ΚΡΗΤΗ

Η "διαδρομή" της πανώλης από τη Γαλλία στην Κρήτη - "Συναγερμός" στις αρχές

Οι ζώνες απαγόρευσης και το αυστηρό πρωτόκολλο που τέθηκε σε ισχύ

Η "διαδρομή" της πανώλης από τη Γαλλία στην Κρήτη - "Συναγερμός" στις αρχές

Αυτό που όλοι φοβόντουσαν έφτασε στην "πόρτα" τους. Κρούσματα πανώλης εντοπίστηκαν σε κοπάδια αιγοπροβάτων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, κινητοποιώντας τις κτηνιατρικές και υγειονομικές αρχές του τόπου, όπως έγραψε το Cretalive.

Η ανησυχία και η αγωνία όλων εύλογες, ενώ ενεργοποιήθηκε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το πρωτόκολλο διαχείρισης. Στο εξής, και για τις επόμενες ημέρες, τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία της κτηνιατρικής καραντίνας. 

Η εξέλιξη αυτή για τον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης χαρακτηρίζεται εφιαλτική, καθώς στο ενδεχόμενο εξάπλωσης της πανώλης, οι επιπτώσεις στον ήδη αποδεκατισμένο κλάδο θα είναι τρομακτικές!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cretalive, τα κρούσματα καταγράφηκαν στην Κρήτη από μολυσμένα αιγοπρόβατα που έφτασαν από τη Γαλλία, μέσω της Λάρισας, χωρίς να τηρηθεί η επιβεβλημένη διαδρομή ελέγχου.

"Η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της ήταν σε απόλυτη επιφυλακή. Μόλις εντοπίστηκαν τα κρούσματα, ελήφθησαν δείγματα και έγινε η σχετική εξέταση που δυστυχώς επιβεβαίωσε τους φόβους μας", τόνισε στο Cretalive, ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και απόλυτος γνώστης της κατάστασης, με μεγάλη εμπειρία, κ. Αλέκος Στεφανάκης.

Η χώρα μας ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα θανατώνεται το ζώο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας όπου εντοπίζεται το κρούσμα και η μονάδα μπαίνει σε καραντίνα αφού πρώτα  απολυμανθεί.

"Αυτό που τώρα  κάνουμε είναι να ορίσουμε ζώνη 3 χλμ από το σημείο όπου βρέθηκαν τα κρούσματα και άλλη μία ζώνη 10 χλμ όπου θα υπάρξει απαγόρευση των πάσης φύσεως μετακινήσεων. Και φυσικά, ορίζεται ρητά ότι συνεργείο θα προχωρήσει άμεσα στη θανάτωση και υγειονομική ταφή τους των μολυσμένων αιγοπροβάτων", πρόσθεσε με νόημα, με την ελπίδα να μην υπάρξει διασπορά...

Σε ισχύ έκτακτα υγειονομικά μέτρα

Να σημειωθεί πάντως ότι τα τελευταία 24ωρα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Να σημειωθεί ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου καλούν τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και όσους εμπλέκονται στις δραστηριότητες της αιγοπροβατοτροφίας να είναι σε αυξημένη επιφυλακή.

Επίσης, όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Αστερουσίων καλούνται να περιορίσουν τα ζώα τους και σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος να ενημερώσουν την κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων και επιπλέον των βοοειδών που συσταυλιζονται με αιγοπρόβατα. 

Θυμίζουμε ότι τα δύο θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε Εθιά και Παρανύμφους ενώ ήδη έχουν δεσμευτεί 350 ζώα στα ποιμνιοστάσια δύο κτηνοτρόφων.

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη, της Διεθύντριας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης και του πρώην προέδρου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Αλέκου Στεφανάκη.

Μάλιστα, στο Ηράκλειο έρχεται - με αφορμή τις καταιγιστικές εξελίξεις - ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ώστε να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και να αποτραπεί τυχόν διασπορά.

 

Δείτε επίσης:

Κρούσματα πανώλης εντόπισαν οι υγειονομικές αρχές και στην Κρήτη

Αρναουτάκης: "Θα κάνουμε ό,τι επιβάλλει το πρωτόκολλο!"

Σε κτηνιατρική καραντίνα τα Αστερούσια του δήμου Αρχανών!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Κρήτη και Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση