Πανώλη: «Δεν υπάρχει κρέας για τους γάμους»- «Γαμοπίλαφο δεν κάνεις με χοιρινό»

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

300 αρνιά και πάνω από 4 τόνοι κρέας χρειάζονται κατά μέσο όρο για έναν παραδοσιακό γάμο στην Κρήτη - Τι γίνεται με τους γάμους και τα πανηγύρια...

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, και όχι μόνο στην Κρήτη, μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κλείσουν τα σφαγεία εξαιτίας των κρουσμάτων πανώλης.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι στη Θεσσαλία και στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά από τις 31 Ιουλίου, οπότε και εντοπίστηκαν κρούσματα πανώλης και στην Κρήτη μπήκαμε και εμείς σε αυτή την κατηγορία με απόφαση του Υπουργείου αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά και όχι σε τοπικό επίπεδο» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Βασίλειος Μανουράς πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης (δείτε ΕΔΩ), ότι έχει ζητήσει 15.000 σταβλισμένα ζώα από το Ρέθυμνο να μεταφερθούν στην αγορά του Ηρακλείου για να καλύψουν τη ζήτηση σε αμνοερίφια για τους γάμους και τα πανηγύρια από τον Δεκαπενταύγουστο και έπειτα, η ανησυχία εξακολουθεί να είναι έκδηλη στις τάξεις των κτηνοτρόφων.

Σε «καταστροφή» αναφέρεται ο γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Λευτέρης Τριανταφυλλάκης λέγοντας πως «είναι όλοι τρελαμένοι γιατί είχαν κρατήσει τα αρνιά τους (τα οποία τα ταΐζουμε πέντε μήνες πριν) για τους γάμους. Προσωπικά έχω κλείσει πάνω από 10 γάμους, καθένας από τους οποίους χρειάζεται τουλάχιστον 3- 4 τόνους κρέας,  δηλαδή πάνω από 150-200 μεγάλα αρνιά».

Πολιτιστικοί σύλλογοι αλλά και ζευγάρια που έχουν προγραμματίσει ήδη τις εκδηλώσεις ή τον γάμο τους έχουν προπληρώσει κτηνοτρόφους ή έχουν δώσει επιταγές. Κάποιοι κτηνοτρόφοι επίσης έχουν λάβει χρήματα από κρεοπώλες για να τους κρατήσουν κρέας. Πλέον όλοι αυτοί βρίσκονται "στον αέρα", χωρίς να γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα ξακουστά Ανώγεια όπου, όπως λέει ο κ. Μανουράς, οι γάμοι είναι πληθωρικοί με πολύ κόσμο, γεγονός που ισχύει βέβαια για όλη την Κρήτη αλλά στα Ανώγεια και στο Μυλοπόταμο ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο γάμος είναι αναλόγως τους καλεσμένους. Εμείς στα Ανώγεια χρειαζόμαστε τουλάχιστον 300 αρνιά για κάθε γάμο των 2.500- 3.000 ατόμων. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει κρέας για γάμους και πανηγύρια. Γαμοπίλαφο και αντικρίστο με χοιρινό δεν κάνεις».

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος και καθησυχαστικός αφού τονίζει ότι όλα τα κρούσματα που έχουν ελεγχθεί προς το παρόν είναι αρνητικά και «εφόσον όλα πάνε καλά και ανοίξουν τα σφαγεία δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι πανελλαδικά, και στην Κρήτη, επιτρέπονται οι σφαγές σε χοιρινά, βοδινά, κουνέλια και κοτόπουλα αλλά απαγορεύονται σε αμνοερίφια (αίγες, πρόβατα, κατσίκες και αρνιά).

Ο κ. Τριανταφυλλάκης υποστηρίζει ότι «πρέπει να ανοίξουν κάποια σφαγεία με συγκεκριμένες προδιαγραφές και να βρίσκονται και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εκεί να επιβλέπουν την κατάσταση για να μην ξεφύγει. Μπορούν να το ελέγξουν αν θέλουν».

xartis krousmaton
Ο χάρτης με την α' και τη β' ζώνη των 3 και 10 χλμ. όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα

 

 

 

Δείτε επίσης:

Πανώλη στην Κρήτη: Κλειστά τα σφαγεία μέχρι 11 Αυγούστου - Τέλος τα αμνοερίφια

Πανώλη στην Κρήτη: Σε καραντίνα για δύο μήνες -Τι γίνεται με το γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα- video

Πανώλη στην Κρήτη: Ξεκίνησε η θανάτωση των ζώων

Η "διαδρομή" της πανώλης από τη Γαλλία στην Κρήτη - "Συναγερμός" στις αρχές

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Κρήτη και Ηράκλειο

κεντρική φωτογραφία: via pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ