ΚΡΗΤΗ
"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός": Εκδηλώσεις και στο Ηράκλειο
Στις 10 και 11 Αυγούστου η θεατρική παράσταση "Ξένος, Σμύρνη - Μόρια (100 χρόνια εξέλιξης)" στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας
Συνεχίζεται και στην Κρήτη το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού με γενικό τίτλο "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών- performance, μουσικού θεάτρου και παραστάσεων/ δράσεων για παιδιά και εφήβους. Πρόκειται για 70 παραγωγές σε 66 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία 12 ελληνικών περιφερειών.
Οι εκδηλώσεις του προγράμματος συνεχίζονται στην Κρήτη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες έχει ως εξής:
— Κοινός τόπος – Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν
7 & 8 Αυγούστου • Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
|Θέατρο
Πώς μοιάζουνε οι άνθρωποι! Άμα τους αφήνουμε ελεύθερους αμέσως ενώνονται, αγαπιούνται.
Γλώσσα. Μια γέφυρα που φτάνει στην καρδιά του συνομιλητή και δημιουργεί δεσμό και δέσμευση μαζί… Ε, και το φαΐ! Τρεις γενιές. Μικρασιάτες και Τουρκοκρητικοί συναντιούνται σε έναν κοινό τόπο, το τραπέζι. Μαγειρεύουν. Νοσταλγούν.
Νοσταλγία είναι πράμα παλιό που θυμάσαι. Ιστορία είναι πράμα παλιό που δε θυμάσαι. Με βγάλανε οι γονείς Οζλέμ, θα πει «νοσταλγία», για την πατρίδα που νοσταλγούν και Πελαγία για το πέλαγο που μας ενώνει…
Τι είναι πρόσφυγας; Ταυτότητα; Πατρίδα; Ποιος ο κοινός τόπος; Μες στην πολυπλοκότητα πολιτικών αποφάσεων μπορούν να ακουστούν τέτοιοι ψίθυροι;
Ένα έργο βασισμένο στις μνήμες μας και στις αφηγήσεις που κατέγραψε η Μαρία Τσιριμονάκη στο βιβλίο της Αυτοί που έφυγαν, αυτοί που ήρθαν.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία, διασκευή κειμένων: Κατερίνα Δαμβόγλου (Fly Theatre)
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιχαήλ
Σκηνικά, κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Σχεδιασμός ήχου και φωτισμού: Ρόμπιν Μπηρ (Fly Theatre)
Επί σκηνής: Κατερίνα Δαμβόγλου, Αλέξανδρος Μιχαήλ, Πελαγία Οζλέμ Τσέγκα
ΑΜΚΕ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΑΜΒΟΓΛΟΥ
— Limen – Μια μουσική performance για τη μνήμη του μέλλοντος
7 & 8 Αυγούστου • Θαλάσσιο Φρούριο Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου (Κούλες)
|Θέατρο
Η Μικρασιατική Καταστροφή και οι πληθυσμιακές ανταλλαγές που την ακολούθησαν οδήγησαν σε μια πολιτισμική ώσμωση που άλλαξε τη ζωή και την ιστορία των κατοίκων της Κρήτης.
Η παράσταση αφορμάται από εικόνες άφιξης και υποδοχής, αποχωρισμού και εγκατάλειψης σε αυτό το κομβικό σημείο ενός λιμανιού. Τα λιμάνια, σημεία μεταιχμιακά για ανθρώπους σε αναζήτηση καταφυγίου, ορμητηρίου, διαφυγής, ταυτότητας, πατρίδας.
Πρόσφυγες του τότε και πρόσφυγες του τώρα, απόγονοι προσφύγων και ντόπιοι που τους υποδέχτηκαν, έγγραφα, δημοσιεύσεις, λογοτεχνικά αποσπάσματα, ποιήματα, τραγούδια, μαρτυρίες έρχονται στο φως για να αφηγηθούν στους θεατές μια ιστορία που εμπλέκει λαούς και πολιτισμούς μέχρι σήμερα. Ένας σύγχρονος Χορός ανθρώπων επί σκηνής «παγιδεύεται» ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα σε μια πορεία εξερεύνησης που ακολουθεί τα ίχνη της κοινής αεικίνητης ανθρώπινης εμπειρίας.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία, δραματουργία, έρευνα: Ρία Μεντηλίδου
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου, σχεδιασμός φωτισμού: Ελένη Χούμου
Ενορχήστρωση, μουσική επιμέλεια: Μανόλης Μανουσάκης
Φωνητική διδασκαλία: Μαρία Κώτη
Εικονογράφηση, σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Ευτυχία Τσουκαλά
Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας
Βοηθός σκηνοθέτριας, παραγωγής: Στέλλα Κουφάκη
Ηθοποιοί: Αλίκη Ατσαλάκη, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ίριδα Μπάμη, Ευτυχία Τσουκαλά, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου
Μουσικοί επί σκηνής
Λαούτο κρητικό, λαούτο στεριανό, τραγούδι: Μανόλης Μανουσάκης
Κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι: Δημήτρης Παππάς
Λύρα κρητική, λυράκι, λαούτο κρητικό, τραγούδι: Σταύρος Μαραγκουδάκης
ΑΜΚΕ: BEHOLD
— ΞΕΝΟΣ ΣΜΥΡΝΗ - ΜΟΡΙΑ (100 χρόνια εξέλιξης)
10 & 11 Αυγούστου • Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας |Θέατρο
Σμύρνη – Μόρια, εκατό χρόνια εξέλιξης. Η φιλοξενία στην αρχαία Ελλάδα ήταν μια ιερή υποχρέωση και ένα δικαίωμα χωρίς όρους. Από τότε έως σήμερα, το φαινόμενο της αναγκαστικής μαζικής μετακίνησης των πληθυσμών δεν είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, στα νεότερα χρόνια είναι πρωτόγνωρα σκληρός ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο.
Τι άλλαξε από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα; Τι βίωσαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ερχόμενοι στην Ελλάδα και πως αντεπεξήλθαν; Πώς τους υποδέχτηκαν οι γηγενείς; Πώς τους αντιμετώπισε το τότε ελληνικό κράτος; Και από την άλλη, πώς αντιμετωπίζονται σήμερα οι πρόσφυγες από την ελληνική κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες;
Μια «ηλεκτροδυναμική» μουσική αφηγηματική θεατρική περφόρμανς από την ομάδα Scarmi, εμπνευσμένη από μαρτυρίες προσφύγων του τότε και του σήμερα, σε συνδυασμό με αρχαία κείμενα, λογοτεχνικά κείμενα, ηχητικά ντοκουμέντα, σωματικότητα, ποίηση και ζωντανή μουσική.
Συντελεστές
Σύλληψη, ερμηνεία, σκηνοθεσία: Ελεάννα Αποστολάκη
Σύνθεση, εκτέλεση μουσικής: Μιχάλης Φλουρής
Εκτέλεση μουσικής: Χριστόφορος Πιτσιδήμος
Ηχητικός σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Γεωργιάδης
Φωτιστικός σχεδιασμός: Άρης Τσάμης
Επιμέλεια κίνησης: Νεφέλη Κτιστάκη
Επιμέλεια κοστουμιών: Ουρανία Σκορδαλού
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη