερων σεξουαλικών επαφών αυξημένη είναι η συχνότητα και των ιογενών λοιμώξεων από έρπητας, HPV, ηπατίτιδα και HIV. Αυτές οι λοιμώξεις απαιτούν κλινική εξέταση, εργαστηριακή αξιολόγηση και αναλόγως θεραπεία. Επίσης, συχνές είναι το καλοκαίρι και οι λοιμώξεις από χλαμμύδια, μυκόπλασμα και ουρεόπλασμα, οι οποίες ανήκουν και αυτές στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες".
Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή των λοιμώξεων
- Μείνετε ενυδατωμένες: Πίνετε άφθονο νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένες και να αποτρέψετε την κολπική ξηρότητα.
- Χρησιμοποιήστε προστασία κατά τη διάρκεια του σεξ: Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να μειώσετε τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν κολπικές λοιμώξεις.
- Αποφύγετε τα στενά ρούχα: Τα στενά ρούχα μπορούν να παιδεύσουν την υγρασία και να προωθήσουν την ανάπτυξη βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Φορέστε αντ’ αυτού ρούχα με φαρδιά εφαρμογή.
- Φορέστε ρούχα που αναπνέουν: Επιλέξτε ελαφριά που αναπνέουν, από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, για να επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί και να αποτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας.
- Καλή υγιεινή: Διατηρείτε την περιοχή των γεννητικών οργάνων καθαρή και στεγνή και αποφύγετε τη χρήση αρωματικών προϊόντων που μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο.
- Αποφύγετε τις πλύσεις με κοινά σαπούνια: Οι πλύσεις μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο και να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.
- Αλλάξτε άμεσα τα βρεγμένα ρούχα: Αν ιδρώνετε πολύ ή κολυμπάτε, αλλάξτε τα βρεγμένα ρούχα το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων.
Διαφορετική αντιμετώπιση ανά περίπτωση
"Η αντιμετώπιση μιας λοίμωξης αυτής της φύσεως εξαρτάται πάντα από το είδος του μικροβίου και την ανθεκτικότητα του", επισήμανε στο Cretalive ο Ουρολόγος του "Κνωσός Διάγνωσις", κ. Μανώλης Λουλάκης.
Ο κ. Λουλάκης τονίζει ότι ανά περίπτωση είναι διαφορετική η διαχείριση των συμπτωμάτων και η αντιμετώπιση τους αλλά ο κανόνας σε γενικές γραμμές είναι λίγο πολύ ο ίδιος.
"Οι ουρολοιμώξεις του καλοκαιριού, λόγω της θάλασσας, είναι πιο συχνές. Η πρόληψη θα πρέπει να είναι άμεση: Αρχικά, απαιτείται πολλή ενυδάτωση της ασθενούς. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο λίτρα τη μέρα για να βοηθήσουμε τη ροή των ούρων. Επίσης, δεν ουρούμε στη θάλασσα, την πισίνα ή το τζακούζι. Δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τη σεξουαλική δραστηριότητα μέσα στη θάλασσα. Και βέβαια, πλένουμε τα μαγιό μας πολύ καλά, δεν τα ξεπλένουμε απλώς... Αλλά και οι πετσέτες της θάλασσας πρέπει να πλένονται πολύ συχνά", αναφέρει χαρακτηριστικά. Στα αξιοσημείωτα, κατά τον ίδιο, είναι το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να ξαπλώνουμε ποτέ στην άμμο.
Απαντώντας για τις ίδιες λοιμώξεις σε μικρές ηλικίες, ο κ Λουλάκης ανέφερε ότι οι κανόνες είναι κοινοί όπως και οι απαγορεύσεις για τη σεξουαλική συμπεριφορά μέσα στο νερό.
"Τα περισσότερα μικρόβια με κυστίτιδες ζουν στο έντερό μας. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η συχνουρία και ο πόνος στην ούρηση. Εάν όμως φτάσει ο πόνος ψηλά στα νεφρά κι έχουμε πυρετό ή αίμα και έντονη δυσοσμία στα ούρα, τότε αυτό σημαίνει πως η λοίμωξη έχει προχωρήσει πολύ και η θεραπεία είναι μονόδρομος".