ΚΡΗΤΗ

Παρέμβαση από το ΣΥΡΙΖΑ Χανιών για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση του

No profile pic

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση:

''Τα εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια(ΓΠΣ) προσδιορίζουν το αναπτυξιακό προφίλ, τα οικιστικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος κάθε περιοχής, η χρήση τους δε είναι δεσμευτική από τις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης και αδειοδοτήσεων του Δημοσίου. Το υπό εξέλιξη ΓΠΣ του Δήμου Χανίων περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Χανίων, Ελ.Βενιζέλου, Θερίσου, Σούδας, Κεραμειών, καθώς και νέες μελέτες γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Κυδωνίας και Ακρωτηρίου.

Από το 2015, οπότε και ανακοινώθηκε το Α’ Στάδιο του ΓΠΣ και τα τέλη του 2016 οπότε και παραδόθηκε εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος το Β1 στάδιο από τους μελετητές, μέχρι και σήμερα, το ΓΠΣ βρίσκεται σε τροχιά αδικαιολόγητης καθυστέρησης. Ο ορισμός εκπροσώπων από τους αρμόδιους φορείς στις θεσμοθετημένες Επιτροπές Παρακολούθησης έγινε μόλις στις αρχές του 2020 και το έργο των Επιτροπών αυτών ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο 2021. Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ακόμη παραδοθεί τα πρακτικά των εισηγήσεων αυτών των Επιτροπών στο Δημοτικό Συμβούλιο και η διαδικασία έχει ουσιαστικά παγώσει. 

Εκκρεμεί δηλαδή πλήρως η ολοκλήρωση του Β2 σταδίου, με το οποίο και κατατίθεται η οριστικοποιημένη μελέτη για την τελική έγκριση του ΓΠΣ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

Θεωρητικά η συνολική προθεσμία παράτασης των συμβατικών διαδικασιών, δε μπορούσε να προχωρήσει πέρα από τον Μάρτιο του 2021. Αυτή τη στιγμή δηλαδή, βρισκόμαστε σε μια «άτυπη» παράταση υπό την ανοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με σημαντικές εκκρεμότητες.

Ειδικά μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης τον Ιούνιο 2018, η καθυστέρηση έχει εξαντλήσει κάθε τεχνική απαίτηση και κάθε λογική ανταπόκρισης και βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας το Υπουργείο δύναται να αφαιρέσει το δικαίωμα διαχείρισης της μελέτης του ΓΠΣ από τον Τοπικό Ο.Τ.Α., δηλαδή το Δήμο Χανίων.

Συνεπώς προκύπτουν βάσιμοι φόβοι ότι το σημαντικότατο αυτό γνωμοδοτικό εργαλείο για τον τόπο μας μπορεί να περάσει στον έλεγχο του Υπουργείου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ελέγχεται και να καθορίζεται η οριστικοποίηση του με τις προβλεπόμενες συμμετοχικές διαδικασίες. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής η διαβούλευση που έχει πραγματοποιηθεί, έχει εξασφαλίσει το σεβασμό στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας όπως αυτές έχουν καθοριστεί από την ίδια, αλλά και από τις τοπικές υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της ζύμωσης, είναι οι επεξεργασμένες εισηγήσεις των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΓΠΣ για τις χρήσεις γης στην Παλαιά Πόλη, στο Λόφο Καστέλι και ειδικότερα στην έκταση ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου, στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στα όρια προστασίας χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Αποστόλων, στις περιοχές Προστασίας Φυσικού Τοπίου, στη χωροθέτηση Βιοτεχνικών Ζωνών, στην πρόταση νέων οδικών αρτηριών που αποσυμφορίζουν την Π.Ε.Ο. Χανιά-Κίσσαμος και στη σύνδεση της Δ.Ε. Χανίων με τη Δ.Ε. Ακρωτηρίου, καθώς και στις Επεκτάσεις Οικισμών.

Κανείς δεν εγγυάται ότι αυτή η κατοχύρωση της διαύγειας, συνέπειας και ισορροπίας που εξασφαλίστηκε από τη διαδικασία της διαβούλευσης, σε συνδυασμό με μακροχρόνιους αγώνες της τοπικής κοινωνίας, θα γίνει σεβαστή στα επόμενα στάδια, όταν βλέπουμε τη διευθύνουσα υπηρεσία του Δήμου Χανίων να κωλυσιεργεί στην έκδοση των πρακτικών των εισηγήσεων, την πολιτική ηγεσία του Δήμου Χανίων να εμφανίζει χαρακτηριστική αναβλητικότητα και αδυναμία στη στήριξη των διαδικασιών, αλλά και τους Τοπικούς Φορείς όπως το ΤΕΕ/ΤΔΚ πρακτικά να αποστασιοποιούνται από τα κρίσιμα αυτά θέματα, παρά τις επίσημες αποφάσεις των Διοικητικών τους Οργάνων.

Εν ολίγοις, θα πρέπει κάποιος επιτέλους να απολογηθεί στην τοπική κοινωνία:

  • Για την πέρα από κάθε αιτιολόγηση καθυστέρηση, που θέτει όλες τις έως τώρα υλοποιημένες διαδικασίες του ΓΠΣ σε πιθανότητα ακύρωσης,
  • για την μη αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων του Δήμου Χανίων, για βασικές και κύριες ενέργειες, όπως είναι ο καθορισμός ενός ΓΠΣ, και κυρίως
  • για το πώς κινδυνεύει να χαθεί έτσι ανεύθυνα το δικαίωμα της στη συνδιαμόρφωση του πλέον σημαντικού χωροταξικού και αναπτυξιακού εργαλείου, όπως είναι το ΓΠΣ, που με την εφαρμογή του θα θέσει επιτέλους ένα τέλος σε πλήθος θεμάτων που ταλαιπωρούν τον τόπο, έως και τον απειλούν''. 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση